18.2 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Ιδού ο παλαιότερος “σύγχρονος” υπολογιστής στον κόσμο που βρίσκεται (και πάλι) σε λειτουργία

    Ονομάζεται Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell” -ή πιο απλά WITCH- το βάρος του φτάνει τους 3 (!) τόνους και μπορείτε να τον δείτε στο National Museum of Computing στο Buckinghamshire της Αγγλίας.


    Το μηχάνημα δεν αποτελεί τον παλαιότερο υπολογιστή που έχει υπάρξει ποτέ, αλλά τον πρώτο “σύγχρονο” υπολογιστή, που έχει ακόμη τη δυνατότητα να λειτουργεί.

    Σε μία εποχή που οι υπολογιστές γίνονται πιο φορητοί από ποτέ, είναι δύσκολο για κάποιον να επιστρέψει στην εποχή που είχαν μέγεθος… δωματίου και προοριζόταν περισσότερο για κυβερνητικές χρήσεις. Κι όμως κάπως έτσι ήταν όμως τα computers 61 χρόνια πριν…

    O WITCH, κάπου στο 1951, ήταν ένας από τους ελάχιστους υπολογιστές στον κόσμο και αποτελεί πραγματικό “θαύμα” ότι σήμερα μπορεί και λειτουργεί, σε αντίθεση με αρκετούς σύγχρονούς του που ανακυκλώθηκαν ή καταστράφηκαν.

    Οι εργασίες για την αποκατάστασή του ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια και, πλέον, είναι και πάλι έτοιμος να μας “δώσει” τα φώτα του. Όπως, μάλιστα, σημειώνουν οι υπεύθυνοί του είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι σ’ αυτόν μπορεί να δει κανείς τις εσωτερικές διεργασίες που συμβαίνουν σε έναν υπολογιστή, κάτι προφανώς αδύνατον στα computers της σημερινής εποχής.

    Σύμφωνα με το μουσείο, ο WITCH μπορούσε να λύνει αλγόριθμους περίπου με την ίδια ταχύτητα με έναν μαθηματικό και θα μπορούσε να λειτουργήσει για μέρες χωρίς σφάλμα…

    Στο National Museum of Computing να σημειώσουμε ότι βρίσκεται και ο Colossus Mark II, ένας ακόμη ιστορικός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

    Πηγή: CNET

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles