24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Immuni app: Οι Ιταλοί πρωτοπορούν, με εφαρμογή που θα βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19

    Η Ιταλία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο που μας πέρασε, είχε δυστυχώς πολλές «θλιβερές πρωτιές» στη μάχη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Η ευρύτερη περιοχή της Λομβαρδίας και κυρίως οι Βόρειες περιοχές της χώρας χτυπήθηκαν τρομακτικά από την εξάπλωση της πανδημίας και χιλιάδες Ιταλοί έχασαν τη ζωή τους (μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 234.000 και οι θάνατοι τους 38.000). Το θετικό είναι ότι η κατάσταση στη γειτονική Ιταλία είναι πλέον ελεγχόμενη, ωστόσο ο COVID-19 εξακολουθεί και παραμένει, για αυτό και η Ιταλική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του ιού, έχει ήδη σχεδιάσει την «επόμενη» ημέρα. Η κυβέρνηση της χώρας εκμεταλλευόμενη τους καρπούς της σύγχρονης τεχνολογίας, έχει θέσει σε λειτουργία το Immuni, ενός καινοτόμου app που μπορεί να «φιλοξενηθεί» στα smartphone των Ιταλών και το οποίο αναμένεται να βοηθήσει όχι μόνο στην καλύτερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, αλλά και στον περιορισμό του κινδύνου επαφής ενός υγειούς ατόμου με κάποιο άτομο που ασθενεί από τον COVID-19.

    Το Immuni που αποτελεί το δημιούργημα μιας τεχνολογικής εταιρείας με έδρα το Μιλάνο, ονόματι Bending Spoons, πρόκειται για ένα COVID-19 tracking app που στοχεύει στο να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Βασιζόμενο στη λειτουργία Bluetooth και των αρχών του social distancing, εάν κάποιος χρήστης της εφαρμογής βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, τότε μπορεί να το καταχωρήσει στην εφαρμογή και στη συνέχεια η εφαρμογή αυτομάτως  αναλαμβάνει να ενημερώσει τις όποιες επαφές του (το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν όλοι εγκατεστημένο το Immuni app στις mobile συσκευές τους). Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Immuni εκπέμπει Bluetooth συχνότητα χαμηλής ενέργειας (πράγμα που σημαίνει καλύτερη αυτονομία) και σε καμία περίπτωση δεν συλλέγει geolocation data, όπως είναι για παράδειγμα τα δεδομένα από το GPS. Επιπλέον, η εφαρμογή δεν είναι σε θέση να συλλέξει οποιοδήποτε ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο που προσδιορίζει τον χρήστη όπως είναι για παράδειγμα το όνομα του, η ημερομηνία γέννησης του, η διεύθυνση του, ο τηλεφωνικός αριθμός ή το email του. To Immuni app απλώς γνωρίζει ότι υπήρξε επαφή με ένα κρούσμα, χωρίς ωστόσο να παραθέτει οποιοδήποτε στοιχείο για την ταυτότητα των χρηστών, ούτε και για το σημείο που ενδεχομένως να συνέβη η όποια επαφή. To concept ουσιαστικά είναι να ενημερώνεται ένας χρήστης και να απομονώνεται με τη θέληση του, έτσι ώστε να ελαχιστοποιεί την εξάπλωση του ιού. Με αυτόν τον τρόπο, οι δημιουργοί του Immuni θεωρούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα επέλθει πολύ πιο σύντομα, καθώς όσοι χρήστες υποπτεύονται ότι έχουν μολυνθεί θα μπορούν να λάβουν άμεσα συμβουλές από τον προσωπικό τους γιατρό, προστατεύοντας συγχρόνως τον κοινωνικό τους κύκλο.

    H χρήση της εφαρμογής δεν είναι υποχρεωτική και η πιλοτική της εφαρμογή θα ξεκινήσει στις 8 Ιουνίου σε 4 περιοχές της χώρας (Liguria, Abruzzo, Marche και Puglia), ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη την Ιταλία. Μέχρι στιγμής, τα μηνύματα είναι πολύ θετικά για την χρήση της, καθώς ήδη φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του chart με free apps του ιταλικού App Store και του Play Store, ξεπερνώντας δημοφιλή applications όπως είναι το TikTok, το Whatsapp και το Instagram. Χωρίς αμφιβολία, το Immuni app μπορεί να αποδειχθεί ένα ακόμη πολύ καλό τεχνολογικό όπλο στη φαρέτρα της ανθρωπότητας στη μάχη που δίνει απέναντι στον κορονοϊό.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles