23.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Η παρακολούθηση πορνό μπορεί να… εξασθενίσει ένα μέρος του εγκεφάλου σας

    Θυμάστε που παιδιά σάς έλεγαν ότι η “αυτοϊκανοποίηση” μπορεί να σας τυφλώσει; Τώρα, μία νέα έρευνα δείχνει ότι η παρακολούθηση πορνογραφικών ταινιών μπορεί, πραγματικά, να “μπλοκάρει” το τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα οπτικά ερεθίσματα. Αυτό, πάντως, μπορεί να συμβεί μόνο σε γυναίκες…

    Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Groningen της Ολλανδίας μελέτησε το σχετικό τμήμα του εγκεφάλου σε 12 υγιείς ετεροφυλόφιλες γυναίκες που βρίσκονταν λίγο πριν την εμμηνόπαυση, ενώ έβλεπαν πορνό. Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν όλες ορμονική αντισύλληψη, ώστε να εξομαλυνθούν αλλαγές στη σεξουαλική τους επιθυμία ή διέγερση, που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση τους.

    Για να εξετάσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των γυναικών με τη χρήση μίας τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων, οι ερευνητές τους έδειξαν τρία video. Το ένα έδειχνε ένα ντοκιμαντέρ από τη θαλάσσια ζωή στην Καραϊβική, ενώ τα άλλα δύο περιείχαν πορνό “φιλικά προς τις γυναίκες”. Το ένα από αυτά έδειχνε μόνο ερωτικά παιχνίδια, ενώ το άλλο σκηνές στοματικού σεξ και διείσδυσης.

    Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι οι περισσότερο “hard core” ταινίες είχαν ως αποτέλεσμα πολύ λιγότερο αίμα να αποστέλλεται στον πρωτοταγή οπτικό φλοιό του εγκεφάλου των γυναικών. Ένας από τους ερευνητές, μάλιστα, ο Gert Holstege σημείωσε σχετικά ότι ο εγκέφαλος επικεντρωνόταν περισσότερο στη σεξουαλική διέγερση, παρά την οπτική επεξεργασία, κατά τη διάρκεια της ταινίας.

    “Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο εγκέφαλος θέλει να έχει διαθέσιμη όσο περισσότερη ενέργεια μπορεί, επομένως, αν κάποια από τα μέρη του δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο λειτουργίας, αυτόματα αυτά… κλείνουν” αναφέρει. Συνδέει, μάλιστα τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης με προηγούμενη έρευνα που έχει δείξει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να είναι είτε ανήσυχος είτε… “διεγερμένος”, αλλά όχι και τα δύο μαζί.

    Κατά τη διάρκεια του οργασμού, η δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το άγχος πέφτει απότομα, εξηγώντας γιατί οι γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο υποφέρουν συχνά από άγχος. Μία από αυτές τις περιοχές που σχετίζονται με το άγχος είναι ο οπτικός φλοιός – αν βρίσκεστε σε κατάσταση… κινδύνου έχει αποδειχθεί πως είναι πιο δύσκολο να έρθετε σε διέγερση.

    Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα της έρευνας του πανεπιστημίου Groningen έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μπορούν στο μέλλον να αξιοποιηθούν σε θεραπείες για θέματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

    Πηγή: DailyMail

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles