26.3 C
Athens
Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
More

    Η Κύπρος στις τελευταίες θέσεις των χωρών – μελών της ΕΕ στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας

    Χειροτερεύει η θέση της Κύπρου ως προς την ετοιμότητά της να καρπωθεί τα οφέλη της τεχνολογίας και να κεφαλαιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την ψηφιακή επανάσταση. Σύμφωνα με το Networked Readiness Index του Global Information Technology Report 2016 που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα η Κύπρος κατατάσσεται στην 40η θέση μεταξύ 139 κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο στο Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας με συνολική βαθμολογία 4,6, διολισθαίνοντας έτσι κατά τέσσερις θέσεις από την 36η θέση που βρισκόταν ένα χρόνο νωρίτερα μεταξύ 143 χωρών.

    Σημειώνεται ότι η κατάταξη αυτή φέρνει τη Κύπρο στις τελευταίες θέσεις (στην 23η θέση) μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ των 28, ενώ, ενώ τα δυσμενή αυτά στοιχεία υπενθυμίζουν την επιτακτική ανάγκη μιας συγκροτημένης ψηφιακής στρατηγικής, μέσω της οποίας η Κύπρος θα ανατρέψει το σημερινό ψηφιακό έλλειμμα. Οι ελλείψεις σε Θεσμικό Περιβάλλον, Υποδομές και Δεξιότητες στερούν από τη χώρα τη δυνατότητα να μετατρέψει την ψηφιακή οικονομία σε στρατηγικό άξονα για την πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Την παγκόσμια πρωτιά στον εν λόγω Δείκτη κατέχει η Σιγκαπούρη με βαθμολογία 6. Δεύτερη στην κατάταξη του Networked Readiness Index είναι η Φινλανδία, 3η η Σουηδία και 4η η Νορβηγία. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 5η θέση της κατάταξης, 6η είναι η Ολλανδία, ενώ ακολουθούν η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο, με την Ιαπωνία να συμπληρώνει τη δεκάδα.

    Όπως επισημαίνεται από το World Economic Forum «η έννοια «Ψηφιακός» δεν αφορά μόνο στην τεχνολογία. Είναι πηγή για νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέα πρότυπα κατανάλωσης, νέους τρόπους για οργάνωση, παραγωγή, το εμπόριο και την καινοτομία για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες».

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εν λόγω δείκτης, εξετάζει συνολικά τους παράγοντες που επιτρέπουν σε μια χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την κοινή ευημερία, αναλύοντας επιμέρους δείκτες σε τέσσερις άξονες: Περιβάλλον (Πολιτικό, Κανονιστικό, Επιχειρηματικό, Καινοτομικό), Ετοιμότητα (Υποδομές, Οικονομική Προσιτότητα, Δεξιότητες), Χρήση (Προσωπική, Επαγγελματική, Κυβερνητική) και Επιπτώσεις (Οικονομικές, Κοινωνικές).

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles