16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Η Huawei παρουσιάζει το νέο λειτουργικό σύστημα, HarmonyOS

    Στο Huawei Developer Conference, η Huawei παρουσίασε το HarmonyOS – ένα νέο λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε μικροπυρήνες κι έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια συνολική εμπειρία χρήσης σε όλες τις συσκευές, με όλες τις πιθανές παραμέτρους.

    Ο Richard Yu, Διευθύνων Σύμβουλος Consumer Business Group της Huawei, εξήγησε τις σκέψεις της εταιρείας πίσω από την ανάπτυξη αυτού του νέου λειτουργικού συστήματος. «Ζούμε στην εποχή που οι άνθρωποι αναμένουν μια ολιστική έξυπνη εμπειρία σε όλες τις συσκευές Γι αυτό το λόγο θεωρήσαμε σημαντικό να έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα με βελτιωμένες δυνατότητες μεταξύ των πλατφορμών. Χρειαζόμασταν ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο θα υποστηρίζει όλες τις παραμέτρους, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών και πλατφορμών που μπορούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες  των καταναλωτών με ισχυρή ασφάλεια.”

    Richard Yu_Executive Director & CEO_Huawei Consumer Business Group

    «Αυτοί ήταν οι στόχοι μας με το HarmonyOS» συνέχισε. «Το HarmonyOS είναι εντελώς διαφορετικό από το Android και το iOS. Είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο σε μικροπυρήνες, το οποίο προσφέρει ομαλή λειτουργία εμπειρίας του χρήστη σε όλα τα ενδεχόμενα. Έχει αξιόπιστη και ασφαλή αρχιτεκτονική, ενώ υποστηρίζει την εύκολη συνδεσιμότητα  μεταξύ συσκευών. Αφού αναπτύξεις μια φορά τις εφαρμογές σου σε μια συσκευή, στη συνέχεια μπορείς εύκολα  να τις αναπτύσσεις και σε διαφορετικές  συσκευών.

    Παραδοσιακά, τα νέα λειτουργικά συστήματα, κυκλοφορούν μαζί με νέους τύπους συσκευών. Πριν από 10 χρόνια, η Huawei οραματιζόταν ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωνόταν απρόσκοπτα σε όλες τις πτυχές της ζωής μας και άρχισε να διερευνά το πώς θα μπορούσε να αποδώσει αυτήν την εμπειρία. Μία εμπειρία που θα ξεπερνούσε τα όρια του φυσικού χώρου και θα κάλυπτε διάφορα hardware και πλατφόρμες.

    Το HarmonyOS είναι ένα ελαφρύ, συμπαγές λειτουργικό σύστημα με ισχυρές δυνατότητες και αρχικά θα χρησιμοποιηθεί σε smart συσκευές όπως έξυπνα ρολόγια, έξυπνες οθόνες, ενσωματωμένα συστήματα οχημάτων και έξυπνα ηχεία. Μέσω αυτής εφαρμογής, η Huawei στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και κοινόχρηστο οικοσύστημα σε όλες τις συσκευές, ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης και να προσφέρει μια ολιστική έξυπνη εμπειρία του κάθε χρήστη σε αλληλεπίδραση με κάθε συσκευή.

    HarmonyOS – Τέσσερα ξεχωριστά τεχνικά χαρακτηριστικά Η έξυπνη εμπειρία χρήσης για όλες τις περιπτώσεις, θέτει ένα υψηλό πήχη συνδεσιμότητας με άλλες συσκευές, επομένως το HarmonyOS σχεδιάστηκε με τέσσερα ξεχωριστά τεχνικά χαρακτηριστικά για να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του προς στους καταναλωτές.

    1. Απρόσκοπτη εμπειρία: Το πρώτο λειτουργικό σύστημα συσκευών με κατανεμημένη αρχιτεκτονική, παρέχει μια απρόσκοπτη εμπειρία σε όλες τις συσκευές

    Με την υιοθέτηση τεχνολογίας κατανεμημένης αρχιτεκτονικής και κατανεμημένης τεχνολογίας virtual bus, το HarmonyOS προσφέρει μια κοινή πλατφόρμα επικοινωνίας, κατανεμημένη διαχείριση δεδομένων, κατανεμημένο προγραμματισμό εργασιών και ψηφιακά περιφερειακά συστήματα. Με το HarmonyOS, οι προγραμματιστές εφαρμογών δεν θα χρειάζεται να ασχολούνται με την υποκείμενη τεχνολογία για τη δημιουργία κατανεμημένων εφαρμογών, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στην προσωπική τους λογική υπηρεσιών. Η ανάπτυξη εξιδεικευμένων εφαρμογών θα καταστεί πιο ευκολότερη από ποτέ. Οι εφαρμογές που βασίζονται στο HarmonyOS έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν σε διαφορετικές συσκευές, παρέχοντας παράλληλα μια απρόσκοπτη εμπειρία συνεργασίας σε όλα τα σενάρια.

    2. Ομαλή εμπειρία: Μηχανισμός αιτιολογημένης καθυστέρησης και IPC υψηλής απόδοσης

    Το HarmonyOS θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της μη ικανοποιητικής απόδοσης με έναν μηχανισμό αιτιολογημένης καθυστέρησης και την υψηλής απόδοσης Επικοινωνία Διαφορετικών Διαδικασιών (IPC). Ο μηχανισμός αιτιολογημένης καθυστέρησης θέτει εκ των προτέρων την ακολουθία εκτέλεσης εργασιών και τις προθεσμίες προγραμματισμού. Οι πόροι θα επικεντρώνονται σε εργασίες με υψηλότερη προτεραιότητα, μειώνοντας την καθυστέρηση απόκρισης των εφαρμογών κατά 25,7%. Ο μικροπυρήνας μπορεί να κάνει την απόδοση IPC έως και πέντε φορές πιο αποτελεσματική από τα υπάρχοντα συστήματα.

    3. Ασφαλής εμπειρία: Αρχιτεκτονική μικροπυρήνα που αναδιαμορφώνει την ασφάλεια και την αξιοπιστία εκ των έσω

    Το HarmonyOS χρησιμοποιεί ένα ολοκαίνουριο σχέδιο μικροπυρήνα που διαθέτει βελτιωμένη ασφάλεια και χαμηλή καθυστέρηση. Αυτός ο μικροπυρήνας σχεδιάστηκε για να απλοποιήσει τις λειτουργίες του, να υλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες συστήματος σε λειτουργία χρήστη έξω από τον πυρήνα και να προσθέσει προστασία αμοιβαίας ασφάλειας. Ο ίδιος ο μικροπυρήνας παρέχει μόνο τις βασικότερες υπηρεσίες όπως thread scheduling και IPC.

    Ο σχεδιασμός του μικροπυρήνα του Harmony OS χρησιμοποιεί τυπικές μεθόδους επαλήθευσης για να διαμορφώσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία εκ των έσω, σε ένα Προστατευμένο Περιβάλλον Εκτέλεσης. Οι τυπικές μέθοδοι επαλήθευσης είναι μια αποτελεσματική μαθηματική προσέγγιση για την επικύρωση της ορθότητας του συστήματος από την πηγή, ενώ οι παραδοσιακές μέθοδοι επαλήθευσης, όπως η λειτουργική επαλήθευση και η προσομοίωση επίθεσης, περιορίζονται σε συγκεκριμένα σενάρια. Οι τυπικές μέθοδοι, αντίθετα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μοντέλα δεδομένων για να επαληθεύσουν όλους τους τρόπους με τους οποίους τρέχει το λογισμικό.

    Το HarmonyOS είναι το πρώτο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί τυπική επαλήθευση σε Προστατευμένο Περιβάλλον Εκτέλεσης συσκευής, βελτιώνοντας σημαντικά την ασφάλεια. Επιπλέον, επειδή ο μικροπυρήνας του HarmonyOS έχει πολύ λιγότερο κώδικα (περίπου ένα χιλιοστό του ποσού του πυρήνα του Linux), η πιθανότητα επίθεσης μειώνεται σημαντικά.

    4. Ενοποιημένη εμπειρία: Το IDE πολλαπλών συσκευών επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών μία φορά και την αξιοποίηση τους σε πολλές διαφορετικές συσκευές

    Καθώς υποστηρίζεται από IDE πολλαπλών συσκευών, ενοποιημένη συλλογή πολλών γλωσσών και ένα κατανεμημένο αρχιτεκτονικό κιτ, το HarmonyOS μπορεί να προσαρμοστεί αυτόματα σε διαφορετικές ρυθμίσεις και αλληλεπιδράσεις οθόνης και να υποστηρίξει τόσο τη χρήση drag-and-drop όσο και τον οπτικό προγραμματισμό με δυνατότητα προεπισκόπησης. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν πιο αποδοτικές εφαρμογές που λειτουργούν σε πολλές διαφορετικές συσκευές. Με ένα IDE πολλαπλών συσκευών, οι προγραμματιστές μπορούν να κωδικοποιήσουν τις εφαρμογές τους μία φορά και να τις αξιοποιήσουν σε πολλαπλές συσκευές, δημιουργώντας ένα καλά ενσωματωμένο οικοσύστημα σε όλες τις συσκευές των χρηστών.

    Το HUAWEI ARK Compiler είναι ο πρώτος στατικός μεταφραστής που μπορεί να αποδώσει ισάξια με την εικονική μηχανή του Android, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να μεταγλωττίζουν ένα ευρύ φάσμα προηγμένων γλωσσών σε κώδικα μηχανής σε ένα ενιαίο ενοποιημένο περιβάλλον. Υποστηρίζοντας ενοποιημένη μετάφραση σε πολλές γλώσσες, το HUAWEI ARK Compiler θα βοηθήσει τους προγραμματιστές να βελτιώσουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους.

    Σχεδιασμός και ανάπτυξη οικοσυστήματος

    Στο σημερινό συνέδριο, η Huawei ανακοίνωσε επίσης τον χάρτη εξέλιξης για τo HarmonyOS και τον πυρήνα του. Το HarmonyOS 1.0 θα υιοθετηθεί για πρώτη φορά στα προϊόντα του με έξυπνες οθόνες, τα οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν αργότερα μέσα στο έτος. Τα επόμενα τρία χρόνια, το HarmonyOS θα βελτιστοποιηθεί και θα υιοθετηθεί σταδιακά σε ένα ευρύτερο φάσμα έξυπνων συσκευών, συμπεριλαμβανομένων φορητών συσκευών, του HUAWEI Vision, όπως και κεντρικών μονάδων για το αυτοκίνητό

    Η επιτυχία του HarmonyOS θα εξαρτηθεί από ένα δυναμικό οικοσύστημα εφαρμογών και προγραμματιστών. Για να ενθαρρύνει ευρύτερα την υιοθέτηση του, η Huawei θα παρουσιάσει το HarmonyOS ως πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα σε όλο τον κόσμο. Θα δημιουργήσει επίσης ένα ανοιχτού κώδικα ίδρυμα και μια ανοιχτού κώδικα κοινότητα, για να υποστηρίξει σε βάθος συνεργασία με τους προγραμματιστές.

    Στην Κίνα το οικοσύστημα ανάπτυξης εφαρμογών είναι πολύ ισχυρό και αποτελεί μια τεράστια βάση χρηστών. Προχωρώντας, η Huawei θα θέσει τα θεμέλια για το HarmonyOS στην κινέζικη αγορά και στη συνέχεια θα την επεκτείνει περαιτέρω στο παγκόσμιο οικοσύστημα. Με έμφαση στην παροχή νέας και μοναδικής αξίας, η Huawei θα ανοίξει και θα μοιραστεί τις βασικές της δυνατότητές σε τομείς όπως η συνδεσιμότητα, οι κάμερες και η τεχνητή νοημοσύνη. Θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους του οικοσυστήματος για να δημιουργεί εφαρμογές και υπηρεσίες που θα παρέχουν στους καταναλωτές την καλύτερη δυνατή εμπειρία και θα φέρνουν νέα ζωή στη βιομηχανία.

    Το HarmonyOS θα φέρει απίστευτα νέα οφέλη στους καταναλωτές, τους προμηθευτές εξοπλισμού και τους προγραμματιστές. Για τους καταναλωτές, θα φέρει μια συνεκτική και ισχυρή έξυπνη εμπειρία σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Τους προμηθευτές εξοπλισμού, θα τους βοηθήσει να κερδίσουν ένα πρώτο πλεονέκτημα στην εποχή της ολιστικής ευφυούς εμπειρίας, όπου το 5G, η τεχνητή νοημοσύνη και το IoT θα δουν εκρηκτική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, το HarmonyOS θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να κερδίσουν περισσότερους χρήστες με λιγότερες επενδύσεις και να καινοτομούν ταχύτατα σε όλες τις περιπτώσεις.

    Huawei Developer Congress 2019

    «Πιστεύουμε ότι το λειτουργικό HarmonyOS θα αναζωογονήσει την βιομηχανία και θα εμπλουτίσει το οικοσύστημα,» δήλωσε ο Richard Yu. «Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους ανθρώπους μια πραγματικά συναρπαστική και διαφορετική εμπειρία χρήσης. Θέλουμε να προσκαλέσουμε προγραμματιστές από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν μαζί μας στην οικοδόμηση αυτού του νέου οικοσυστήματος. Μαζί, θα προσφέρουμε μια έξυπνη εμπειρία  χρήσης για τους καταναλωτές σε όλες τις περιπτώσεις».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles