22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Η Κύπρος εισήλθε για πρώτη φόρα στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη Οπτικών Ινών

    Ραγδαία αύξηση κατέγραψε ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών, που διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση μέσω Fiber to the Home (FTTH) και Fiber to the Building (FTTB), σε 39 χώρες της Ευρώπης, φτάνοντας στα 183 εκατ. σε σύγκριση με τα 172 εκατ. που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα. Πιο συγκεκριμένα, το δίκτυο των σπιτιών με συνδέσεις FTTH/B αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο (Σεπτέμβριος 2020-Σεπτέμβριος 2019) κατά 4,6 εκατ. νοικοκυριά στη Γαλλία, 2,8 εκατ. στην Ιταλία, 2,7 εκατ. στη Γερμανία και 1,7 εκατ. στη Μεγάλη Βρετανία.

    Η Κύπρος, εισέρχεται για πρώτη φόρα στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη Οπτικών Ινών, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2020, το 5,2% των κυπριακών νοικοκυριών ήταν πελάτες FTTH, ποσοστό που τοποθετεί την Κύπρο πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο (3,7%) και τη Γερμανία (4,9%) αλλά πολύ κάτω από τη γειτονική Μάλτα (18,3%) ή το Ισραήλ (7,7%).

    Τα πιο πάνω στοιχεία προέρχονται από το νέο report (New Fibre Market Panorama 2021), που δημοσιοποίησε το FTTH Council Europe και στηρίζονται σε έρευνα την οποία πραγματοποίησε το IDATE. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το «top 5» των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση όσον αφορά τη σύνδεση νέων νοικοκυριών σε δίκτυο FTTH/B ήταν: το Βέλγιο με αύξηση 155%, η Σερβία με 110%, η Γερμανία με ετήσιο ρυθμό 66%, η Μεγάλη Βρετανία με 65% και η Ιρλανδία με 49%.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 (συν τη Μεγάλη Βρετανία) ο αριθμός των νοικοκυριών με ευρυζωνική σύνδεση σε οπτική ίνα, ήταν 43,8% τον Σεπτέμβριο του 2020 σε σχέση με 39,8% έναν χρόνο νωρίτερα. Η πρόοδος είναι ταχύτατη, αν ληφθεί υπόψη ότι μία πενταετία νωρίτερα, το 2015, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 27,2%.

    Στην κορυφή η Ισλανδία

    Στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης όσον αφορά τη διείσδυση του FTTH / B βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ισλανδία με ποσοστό 70,7%. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Λευκορωσία με 70,4%, ενώ τρίτη κατατάσσεται η Ισπανία με 62,6% και τέταρτη η τη Σουηδία με 61,8%.

    Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τρεις χώρες με ισχυρούς δεσμούς με τα δίκτυα χαλκού, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν το 60% των νοικοκυριών στην ΕΕ-27 (και τη Μεγάλη Βρετανία), που δεν έχουν περάσει ακόμη στην εποχή του FTTH/B.

    Όπως επισημαίνεται στο report του IDATE για λογαριασμό του FTTH Council Europe «Η συνεχιζόμενη πανδημία της COVID-19 απέδειξε την αναγκαιότητα τόσο της ανάπτυξης των δικτύων FTTH όσο και της υιοθέτησής τους από τα νοικοκυριά. «Οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές εμπλέκονται όλο και περισσότερο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, εισάγοντας αναθεωρημένα εθνικά προγράμματα, επιδοτήσεις και πλαίσιο πολιτικής για την προώθηση της επέκτασης των οπτικών ινών».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles