20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Ο John Carpenter μήνυσε τον Luc Besson πως κόπιαρε το Escape from New York

    To 2012 o Luc Besson είχε γράψει το σενάριο του Lockout, ένα μετριότατο sci-fi που ήθελε τον πρωταγωνιστή να είναι ένας πρώην ήρωας νυν κατάδικος που θα του φορτώσουν την αποστολή να σώσει την κόρη του Προέδρου της Αμερικής από μία φυλακή στο διάστημα! Η ταινία πάτωσε με τις κριτικές να γράφουν τα χεριρότερα. Το κυριότερο είναι πως κάποιοι τόνισαν την ομοιότητα της ταινίας με το Escape from New York, την κλασική δουλειά του John Carpenter, χαρακτηρίζοντάς την μία φθηνή αντιγραφή. Κάτι που παρατήρησε και ο ίδιος ο θρυλικός σκηνοθέτης και δεν το άφησε να περάσει έτσι.

    Carpenter Besson

    Ο Carpenter πήγε τον Besson, τους άλλους δύο σεναριογράφους Stephen St. Leger και James Mather, αλλά και την εταιρεία παραγωγής EuropaCorp στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας πως έκλεψαν το έργο του. Αν και αυτές οι υποθέσεις είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθούν και μάλιστα στο τέλος να κερδίσει τη δίκη ο μηνυτής, το γαλλικό δικαστήριο τελικά δικαίωσε τον Carpenter αφού παρατήρησε πολλές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο sci-fi ταινίες. Και οι δύο είχαν για πρωταγωνιστή έναν αθλητικό, επαναστατικό και κυνικό ήρωα που ήταν φυλακισμένος στην απομόνωση -παρά το ηρωικό παρελθόν του- που θα του δοθεί η ευκαιρία να κερδίσει την ελευθερία του εάν απελευθερώσει την κόρη του Προέδρου της Αμερικής. Οι διαφορές πως το έργο λάμβανε χώρα στο διάστημα και ο πιο μοντέρνος χαρακτήρας του ήρωα δεν ήταν αρκετές για να διαχωρίσουν τα δύο φιλμ.
    Η Europacorp θα πληρώσει 20.000 ευρώ στον Carpenter, 10.000 στον σεναριογράφο (το έχουν γράψει από κοινού ο Carpenter και ο Nick Castle), και 50.000 σε όποιον έχει τα δικαιώματα της ταινίας. Μπορεί τα νούμερα να είναι ψίχουλα για μία μεγάλη εταιρεία όπως η Europacorp ωστόσο αυτή η απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο και φαίνεται πως η δικαιοσύνη προειδοποιεί πως το “clopy paste” πρέπει να έχει και ένα όριο. 

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles