17.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
More

    Και ο tech «πόλεμος» στην Κίνα… συνεχίζεται! Μπλόκο από Ιαπωνία & Ολλανδία στην ανάπτυξη πιο εξελιγμένων chipsets!

    Μπορεί στην υφήλιο αυτή τη στιγμή να μαίνονται (δυστυχώς) πολλές πολεμικές συγκρούσεις, αλλά παράλληλα έχουμε και άλλου είδους “ανεπίσημους” πολέμους, οι οποίοι είναι οικονομικής και διπλωματικής φύσεως. Όπως ήδη θα γνωρίζετε ακόμη και από τότε που ο πρόεδρος Trump ήταν στην κεφαλή των H.Π.Α., οι εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Αμερική και στην Κίνα, δεν βρίσκονταν και στην καλύτερη δυνατή κατάταση. Μάλιστα, σε αυτή τη φάση μαίνεται ένας τεχνολογικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, με τις Η.Π.Α. να απαγορεύουν (δια ροπάλου) την ανταλλαγή οποιασδήποτε τεχνογνωσίας με την Κίνα, που να αφορά σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (όπως για παράδειγμα είναι οι ημιαγωγοί και αλλα hardware parts).

    Στο τελευταίο επεισόδιο της προαναφερθείσας σύγκρουσης όπως όλα δείχνουν μπαίνουν και άλλοι παίκτες στο παιχνίδι, καθώς όπως έγινε γνωστό η Ιαπωνία και η Ολλανδία αποφάσισαν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε ανταλλαγή και αγοραπωλησία τεχνογνωσίας – εργαλείων – προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με την χώρα του Κόκκινου Δράκου. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό απαγορεύτηκε στη δανέζικη ASML Holding HV  να μεταφέρει βιομηχανικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην λιθογραφία και στην κατασκευή chips. Παράλληλα, παρόμοιο δρόμο αναμένεται αν χαράξει και η ιαπωνική Nikon. Τόσο η Η.Π.Α., όσο και η Ιαπωνία και η Ολλανδία θεωρούν ότι θα πρέπει να ανακόψουν την προσπάθεια της Κίνας στο να αναπτύξουν τεχνολογίες όπως A.I. και machine learning, οι οποίες εν συνεχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτική χρήση. Είναι άγνωστο σε αυτή την φάση κατά πόσο οι παραπάνω απαγορεύσεις είναι σε θέση να πλήξουν ή να επηρεάσουν την παραγωγή mobile προϊόντων.    

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles