11.9 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
More

  Η τεχνοφοβία… των Κυπρίων για το 5G

  Ενώ το 2019 πέρασε… στην ιστορία, δίνοντας τη σκυτάλη στο νέο χρόνο, ο συνολικός απολογισμός της χρονιάς, αλλά και της δεκαετίας γενικότερα, ήταν βασικά αρνητικός. Το 2013 ζήσαμε μια από τις δυσκολότερες χρονιές στην ιστορία του τόπου, κάτι που επηρέασε και τον κλάδο των ΤΠΕ, με πολλά «λουκέτα» στα χρόνια που επακολούθησαν, αλλά και νέους επενδυτές που ήρθαν να καλύψουν το κενό, να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες και να αναδυθούν σε χρόνο-ρεκόρ. Άλλωστε, στις κρίσεις πάντα υπάρχουν ευκαιρίες!

  Συνολικά, μπορούμε να πούμε πως η κρίση του 2013 είχε και τα… καλά της. Μας ώθησε για παράδειγμα, να στρέφουμε την πλάτη στις τράπεζες… να μην θέλουμε να ακούσουμε για νέο δανεισμό – άσε που και οι ίδιες δεν θέλουν… να μας δανείσουν – να εξοικειωθούμε με τις ηλεκτρονικές πληρωμές και συναλλαγές που ετσιθελικά ορισμένες φορές επιβάλλουν οι τράπεζες, πάνω από όλα όμως, μας έκανε πιο προσεκτικούς καταναλωτές. Και επειδή η ζήτηση ορίζει και την προσφορά, αυτό μεταφράστηκε σε επιτάχυνση της υιοθέτησης νέων λύσεων και υπηρεσιών που δεν υπήρχαν ή δεν είχαν ευρεία αποδοχή.

  Ωστόσο, έχουμε αποδείξει σαν λαός, πως δύσκολα αποδεχόμαστε κάθε τι καινούριο και τείνουμε προς την τεχνοφοβία… Το 2018 ήταν η χρονιά που ξεκίνησε το 5G σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από τη Ν. Κορέα και την Αμερική, στη συνέχεια το 2019 προστέθηκαν και αρκετές άλλες χώρες όπου η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε 480 δις δολάρια, ενώ εκτιμάται ότι το 2024 θα υπάρχει 5G στο 1/3 των δικτύων παγκοσμίως και το 2025 στο ½ των δικτύων και το 15% των συνδέσεων που σε λίγα χρόνια θα αγγίξει το 40%.

  Προφανώς δεν τους έχει μιλήσει κανείς… για την Κύπρο και το Κίνημα ΕνΕργώ, την «Ασπίδα» και άλλους ενεργούς πολίτες, που απαιτούν την αναστολή της λειτουργίας του 5G, και κάνουν προετοιμασίες για ενημέρωση Συνδέσμων Γονέων Σχολείων αλλά και των πολιτών γενικότερα.

  Εκούσια ή ακούσια, οι «αντί 5G» στην Κύπρο, χρησιμοποιούν, μεταξύ άλλων, το φόβο της «στείρωσης» και ισχυρίζονται ακόμη και στην βουλή, ότι οι αρνητικές επιπτώσεις επεκτείνονται  πιο πέρα από τον άνθρωπο και επηρεάζουν τα φυτά, την άγρια ζωή και τα ζώα  περιλαμβανομένων… των εντόμων, τα μυρμήγκια, τα πουλιά και τα πάσης φύσεως θηλαστικά.

  Ίσως είναι καιρός, η σθεναρή και υπεύθυνη στάση του Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιώργου Κωμοδρόμου που είναι φωτεινό παράδειγμα για όλη την Κύπρο, καθώς δεν διστάζει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους αντιμετωπίζοντας τους κάθε λογής ισχυρισμούς των απανταχού «αντί 5G» στην Κύπρο, να βρει συμπαραστάτες.

  Άλλωστε, κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε πως ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από την Κύπρο και πως το 5G θα προχωρήσει με ή χωρίς εμάς. Το 5G έχει καθυστερήσει γενικότερα στην Ευρώπη και το παράδοξο είναι πως αυτό αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο. Ευκαιρία να «κλείσει» την ψαλίδα με τις υπόλοιπες, προηγμένες τεχνολογικά χώρες και να πλησιάσει ακόμα περισσότερο τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους του δείκτη DESI, σε κατηγορίες που έχουν σημασία. Όχι στη χρήση του Facebook και του Instagram, προφανώς, αλλά στην ψηφιοποίηση του Κυπριακού Κράτους, στην εφαρμογή λύσεων που θα καταστήσουν τον ιδιωτικό τομέα πιο ανταγωνιστικό διεθνώς, στην ευκολότερη υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών από τους Kύπριους  στο να γίνουμε εν γένει πιο δεκτικοί και «ανοιχτόμυαλοι». Γιατί τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα. Λειτουργούν όταν είναι ανοικτά…

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles