23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Γρήγορο Internet στο… φεγγάρι; Η NASA και το MIT λένε, εδώ και καιρό, ναι!

    Μμμ… Για σκέψου. Τι θα χρειαζόσουν για να μετακομίσεις για πάντα στη… σελήνη; Φαγητό, νερό και αέρα σίγουρα. Κάτι άλλο, όμως, που μπορεί να μην αφορά την επιβίωσή σου, αλλά το χρησιμοποιείς καθημερινά; Για σκέψου καλύτερα. Ναι, εννοούμε το Internet.

    Και γι’ αυτό το τελευταίο, μία ομάδα ερευνητών από το MIT και την Nasa προσπαθούν, εδώ και καιρό, να αποδείξουν ότι μίας τέτοιας μορφής συνδεσιμότητα σε υψηλές ταχύτητες δεν είναι διόλου απίθανη, όπως σας είχαμε γράψει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο.

    internet-moon

    Οι δύο οργανισμοί έχουν πραγματοποιήσει τις σχετικές δοκιμές, αποδεικνύοντας ότι η μεταφορά δεδομένων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες, όπως ακριβώς στη γη, και στο… διάστημα, επιτρέποντας data transmissions μεγάλου μεγέθους ακόμη και video streaming υψηλής ποιότητας, με τη βοήθεια δεσμών laser.

    Για να επιτευχθεί η σχετική σύνδεση, αξιοποιούνται οι δυνατότητες τεσσάρων ξεχωριστών “τηλεσκοπίων”, τα οποία βρίσκονται σ’ έναν επίγειο “τερματικό” σταθμό στο Νέο Μεξικό, που μπορεί να στείλει το “σήμα” στη σελήνη.

    Η ομάδα πέτυχε μεταφορά δεδομένων, στην απόσταση των 384.633 χιλιομέτρων μεταξύ γης και σελήνης, σε ένα rate 19.44mbps επιτυγχάνοντας επίσης να κατεβάσει δεδομένα με rate 622mbps. Η επικοινωνία σε υψηλούς ρυθμούς δεδομένων δυσκολεύει, καθώς στην πορεία μπορεί να προκαλεστεί απώλεια δεδομένων ή πτώση της σύνδεσης, λόγω των δύσκολων συνθηκών στην ατμόσφαιρα και τη μεγάλη απόσταση. Αυτός είναι και ο λόγος χρήσης τεσσάρων διαφορετικών τηλεσκοπίων για αυξημένες πιθανότητες απροβλημάτιστης σύνδεσης. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η μεταφορά δεδομένων μέσω laser έχει καταφέρει να σπάσει κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ σχετικού transmission μέσω ραδιοκυμάτων.

    Η Nasa και το MIT θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο συνέδριο CLEO στην Καλιφόρνια στις 9 Ιουνίου, αποδεικνύοντας πως ακόμη και το… διαπλανητικό Internet ίσως τελικά δε βρίσκεται και πολύ μακριά μας. Επόμενη στάση, ο Άρης;

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles