24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Η Κύπρος στην 5η θέση του πίνακα των ευρωπαϊκών χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που καινοτομούν

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η Κύπρος κατατάσσεται στην 5η θέση του πίνακα των ευρωπαϊκών χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που επένδυσαν στην καινοτομία μέσα στην τριετία 2018 – 2020. Το συγκεκριμένο ποσοστό ανέρχεται στο 66%.

    Σύμφωνα με την ανάλυση, η Community Innovation Survey (CIS) αναφέρεται σε δύο είδη καινοτομίας: την καινοτομία προϊόντων και την καινοτομία επιχειρηματικών διαδικασιών. Τα νεότερα αποτελέσματα της CIS δείχνουν ότι περισσότερες από τις μισές (53%) επιχειρήσεις της ΕΕ ανέφεραν κάποιας μορφής καινοτόμου δραστηριότητας την περίοδο 2018-2020.

    Το υψηλότερο ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων αναφέρθηκε στην Ελλάδα (73% του συνόλου των επιχειρήσεων), ακολουθούμενο από το Βέλγιο (71%), τη Γερμανία και τη Φινλανδία (και οι δύο με 69%) και την Κύπρο (66%). Αντίθετα, η χαμηλότερη δραστηριότητα καινοτομίας παρατηρήθηκε στη Ρουμανία (11%), τη Λετονία (32%), την Ουγγαρία και την Ισπανία (με 33%) και την Πολωνία (35%).

    Η κατανομή των επιχειρήσεων ανά μέγεθος ως προς την καινοτομία προϊόντος ή/και επιχειρηματικής διαδικασίας το 2018-2020 έδειξε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις (250+ εργαζόμενοι) ήταν πιο πιθανό να έχουν εισαγάγει καινοτομίες (74%) από τις μεσαίες (50-249 εργαζόμενοι – 60%).

    Τα δεδομένα δείχνουν ότι περισσότερες από επτά στις δέκα μεγάλες εταιρείες εισήγαγαν μια καινοτομία σε σχέση με επιχειρηματικές διαδικασίες (69%) και περισσότερες από τις μισές εισήγαγαν μια καινοτομία προϊόντος (55%). Στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται ως μικρές (10-49 εργαζόμενοι), μόλις τέσσερις στις δέκα ήταν καινοτόμες στις διαδικασίες και περίπου το ένα τέταρτο ήταν καινοτόμες στα προϊόντα.

    Όπως αναφέρει ο ευρωπαϊκός οργανισμός, «η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης. Η επιχειρηματική καινοτομία σχετίζεται με το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις για να εφαρμόσουν διαδικασίες καινοτομίας, να αναπτύξουν νέα αγαθά ή υπηρεσίες και να τα διαθέσουν στην αγορά».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles