20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Αναγκαία η τήρηση των κανόνων ψηφιακής ασφάλειας – 9 στα 10 κυπριακά νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο

    Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day – SID), η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο και φέτος εορτάζεται σήμερα Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, στοχεύει στην ενημέρωση, την κινητοποίηση και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με το Διαδίκτυο, καθώς και στην εκπαίδευση των χρηστών για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

    Οι ηλεκτρονικές απάτες, η απώλεια ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, το ακατάλληλο περιεχόμενο και η ρητορική μίσους αποτελούν μερικές μόνο από τις απειλές που καραδοκούν στο Διαδίκτυο.

    Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, το 89,6% των κυπριακών νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο από την κατοικία, ενώ 9 στους 10 κύπριους  χρήστες συνδέονται στο Internet εν κινήσει -εκτός κατοικίας και χώρου εργασίας- από φορητή συσκευή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, και ανεξάρτητα από το πόσο συχνά κάνουν οι κύπριοι χρήση του Διαδικτύου  προκειμένου να αναζητήσουν πληροφορίες για προϊόντα ή υπηρεσίες, να διαβάσουν ειδήσεις online, να στείλουν ή να λάβουν ηλεκτρονικά μηνύματα ή να αφιερώσουν χρόνο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το μόνο σίγουρο είναι ότι αφήνουν παντού το ψηφιακό τους αποτύπωμα.

    Ειδικότερα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση και προσοχή προκειμένου να τηρηθεί η προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων του εκάστοτε χρήστη, καθώς μεταξύ των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο στην Κύπρο για προσωπικούς σκοπούς τους τελευταίους 12 μήνες, ποσοστό 21,8% ανάφεραν ότι αντιμετώπισαν πρόβλημα με λήψη ψευδών μηνυμάτων (“phishing”) και 9,5% αντιμετώπισαν πρόβλημα με ανακατεύθυνση (redirecting) σε ψεύτικες ιστοσελίδες που ζητούν προσωπικές πληροφορίες (“pharming”).

    Πρακτικές συμβουλές για να χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο με ασφάλεια

    Ασφάλεια ιστοσελίδων

    Ελέγξε την ορθότητα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης, ειδικά όταν μεταφέρεστε σε άλλους συνδέσμους. Η αρχική σελίδα πρέπει να ξεκινά απαραιτήτως με ‘https’.

    Κάθε φορά που επιλέγετε μια μέθοδο σύνδεσης, να χρησιμοποιείτε πάντοτε την επιλογή με πρωτόκολλο κρυπτογράφησης SSL.

    Εάν δεν είστε απόλυτα βέβαιοι για την ασφάλεια των links που δέχεστε μέσω email, είναι προτιμότερο να τα αποφεύγετε και να επισκέπτεστε τις εν λόγω ιστοσελίδες μέσω ενημερωμένου

    Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων

    Να κάνετε εγκατάσταση λογισμικού προστασίας από ιούς (antivirus) – θα σας βοηθήσει να αποφύγετε βασικές απειλές, με τις αντίστοιχες προειδοποιήσεις, προτού μεταβείτε σε ύποπτες ιστοσελίδες ή κατεβάσετε επικίνδυνα αρχεία.

    Να αποφεύγετε τη χρήση δημοσίων και μη ασφαλών δικτύων Wi-Fi.

    Να θέτετε όρια στον αριθμό των προσωπικών φωτογραφιών και λοιπών πληροφοριών που αναρτάτε δημοσίως

    Ασφάλεια αγορών
    Ελέγχετε τα στοιχεία και τους κανονισμούς του εκάστοτε e-shop ηλεκτρονικού καταστήματος, να αναζητάτε online κριτικές του εμπορικού ηλεκτρονικού καταστήματος και να διαβάζετε με προσοχή τους όρους του προγράμματος προστασίας του αγοραστή.

    Να επιλέγετε αποκλειστικά και μόνο έναν αξιόπιστο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών. Διάφορες μέθοδοι πληρωμής, όπως και η PayPal, σας επιτρέπουν να πραγματοποιείτε αγορές σε πάμπολλα ηλεκτρονικά σημεία, ενώ ταυτόχρονα εγγυώνται την ασφάλεια των συναλλαγών σας.

    Να δημιουργείτε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και να τους διατηρείτε μυστικούς.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles