23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Η χρήση του κινητού κατά την οδήγηση, από τις κυριότερες αιτίες των θανατηφόρων δυστυχημάτων που συνέβησαν στην Κύπρο τα τελευταία 5 χρόνια

    texting-driving (1)

    Στους πλέον σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της πιθανότητας εμπλοκής σε τροχαία σύγκρουση, εντάσσεται η απόσπαση της προσοχής του οδηγού, και ειδικότερα από τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα ποσοστό μεταξύ 10-30% όλων των οδικών συγκρούσεων, οφείλεται στην απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση. Το ποσοστό αυτό, επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Κύπρου, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περίπου ένα στα τέσσερα θανατηφόρα δυστυχήματα που συνέβησαν στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια (ή ποσοστό 24,89%), είχε ως κύρια αιτία την αμελή και απρόσεκτη οδήγηση.

    Ένας από τους συχνότερους παράγοντες, απόσπασης της προσοχής των κυπρίων οδηγών, διαπιστώνεται ότι είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Η κακή αυτή συνήθεια, έχει ως αποτέλεσμα ο οδηγός να μην εξασκεί άμεσο, πλήρη και αποτελεσματικό έλεγχο του οχήματός του και να εκθέτει τόσο τον εαυτό του, όσο και τους άλλους που χρησιμοποιούν το δρόμο, σε κίνδυνο.

    Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι διεθνείς μελέτες σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης,  δείχνουν ότι ο οδηγός που χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο εκδηλώνει την ίδια συμπεριφορά, που θα επεδείκνυε αν οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλης, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα εμπλοκής τους σε τροχαία σύγκρουση.

    Σημειώνεται ότι από σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 και μέχρι και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018, η Αστυνομία Κύπρου ξεκινά εκστρατεία ελέγχου της οδήγησης χωρίς ελεύθερα χέρια και της παραβίασης των φωτεινών σηματοδοτών τροχαίας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles