14.7 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Η τεχνητή νοημοσύνη στην αυτόνομη οδήγηση ενέχει κινδύνους κυβερνοασφάλειας

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Οργανισμός της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) για την κυβερνοασφάλεια που συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) στα αυτόνομα οχήματα.

    Σε έκθεση που δημοσιοποίησαν χθες εξετάζονται οι κίνδυνοι και διατυπώνονται συστάσεις για τον μετριασμό τους. Συστήνεται να ακολουθείται μια προσέγγιση ασφάλειας, ήδη από τον σχεδιασμό, κατά την ανάπτυξη των λειτουργικών δυνατοτήτων ΤΝ στα αυτόνομα οχήματα, όπου η κυβερνοασφάλεια καθίσταται κεντρικό στοιχείο σχεδιασμού των οχημάτων.

    Η έκθεση συνιστά ειδικότερα τη συστηματική αξιολόγηση της ασφάλειας και της επικινδυνότητας των στοιχείων ΤΝ πριν και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξής τους. Ζητεί επίσης να υιοθετηθούν πολιτικές ασφάλειας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και μια νοοτροπία ασφάλειας, όπου όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην ανάπτυξη αυτών των προϊόντων είναι επαρκώς καταρτισμένοι στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και συνεργάζονται με κοινό στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς προϊόντος.

    Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις όπως, μεταξύ άλλων, της Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας: «Τα αυτόνομα οχήματα μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων μόνο εάν είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας. Χαιρετίζω την έκθεση αυτή και παροτρύνω τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ερευνητές να συνεργαστούν στενά, για να δοθεί συνέχεια στις πρακτικές συστάσεις της έκθεσης για τη διασφάλιση της ασφάλειας των μελλοντικών αυτόνομων οχημάτων».

    Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν πρόσθεσε: «Η αυτόνομη οδήγηση, τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα, τα ηλεκτρικά οχήματα και η συλλογική κινητικότητα θα αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς της αυτοκινητοβιομηχανίας τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι καινοτομίες αυτές είναι ασφαλείς και αξιόπιστες ήδη από τον σχεδιασμό. Από κοινού με τα κράτη μέλη, θέτουμε σε εφαρμογή ένα ισχυρό πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών, μεταξύ άλλων, με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια, μια πρόταση για την αναθεώρηση της οδηγίας για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών, την εργαλειοθήκη της ΕΕ για την ασφάλεια του 5G και το πλαίσιο της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles