21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Η επιβράδυνση των PCs και ο κορωναϊός «ψαλιδίζουν» τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς Πληροφορικής

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC), οι συνολικές δαπάνες ΤΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (+ 1%) και των νέων τεχνολογιών όπως το Internet of Things και η ρομποτική (+ 16%), θα αυξηθούν κατά 6% το 2020 σε 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές το πιο «ζωντανό» κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς Πληροφορικής θα είναι το 2020 τα smartphones, με το 5G να λειτουργεί καταλυτικά υπέρ της αύξησης των πωλήσεων. Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορωναιού στην αγορά τεχνολογίας. «Οι τρέχουσες προβλέψεις μας είναι για γενικά σταθερές τεχνολογικές δαπάνες το 2020, αλλά οι πωλήσεις PCs θα είναι πολύ χαμηλότερες από πέρυσι, ενώ οι επενδύσεις σε servers και συστήματα αποθήκευσης δεν θα ανακάμψουν στα επίπεδα ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν το 2018» αναφέρουν οι αναλυτές.

    Οι ανησυχίες για την πορεία της αγοράς Πληροφορικής κατά το τρέχον έτος συνδέονται κυρίως με την αγορά της Κίνας, η οποία λειτουργεί ως αγορά βαρόμετρο για τον κλάδο του ΙΤ παγκοσμίως. Η Κίνα αναμενόταν να αυξήσει τις δαπάνες για τεχνολογίες Πληροφορικής κατά 12% το 2020, από 4% το 2019, καθώς η εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ και μια σταθεροποιητική οικονομία συνέβαλαν στην ανάκαμψη, ειδικά στις πωλήσεις smartphone. Ωστόσο, ο Coronavirus φαίνεται να αναστέλλει αυτή την ανάπτυξη, αν και -όπως σημειώνουν οι αναλυτές- είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί ποσοτικά ο αντίκτυπος σε άλλες περιφερειακές αγορές του πλανήτη.

    Ειδικότερα, ο ρυθμός των δαπανών για την Πληροφορική, εξαιρουμένων των πωλήσεων smartphones, αναμένεται να υποχωρήσει από 7% το 2019 σε 4% το 2020. Η IDC προβλέπει επίσης ότι οι επενδύσεις στην κατηγορία του Λογισμικού θα επιβραδυνθούν ελαφρά το 2020, με το ρυθμό ανάπτυξης να περιορίζεται από 10% που ήταν το περασμένο έτος σε λιγότερο από 9% το 2020.

    Τέλος, ο ρυθμός αύξησης των δαπανών στις Υπηρεσίες Πληροφορικής εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος στο 3% από 4% που ήταν το 2019. Η επιβράδυνση αυτή συνδέεται κυρίως με την παγκόσμια αγορά υπολογιστών, όπου το τέλος του πρόσφατου κύκλου αγορών (που οδηγείται εν μέρει από τις αναβαθμίσεις των Windows 10) θα οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων κατά 6% φέτος σε σύγκριση με την αύξηση των δαπανών για υπολογιστές κατά 7% πέρυσι.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles