Ο τομέας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της τεχνολογίας της πληροφορίας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αλλάξει θεαματικά την τελευταία εικοσαετία, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης και του ανοίγματος των τηλεπικοινωνιακών αγορών στον ανταγωνισμό. Ειδικότερα, και σε ότι αφορά την Κύπρο, η αγορά άνοιξε στον ανταγωνισμό πριν λίγα χρόνια, εμφανίστηκαν νέες επιχειρήσεις και διευρύνθηκε σημαντικά η γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.
Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου σε μια πρόσφατη μελέτη του επιχειρεί μια καταγραφή της εξέλιξης του τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Η έρευνά επικεντρώνεται σε δύο μετρήσεις. Ως πρώτο βήμα υπολογίστηκε η αξία του προϊόντος του συγκεκριμένου κλάδου και η συνεισφορά του στο συνολικό ΑΕΠ της Κύπρου και στο ρυθμό ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης αυτής , καταγράφεται μια σημαντική μεγέθυνση του κλάδου, με την συνεισφορά του στο ΑΕΠ να αυξάνεται από το 1.05% που ήταν το 1995 στο 2.35% το 2012. Η μεγαλύτερη όμως αύξηση παρατηρείται την περίοδο μέχρι το 2005, όταν η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ φτάνει το 2.56%. Το μέγεθος του κλάδου είναι επίσης συγκριτικά μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο βήμα ήταν η κατασκευή ενός δείκτη τιμών για υπηρεσίες διαδικτύου. Οι δείκτες τιμών αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της ικανότητας ενός κλάδου να παρέχει αξία στους καταναλωτές και υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να ερμηνευθούν ως μετρήσεις της κοινωνικής ευημερίας. Ο δείκτης αυτός στην συγκεκριμένη μελέτη, είναι βελτιωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο της Στατιστικής Υπηρεσίας γιατί χρησιμοποιεί περισσότερες και πιο ακριβείς πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τους παρόχους καθώς και πιο προχωρημένη μεθοδολογία. Ο κατασκευασθείς δείκτης παρουσιάζει όμως μια καθοδική πορεία, αφού από το 100 που ξεκινά το 2005 ο δείκτης πέφτει στο 40 το 2011 και στο 25 το 2016. Τέτοιου μεγέθους μειώσεις πάντως, είναι χαρακτηριστικές σε αγορές προϊόντων με συνεχή τεχνολογική αναβάθμιση.