13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Jojo Rabbit: Κινηματογραφικό αριστούργημα ή απλώς μια ανάλαφρη σάτιρα;

    Το Jojo Rabbit (ή στα ελληνικά «Τζοτζο») ήταν μία από τις εκπλήξεις στα φετινά βραβεία Όσκαρ. Είναι υποψήφιο για βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το 2020 (δείτε όλες τις υποψηφιότητες εδώ). Η ιστορία είναι αρκετά συγκινητική, είναι όμως αυτό που λέμε “οσκαρική ταινία”; Θα το αναλύσουμε παρακάτω.

    «Ο Τζότζο, είναι ένα μοναχικό αγόρι από τη Γερμανία του οποίου η ιδέα για τον κόσμο αντιστρέφεται, όταν ανακαλύπτει ότι η μητέρα του κρύβει ένα νεαρό Εβραίο κορίτσι στη σοφίτα τους. Με μοναδική βοήθεια από τον φανταστικό του φίλο, Αδόλφο Χίτλερ ο Τζότζο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον τυφλό φανατισμό του».

    jojo rabbit

    Οι μεγάλες δώσεις χιούμορ σε συνδυασμό με πολύ σοβαρά μηνύματα δεν θα είναι στο γούστο του καθενός. Η γραφή του Taika Waititi φάνηκε να πέτυχε τον σκοπό της στο Thor: Ragnarok που έλαβε εξαιρετικές κριτικές και έκανε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Είναι όμως ιδανική και για το συγκεκριμένο concept;

    Καθώς η ταινία συμπεριλαμβάνει μικρά παιδιά, είναι σχεδόν υποχρεωτικό να έχει ανάλαφρο κλίμα. Για πολλούς, αυτό μειώνει την σοβαρότητα της ταινίας και την σκηνοθετική της αξία. Εάν συμφωνήσατε με την νίκη της ταινίας «Η Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο ως Καλύτερη Ταινία της Χρονιάς για Όσκαρ για το 2018, τότε αυτή η ταινία είναι για εσάς. Εάν αντιθέτως σας φάνηκε πολύ γλυκανάλατη και όχι αρκετά αριστοτεχνική για να κερδίσει το αγαλματίδιο, τότε θα καταλάβετε ακριβώς πως νιώθουμε για το «Τζότζο».

    jojo rabbit

    Το μήνυμα; Ξεκάθαρο. Η ταινία μας θυμίζει ότι στην πραγματικότητα δεν διαφέρουμε πολύ από αυτούς που θεωρούμε εχθρούς μας. Δείχνει ότι ο φανατισμός μπορεί μόνο να μας χωρίσει. Έξυπνοι διάλογοι, καλοσχεδιασμένο story telling και καλές ερμηνείες είναι αρκετά για να μας κάνουν να απολαύσουμε την ταινία.

    Η ιστορία μας διαδραματίζεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να αναδειχτούν τα προβλήματα του ρατσισμού με ένα παράδειγμα που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι βγαλμένο από τη ζωή.  Ωστόχο, έχουμε δει τόσες πολλές αντιρατσιστικές ταινίες με θέμα τον συγκεκριμένο πόλεμο που δεν είμαστε σίγουροι αν το «Τζότζο» θα μας ωθήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες. Οι ναζί είναι κακοί, το καταλάβαμε 4 ταινίες πριν.

    «Δεν είσαι ναζί Τζότζο. Είσαι απλά ένα 10χρονο αγόρι που του αρέσουν οι στολές και θέλει να νιώθει ότι ανήκει κάπου» λέει η εβραιοπούλα στον μικρό λάτρη του Χίτλερ.

    jojo rabbit

    Αναμφίβολα, η ταινία είναι πολύ ευχάριστη και ότι θα περάσετε ωραία στο σινεμά βλέποντάς την. Είναι όμως τόσο καλή ώστε να κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων ταινιών της χρονιάς; Για πολλούς αποτελεί το φαβορί για το Όσκαρ. Αυτό που λείπει είναι η ένταση και η δυναμική που θα είχε μία ταινία με ενήλικες. Οι επικριτές του αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι εάν το συγκρίνουμε με ταινίες με αντιπολεμικό μήνυμα που διαδραματίζονται στον Β’ Π’Π’ όπως το «Η Ζωή Είναι Ωραία» ή το «Η Λίστα του Σίντλερ» καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για μία ταινία που θα ξεχαστεί γρήγορα. Εν κατακλείδι, το “Jojo Rabbit” είναι μία πολύ καλή ταινία με όμορφο μήνυμα και όλη την διάθεση να μας ψυχαγωγήσει. Δεν είναι όμως αριστουργηματική.

    Πολλοί fans του σινεμά και κριτικοί έχουν σταθεί στο γεγονός ότι το Γ’ Ράιχ δεν ήταν ούτε αστείο, ούτε ευχάριστο, ούτε χαριτωμένο. 

    Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles