13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Η έλλειψη ημιαγωγών συγκρατεί την προσφορά ηλεκτρονικών προϊόντων

    Η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, servers, αυτοκίνητα, έξυπνες οικιακές συσκευές, παιχνίδια, wearables, αλλά και Wi-Fi access points σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη έλλειψη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων οδήγησε εδώ και καιρό σε απώλειες διάφορους κλάδους, μεταξυ των οποίων ο κλαδος των τηλεπικοινωνιών της πληροφορικής και  της αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της IDC, τα έσοδα της αγοράς 5G chips αναμένεται να αυξηθούν κατά 128%, ενώ ο κλάδος των ημιαγωγών από τη συνολική αγορά των κινητών τηλεφώνων αναμένεται να αυξηθεί κατά 28,5%. Οι κονσόλες, οι συσκευές smart home και τα wearables θα αυξηθούν κατά 34%, 20% και 21% αντίστοιχα. Τα έσοδα από ημιαγωγούς στην αυτοκινητοβιομηχανία θα αυξηθούν επίσης κατά 22,8% καθώς οι ελλείψεις θα μετριαστούν έως το τέλος του έτους. Τα έσοδα από τα laptops θα αυξηθούν κατά 11,8%, ενώ ο κλάδος των servers X86 θα αυξηθεί κατά 24,6%.

    Από την άλλη, η συνεχιζόμενη κρίση έχει αναγκάσει τους κατασκευαστές chips να επανεκτιμήσουν τις στρατηγικές τους μεσοπρόθεσμα, με εταιρείες όπως η Nvidia, για παράδειγμα, να επανατοποθετούν στην αγορά παλαιές GPU (όπως τα low-end και mid-range GTX 1050 Ti και RTX 2060 chips) για να καλύψουν την έλλειψη παραγωγής νέων chips.

    Η παγκόσμια έλλειψη σε chips αναμένεται να επεκταθεί έως το επόμενο έτος, η οποία θα ευθυγραμμιστεί με τις προβλέψεις της IDC. Ο γίγαντας TSMC, για παράδειγμα, έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις, ενώ η Intel από την πλευρά έχει προειδοποιήσει ότι η τρέχουσα κατάσταση θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων για εταιρείες σε όλο τον ευρύτερο κλάδο μέχρι τουλάχιστον το 2023.

    Διαβάστε επίσης: Στα «ύψη» οι τιμές σε κινητά, κονσόλες και τηλεοράσεις

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles