12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    iPhone 6 Bendgate: Part II

    Όταν το Σάββατο το βράδυ κατέθετα την ταπεινή μου άποψη για το “σκάνδαλο” Bendgate και τα iPhone 6 Plus που λυγίζουν, δεν είχα πιάσει ακόμη τη συσκευή στα χέρια μου. Είχα, ωστόσο, για 2 μέρες στην κατοχή μου το iPhone 6, είχα δεί τα σχετικά videos στο YouTube και είχα διαβάσει 1-2 σχετικά άρθρα από ξένα -κυρίως- sites.

    Τώρα, λίγα 24ωρα μετά και αφού έχω περιεργαστεί με προσοχή το «μεγάλο» iPhone 6 της Apple, μπορώ να είμαι ακόμη πιό βέβαιος πως όλη η υπόθεση ήταν αυτό που λέμε «πολύ κακό για το τίποτα», πως ήταν μια μεγάλη ηλιθιότητα…και εμμένω σε αυτό το χαρακτηρισμό.

    skiannis-iphone6-bendgate

    Στα σχόλιά σας, κάποιοι συμφωνείτε, κάποιοι διαφωνείτε με επιχειρήματα, κάποιοι με λέτε Apple fanboy (εδώ, να ξέρετε, γέλασαν πολλοί γνωστοί και φίλοι μου όταν το διάβασαν) και κάποιοι νιώθετε προσβεβλημένοι από τον όρο «ηλιθιότητα». Δεκτά και σεβαστά όλα, με κάθε ειλικρίνεια, άλλωστε το να γράφεις «άποψη» σε οποιοδήποτε μέσο σε επιφορτίζει με μια τεράστια ευθύνη και είναι πολύ λιγότερο «ασφαλές» από ένα άρθρο ειδησεογραφίας ή έστω ένα review προϊόντος. Ήμουν σίγουρος γι’αυτά που έγραφα και μετά την επαφή μου με το iPhone 6 Plus, ακόμα περισσότερο.

    Εδώ δε θα δείτε εικόνες με στραβωμένα iPhone, αφ’ενός γιατί δεν ήθελα να γίνω κομμάτι αυτής της γελοιότητας, αφ’ετέρου γιατί θα έπρεπε έπειτα να πληρώσω τη συσκευή απ’την τσέπη μου, κάτι που το εισόδημα του συντάκτη τεχνολογίας δεν επιτρέπει, σε αντίθεση με όσα πιστεύετε ορισμένοι. Θέλετε την αλήθεια και η ιδού αυτή:

    Το iPhone 6 Plus ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΕΙ. Εκτός αν πάτε γυρεύοντας.

    Όχι, δεν είναι η πιό στιβαρή κατασκευή που έχω δεί, κάθε άλλο. Το «σφάλμα» εν προκειμένω είναι ο συνδυασμός πολύ μεγάλου μήκους (158,1 mm) με σχετικά μικρό πάχος (7,1 mm) και τη χρήση αλουμινίου. Ο παράγοντας «μήκος» καθιστά πολύ πιό μεγάλη την καταπόνηση που δέχεται η συσκευή κοντά στο κέντρο της, όταν της ασκείται πίεση. Νομίζω είναι κατανοητό αυτό. Επιπλέον, το πλαστικό θα δεχθεί πίεση, θα αντέξει μέχρι το οριακό σημείο όπου θα σπάσει. Το λεπτό φύλλο μετάλλου, όμως, θα λυγίσει αρκετά προτού συμβεί αυτό. Και φυσικά, δε θα μπορέσει να «επανέλθει». Αυτοί οι τρείς παράγοντες, λοιπόν, είναι η αιτία του Bendgate. Ενδιαφέρον θα είχε μια δοκιμή με το HTC One Max, εδώ που τα λέμε, το οποίο έχει επίσης μεγάλο μήκος (164,5 mm) και είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο…αλλά, βέβαια, έχει και 10,3 mm πάχους. You get the point.

    bendgate iphone 6 plus

    Νομίζω πως είδαμε τόσα video με iPhones να λυγίζουν τις τελευταίες μέρες, που στο μυαλό μας φάνηκε κάτι το πολύ εύκολο και χωρίς να αντιλαμβανόμαστε το πόση δύναμη χρειάζεται πραγματικά για να λυγίσει η συσκευή (δε βγάζω ούτε τον εαυτό μου απ’έξω, αλλά από την αρχή διατηρούσα επιφυλάξεις). Πήρα στα χέρια μου το iPhone 6 Plus και άσκησα ένα εύλογο ποσό πίεσης με τα χέρια μου, αυτό που είδα ήταν σχεδόν μηδενική παραμόρφωση. Κοινώς, για να λυγίσετε ένα iPhone 6 Plus με τα χέρια σας, πρέπει και να θέλετε πραγματικά να το κάνετε αλλά και να έχετε σημαντική δύναμη. Αμφιβάλλω, για παράδειγμα, αν ένα παιδί θα μπορούσε να το καταφέρει, μόνο με τα χέρια του.

    Από την άλλη, η αίσθηση που μου έδωσε όσο το δοκίμαζα, πάντα εντός ορίων πίεσης και σε συνδυασμό με τις φυσικές του διαστάσεις, είναι πως έχει πολλές πιθανότητες να λυγίσει αν κάτσω επάνω του ή το βάλω στην μπροστινή τσέπη ενός στενού παντελονιού και καθήσω. Εν ολίγοις, αν θέλετε να πάρετε το Plus, φροντίστε να αποφεύγετε την αποθήκευσή του στις τσέπες σας.

    bendgate iphone 6 plus

    Η αδυναμία του iPhone 6 Plus στις συνθήκες αυτές, είναι υπερβολική για ένα smartphone και είναι ένα σφάλμα. Αλλά αυτό απέχει παρασάγγας από την ιδέα που δημιουργήθηκε στο ευρύ κοινό μετά την υστερία των τελευταίων ημερών, πως δηλαδή το Plus λυγίζει ακόμη και με το…άγγιγμα. Απλώς, το θέμα πήρε διαστάσεις επειδή πρόκειται για μια συσκευή της Apple και, όπως είχα γράψει στο αρχικό άρθρο, ό,τι αφορά την Apple είναι πάντα μια “πρώτη” είδηση για τα τεχνολογικά μέσα, καλώς ή κακώς.

    Διαβάστε το hands-on review του iPhone 6 εδώ.

    Διαβάστε το hands-on review του iPhone 6 Plus εδώ.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    24 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles