20.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Η Κύπρος στον αστερισμό του 5G: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πλειστηριασμός των αδειών

    To Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ολοκλήρωσε σήμερα με επιτυχία τη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές των 700 MHz και 3.6 GHz  για την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας, 5G, στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι  κατά την πλειοδοτική διαδικασία κατακυρώθηκε όλο το διαθέσιμο φάσμα των 460 MHz  που προσφέρθηκε στην περιοχή των 700 MHz και στην περιοχή των 3.6 GHz, με το συνολικό κατακυρωθέν τίμημα για το κράτος να ανέρχεται σε 41,6 εκ. ευρώ.

    Στον διαγωνισμό συμμετείχαν και οι τέσσερις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, Cyta, Epic, Cablenet και PrimeTel. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι επιτυχείς πλειοδότες θα ανακηρυχθούν ως προσωρινοί νικητές από τον Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Η χορήγηση των αδειών χρήσης ραδιοσυχνοτήτων αναμένεται εντός Ιανουαρίου 2021. 

    Τα οφέλη της μετάβασης στο 5G

    Ο επιτυχής ολοκλήρωση του σημερινού διαγωνισμού από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σηματοδοτεί την είσοδο της Κύπρου στην εποχή του 5G, μιας και θα επιτρέψει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να κάνουν εμπορικά διαθέσιμα τα δίκτυα 5G το πρώτο εξάμηνο του 2021, για συγκεκριμένες τουλάχιστον γεωγραφικές περιοχές του νησιού,  με παράλληλο στόχο η πληθυσμιακή κάλυψη να φτάσει στο 70% την επόμενη τετραετία.

    Τα οφέλη από την μετάβαση της Κύπρου στο 5G αναμένεται να είναι πολυεπίπεδα, καθώς η νέα γενιά ασύρματων δικτύων 5G και το πλέγμα δραστηριοτήτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά, έχουν τη δυνατότητα να τονώσουν την καινοτομία και να ανταποκριθούν στις ολοένα  αυξανόμενες απαιτήσεις της ψηφιακής οικονομίας. Άλλωστε το 5G δεν είναι απλά και μόνο η επόμενη γενιά δικτύων κινητής  τηλεφωνίας, αλλά μια νέα προσέγγιση για σύνθετα συστήματα επικοινωνιών, που θα κάνουν πιο αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων, ενεργοποιώντας νέες και βελτιωμένες υπηρεσίες και εφαρμογές για τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles