22 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Η Apple κατακτά την πρώτη θέση στην αγορά των smartphones

    Η τελευταία φορά που μια εταιρεία, πέρα από την κορεατική Samsung, βρέθηκε στην κορυφή της αγοράς των smartphone, ήταν το 2010. Για το 2023, αυτή η εταιρεία είναι η Apple.

    Αυτή η μετατόπιση στην κορυφή της κατάταξης, όπως αναφέρει η IDC, οφείλεται στο υψηλό μερίδιο αγοράς που κατάφερε να κατακτήσει η εταιρεία από το Cupertino. Συνολικά, η παγκόσμια αγορά της κινητής συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά, σύμφωνα πάντα με τη σχετική μελέτη, η δυναμική κινείται προς την ανάκαμψη.

    Όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία από το Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της International Data Corporation (IDC), οι παγκόσμιες αποστολές (shipments) smartphone μειώθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τις 1,17 δισεκατομμύρια μονάδες το 2023.

    Αν και αυτό σηματοδοτεί τον χαμηλότερο όγκο για ένα ολόκληρο έτος εδώ και μια δεκαετία, κάτι που οφείλεται κυρίως στις μακροοικονομικές προκλήσεις και στα αυξημένα αποθέματα που υπάρχουν στις αρχές του έτους, «η ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχει εδραιώσει την αναμενόμενη ανάκαμψη για το 2024».

    Στο τέταρτο τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση 8,5% σε ετήσια βάση, με την αγορά να φτάνει τις 326,1 εκατομμύρια αποστολές, κάτι που είναι υψηλότερο από την πρόβλεψη για αύξηση 7,3%.

    «Ενώ είδαμε κάποια ισχυρή ανάπτυξη από low-end παίκτες Android όπως η Transsion και η Xiaomi στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, κάτι που προέρχεται από την ταχεία ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, ο μεγαλύτερος νικητής είναι σαφώς η Apple», δήλωσε η Nabila Popal, διευθύντρια έρευνας στο Worldwide Tracker της IDC.

    «Η Apple δεν είναι μόνο ο μόνος παίκτης στο top 3 που παρουσιάζει θετική ανάπτυξη σε ετήσια βάση, αλλά κατακτά και την πρώτη θέση σε ετήσια βάση για πρώτη φορά. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει αυξημένες ρυθμιστικές προκλήσεις και ανανεωμένο ανταγωνισμό από τη Huawei στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά της.

    Η συνεχιζόμενη επιτυχία και ανθεκτικότητα της Apple οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της τάσης για premium συσκευές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το 20% της αγοράς, κάτι που τροφοδοτείται από επιθετικές προσφορές και άτοκα προγράμματα χρηματοδότησης».

    «Η συνολική μετατόπιση της κατάταξης στην κορυφή της αγοράς αναδεικνύει περαιτέρω την ένταση του ανταγωνισμού στην αγορά των smartphones», δήλωσε ο Ryan Reith, αντιπρόεδρος του Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers της IDC. «Η Apple σίγουρα έπαιξε ρόλο στην πτώση της κατάταξης της Samsung, αλλά ο συνολικός χώρος του Android διαφοροποιείται στο εσωτερικό του.

    Η Huawei επέστρεψε και εισβάλλει γρήγορα εντός της Κίνας, Μάρκες όπως η OnePlus, η Honor, η Google και άλλες λανσάρουν πολύ ανταγωνιστικές συσκευές στο χαμηλότερο εύρος τιμών του high end. Και τα foldables και οι αυξημένες συζητήσεις γύρω από τις δυνατότητες AI στο smartphone κερδίζουν έδαφος. Συνολικά, ο χώρος των smartphones οδεύει προς μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή».

    Χρήστος Κοτσακάς
    Χρήστος Κοτσακάς
    Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles