16.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Η Κύπρος στις τελευταίες θέσεις (22η θέση) στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ

    Δεν δείχνει να αναστρέφεται το ψηφιακό έλλειμμα που παρουσιάζει η Κύπρος, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2017 (Digital Economy and Society Index-DESI 2017), η χωρά μας παραμένει καθηλωμένη στην 22η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, με συνολική βαθμολογία 0,45 (από την 21η θέση και την συνολική βαθμολογία 0,42 που είχε το 2016).

    untitled

    Παρά την πρόοδο που παρουσίασε στο θέμα της συνδεσιμότητας, η Κύπρος, εξακολουθεί να βρίσκεται στα χαμηλά ψηφιακά δώματα… της Ευρώπης, αφού η βαθμολογία της είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο (μέση Κοινοτική βαθμολογία 0,52 για το 2017 και 0,49 για το 2016), ενώ και κατά το προηγούμενο έτος, οι επιδόσεις της Κύπρου βελτιώθηκαν με βραδύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι στην Ένωση, με αποτέλεσμα η χώρα μας να συγκαταλέγεται στην ομάδα των κρατών που έχουν χαμηλές επιδόσεις και παρουσιάζουν ψηφιακή υστέρηση. Η προσφορά ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών είναι κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ, αλλά παρά το γεγονός ότι οι χρήστες του διαδικτύου συμμετέχουν σε μια μεγάλη ποικιλία διαδικτυακών δραστηριοτήτων, το χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων μπορεί να δρά ως τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

    Σημειώνεται ότι το Digital Economy and Society Index αξιολογεί τις εθνικές επιδόσεις των χωρών με βάση τους παράγοντες της Συνδεσιμότητα (σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα, κινητές επικοινωνίες, ταχύτητες και τιμές) – Το  Ανθρώπινο Κεφάλαιο (Χρήση του Διαδικτύου, βασικές και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες), -Χρήση του Διαδικτύου (χρήση από τους πολίτες του περιεχομένου, των επικοινωνιών και των διαδικτυακών συναλλαγών) – Την Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας (ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και ηλεκτρονικό εμπόριο) και  τέλος τις Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες (ηλεκτρονική διακυβέρνηση).

    Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Κύπρο και τους πέντε επί μέρους πυλώνες του δείκτη DESI 2017 παρατηρούνται τα εξής:

    1. Συνδεσιμότητα :Παρά την πρόοδο που παρουσίασε το νησί μας στο θέμα της συνδεσιμότητας, εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη του δείκτη DESI 2017. Όπως διαπιστώνει η Επιτροπή, η κάλυψη NGA αυξάνεται στην Κύπρο, αλλά η αύξηση ευρυζωνικών συνδρομών είναι αργή, επειδή οι τιμές εξακολουθούν να είναι σχετικά υψηλές.
    1. Ανθρώπινο κεφάλαιο: Περισσότεροι άνθρωποι συνδέονται στο διαδίκτυο, αλλά το επίπεδο δεξιοτήτων παραμένει χαμηλό ως προς όλους τους δείκτες.
    1. Χρήση του διαδικτύου: Οι Κύπριοι είναι ενεργοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βιντεοκλήσεων και επιγραμμικού περιεχομένου. Ωστόσο, πραγματοποιούν επιγραμμικές τραπεζικές συναλλαγές και αγορές πολύ λιγότερο απ’ ό,τι οι άλλοι Ευρωπαίοι
    1. Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας: Η Κύπρος προχωρεί με αργούς ρυθμούς: οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το επιγραμμικό εμπόριο, αλλά είναι λιγότερο πρόθυμες να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες όπως το υπολογιστικό νέφος και η RFID.
    1. Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες: Η Κύπρος σημείωσε πρόοδο όσον αφορά τα ανοιχτά δεδομένα. Ο αριθμός των χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης επίσης αυξάνεται αλλά οι βελτιώσεις ως προς την παροχή των υπηρεσιών παραμένουν στάσιμες.

    Όπως διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων των κυπρίων μπορεί να δράσει ως τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, ενώ  εμφανής είναι και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το ψηφιακό περιβάλλον, καθώς οι περισσότεροι κύπριοι εξακολουθούν να μην πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ή ηλεκτρονικές συναλλαγές.

    Δανία, Φινλανδία και Σουηδία οδηγούν την ψηφιακή κούρσα στην Ευρώπη
    Ψηφιακοί “πρωταθλητές” της ΕΕ είναι – μετά από τη Δανία – η Φινλανδία στη δεύτερη θέση, η Σουηδία στην τρίτη θέση. Μάλιστα, οι τρεις χώρες είναι και πρωταθλήτριες κόσμου, ενώ προηγούνται  περιοχών, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Ολλανδία και Λουξεμβούργο ακολουθούν στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση, ενώ Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Εσθονία και Αυστρία, συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα των χωρών με τις καλύτερες ψηφιακές επιδόσεις στην ΕΕ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles