21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Η Κυπριακή οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης την διετία 2018-2019

    No 569720
    Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης θα συνεχίσει να καταγράφει η Κυπριακή οικονομία την διετία 2018 – 2019, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του κέντρου οικονομικών ερευνών του πανεπιστήμιου Κύπρου, που προβλέπει επίσης ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,9% το 2018. Όπως σημειώνεται, το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μετριαστεί, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,3%. Ανάμεσα στους κυριότερους παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των προοπτικών για το 2018 και 2019 περιλαμβάνονται οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης που σημείωσε η Κύπρος πρόσφατα, το υποβοηθητικό εξωτερικό περιβάλλον, τα πολύ χαμηλά επίπεδα επιτοκίων και πληθωρισμού, καθώς και τα ψηλά επίπεδα οικονομικής εμπιστοσύνης στην Κύπρο και στην Ευρώπη.

    Στο μεταξύ, η πρόσφατη πώληση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας και οι τελευταίες τροποποιήσεις στις νομοθεσίες για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις και την πώληση και τιτλοποίηση δανείων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του κέντρου οικονομικών ερευνών του πανεπιστήμιου Κύπρου, αναμένεται να ενισχύσουν την ευρωστία του τραπεζικού τομέα, να μειώσουν την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών, με θετικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

    Ωστόσο, όπως σημειώνεται, σημαντικοί κίνδυνοι για χειρότερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές εξακολουθούν να πηγάζουν από τα ψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους και μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και από την ισχυρότερη πλέον αλληλεξάρτηση μεταξύ τραπεζικού τομέα και κράτους. Η αποτελεσματικότητα που θα επιδειχθεί στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, μέσω των νομοθεσιών που τροποποιήθηκαν πρόσφατα, αλλά και οι τελικές πρόνοιες του προτεινόμενου σχεδίου Εστία για στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών, θα επηρεάσουν την κουλτούρα αποπληρωμής, την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος και την οικονομική εμπιστοσύνη, και ως εκ τούτου οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

    Τέλος, ο ηθικός κίνδυνος στην οικονομία (π.χ. δανειολήπτες, τράπεζες) συνεπάγεται επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά και στην ανάπτυξη. Συνεπώς, λόγω του ψηλού επιπέδου δημόσιου χρέους, (i) καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (π.χ. δικαστικό σύστημα, δημόσια διοίκηση) και (ii) εισαγωγή κρατικών δαπανών με μόνιμο χαρακτήρα βάσει προσωρινών εσόδων, ενδεχομένως να υποσκάψουν την εμπιστοσύνη, τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και των προοπτικών ανάπτυξης.

    Άλλοι κίνδυνοι για τις προοπτικές συνδέονται με πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους αναμενόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των διαπραγματεύσεων για το Brexit και απώλεια ανταγωνιστικότητας του κυπριακού τουριστικού προϊόντος σε σχέση με άλλους προορισμούς. Θετικότερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές μπορούν να διαμορφωθούν λόγω αυξημένης ζήτησης ως αποτέλεσμα, κυρίως, δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και εγχώριας κατανάλωσης.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles