13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Η Κωτσόβολος παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΔΥΝΑΤΗ. Μια αληθινή ιστορία για την τεχνολογία και τον άνθρωπο»

    Η Κωτσόβολος, κορυφαίος προορισμός τεχνολογίας, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «ΔΥΝΑΤΗ. Μια αληθινή ιστορία για την τεχνολογία και τον άνθρωπο», με πρωταγωνίστρια τη μικρή Κωνσταντίνα και το Ladd//roller, το πρωτοποριακό αμαξίδιο για ΑμεΑ, για το πώς ο άνθρωπος και η τεχνολογία μπορούν να συμπορευθούν και να προσφέρουν μία Καλύτερη Ζωή, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις.

    Η Κωτσόβολος μέσα από την πρωτοβουλία «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια», εργάζεται για να καταστεί η τεχνολογία προσβάσιμη σε όλους, διευκολύνοντας τα άτομα με αναπηρίες να έχουν μία Καλύτερη Ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, χορήγησε το Ladd//roller, το καινοτόμο αμαξίδιο για ΑμεΑ, χαρίζοντάς το σε ένα παιδί της ΕΛΕΠΑΠ, που δεν ήταν άλλο από τη μικρή Κωνσταντίνα.

    Η Κωνσταντίνα είναι ένα κοριτσάκι 8 χρονών που σε ξεγελάει με την ωριμότητά της. Γεννήθηκε με συγγενή αρθρογρύπωση στα άνω και κάτω άκρα, μία νευρομυϊκή πάθηση, που της έχει δημιουργήσει δυσκολίες στην κίνηση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί κυρίως το ένα της χέρι και το ένα της πόδι. «Η Κωνσταντίνα για εμένα είναι ένα παιδί-θαύμα. Με τη γέννησή της, αναθεώρησα πολύ όλη τη ζωή. Το να μεγαλώνεις ένα παιδάκι όπως την Κωνσταντίνα, η καθημερινότητα είναι πολύ διαφορετική από ένα παιδί που δεν είναι ΑμεΑ. Από το να πιει νερό, να φάει, να παίξει. Το παραμικρό που για εμάς είναι ένα τίποτα, για αυτήν είναι ένας άθλος» λέει η μαμά της, κυρία Έλενα Κουρκούτη.

    Η ΕΛΕΠΑΠ, το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα, το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937, βρίσκεται στο πλευρό της Κωνσταντίνας και της οικογένειάς της από την πρώτη στιγμή, προσφέροντάς τους φροντίδα και γνώση μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων αποκατάστασης. Η θεραπευτική της αγκαλιά βοήθησε τη μικρή να ανθίσει. «Η Κωνσταντίνα είναι ένα από τα καμάρια της ΕΛΕΠΑΠ. Είναι μία αγωνίστρια της ζωής και θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Το σώμα, που έχει ένα θέμα, δεν φυλακίζει την ψυχή της και το πνεύμα της. Η νοημοσύνη της είναι εξαιρετική. Προσπαθεί για το καλύτερο για εκείνη και για τους συμμαθητές της», αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Δρ. Ελένη Σκουτέλη, Παιδονευρολόγος, χαμογελώντας με συγκίνηση και ικανοποίηση όσο μιλάει για εκείνη.

    Το μεγαλείο της μικρής Κωνσταντίνας που διδάσκει καθημερινά το μάθημα της ζωής στους συνανθρώπους της ήρθε να ενισχυθεί με την προσφορά του Ladd//roller από την Κωτσόβολος, αποδεικνύοντας πώς ένα παιδί γεμάτο ζωή όπως εκείνη, μπορεί να έχει μία ακόμα καλύτερη ζωή, με την τεχνολογία.

    Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό αμαξίδιο, με δυνατότητες, σχεδιασμένες για να τους προσφέρουν μία καλύτερη ζωή. Αποτελεί δημιούργημα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πετρωτού που ξεκίνησε με το όραμα να δημιουργήσει μία συσκευή, που διευκολύνει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου με κινητικές δυσκολίες. Στην πραγματοποίηση αυτού του οράματος συνέβαλε και η κατασκευαστική εταιρεία μετάλλου VETA, η οποία συμμετείχε στην κατασκευή ορισμένων εξαρτημάτων του. «Η ιδέα του να συμμετέχουμε και εμείς στο πολύ όμορφο εγχείρημα της ομάδας του Δημήτρη και της εταιρείας Κωτσόβολος, δημιούργησε αμέσως την ανάγκη και τη θέληση να προσπαθήσουμε να βάλουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι σε αυτήν τη διαδρομή. Μία διαδρομή που προσπαθεί να δώσει σε ένα μεγάλο μερίδιο του κόσμου τη βοήθεια την οποία προσφέρει αυτό το όχημα, δίνοντας δυνατότητες, τις οποίες κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει. Κάθε παράδοση ενός Laddroller είναι μία μεγάλη νίκη για εμάς. Γιατί νιώθουμε με αυτόν τον τρόπο ότι συμβάλλουμε στο να γίνει ο κόσμος λίγο καλύτερος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Δεσύπρης, Head of Engineering στη VETA.

    Το αμαξίδιο διαθέτει ειδική ρύθμιση για όρθια στάση, επιτρέποντας στον κάτοχό του να κινηθεί, να εργαστεί και να συνομιλήσει στο ίδιο επίπεδο, μπορεί να διαιρεθεί σε κομμάτια, ώστε να μεταφερθεί με ευκολία, ακόμα και σε ένα πιο μικρό αυτοκίνητο, έχει ειδικά σχεδιασμένους τροχούς, ώστε να ξεπερνάει μικρά αρχιτεκτονικά εμπόδια όπως κράσπεδα πεζοδρομίων, ανομοιογένειες του δρόμου καθώς και σκαλοπάτια, είναι ελαφρύ, ευέλικτο, με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις, δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου συντήρηση και έχει εξαρτήματα που μπορούν να αλλαχθούν, ώστε να «μεγαλώνει» μαζί με τον κάτοχό του.

    Η μικρή Κωνσταντίνα από την πρώτη στιγμή αγάπησε και εξοικειώθηκε εύκολα με το Ladd/ /roller. Μπορεί να πλέον να μετακινείται από τη μία τάξη στην άλλη και να βγαίνει στο προαύλιο του σχολείου αυτόνομα χωρίς τη βοήθεια συνοδού, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι η λειτουργικότητα και η συμμετοχή της στις διάφορες δραστηριότητες και τα παιχνίδια έχουν αυξηθεί συνεχίζοντας πλέον την εκπαίδευσή της σε συμβατικό σχολείο. «Πραγματικά, της δίνει φτερά στην περαιτέρω αποκατάσταση. Φτερά στην ενσωμάτωση την κοινωνική. Φτερά στην προσβασιμότητα, η οποία είναι το σημαντικότερο κομμάτι για την κοινωνική ενσωμάτωση» επισημαίνει η Δρ. Σκουτέλη.

    Ο κος Γιάννης Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe, αναφέρει: «Το όραμά μου είναι αυτό το ταξίδι της τεχνολογίας χωρίς εμπόδια που εφαρμόσαμε στην Κωτσόβολος να αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα και είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος. Νομίζω ότι το μέλλον θα είναι σίγουρα πιο προσβάσιμο και οι εταιρείες λιανικής θα ευαισθητοποιηθούν, θα εφαρμόσουν όλες εκείνες τις δράσεις που εξασφαλίζουν καλύτερη προσβασιμότητα για όλους».

    Η Κωτσόβολος για ακόμα μία φορά, πιστή στο όραμά της για μία Καλύτερη Ζωή για όλους και με όχημα την πρωτοβουλία «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια» αποδεικνύει ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταθεί όρθιο, όπως φαίνεται και από την ιστορία της μικρής Κωνσταντίνας, που μας δίνει την ελπίδα να πιστέψουμε ότι μία Καλύτερη Ζωή, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

    Δείτε το ντοκιμαντέρ «ΔΥΝΑΤΗ. Μία αληθινή ιστορία για την τεχνολογία και τον άνθρωπο.»: https://www.youtube.com/watch?v=ZJG6K58HKOI

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles