12 C
Athens
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, 2024
More

    Καινοτομίες που ΔΕΝ άλλαξαν τον κόσμο – Αυτά είναι τα πιο ακριβά… λάθη στην ιστορία της τεχνολογίας

    Η ιστορία της τεχνολογίας είναι γεμάτη από καινοτομίες που άλλαξαν τον κόσμο. Ωστόσο, υπήρξαν και αρκετά εντυπωσιακά… λάθη που κόστισαν εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια, χωρίς να καταφέρουν να πείσουν το κοινό. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο ακριβά και αξιομνημόνευτα λάθη στην ιστορία της τεχνολογίας.

    Το φιάσκο του Samsung Galaxy Note 7 (2016)

    Η Samsung κυκλοφόρησε το Galaxy Note 7 με μεγάλες προσδοκίες, αλλά οι μπαταρίες του μοντέλου άρχισαν να υπερθερμαίνονται και να εκρήγνυνται. Η εταιρεία αναγκάστηκε να κάνει δύο ανακλήσεις και, τελικά, να αποσύρει το προϊόν από την αγορά. Οι ζημίες εκτιμώνται σε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η αποτυχία του Apple Maps (2012)

    Η Apple, το 2012, προσπάθησε να αποδεσμευτεί από τη Google, κυκλοφορώντας τη δική της εφαρμογή χαρτών. Όμως, το Apple Maps ήταν γεμάτο προβλήματα, με λανθασμένες τοποθεσίες και κτίρια που δεν υπήρχαν. Η αποτυχία αυτή είχε σημαντικό κόστος για τη φήμη της εταιρείας και οδήγησε στην απόλυση υψηλόβαθμων στελεχών της Apple.

    Το PlayStation Network hack (2011)

    Το 2011, η Sony υπέστη μια τεράστια κυβερνοεπίθεση, με αποτέλεσμα την κλοπή δεδομένων από πάνω από 77 εκατομμύρια χρήστες του PlayStation Network. Η επίθεση αυτή ανάγκασε τη Sony να κλείσει το δίκτυο για 23 ημέρες, ενώ οι απώλειες σε αποζημιώσεις, αποκατάσταση του συστήματος και δικαστικά έξοδα ξεπέρασαν τα 171 εκατομμύρια δολάρια.

    Τα Windows Vista (2007)

    Η Microsoft δαπάνησε δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη του Windows Vista, αλλά το λειτουργικό σύστημα απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των χρηστών, καθώς ήταν αργό και γεμάτο σφάλματα. Η εταιρεία αναγκάστηκε να επισπεύσει την κυκλοφορία των Windows 7, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και χρήματα.

    Η απογοήτευση των Google Glasses (2013)

    Το Google Glass παρουσίαζε την ιδέα των έξυπνων γυαλιών, αλλά η υποδοχή του προϊόντος ήταν απογοητευτική. Παρά τις υψηλές προσδοκίες, οι χρήστες ανησυχούσαν για θέματα ιδιωτικότητας, καθώς οι δυνατότητες καταγραφής βίντεο και φωτογραφιών δημιουργούσαν ανησυχίες σχετικά με την παρακολούθηση. Η Google τελικά σταμάτησε την εμπορική διάθεση του προϊόντος το 2015, με τις ζημιές να υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

    Η ιστορία της τεχνολογίας του IBM PCjr (1984)

    Η IBM προσπάθησε να εισέλθει στην αγορά των οικιακών υπολογιστών με το PCjr, αλλά οι αντιδράσεις ήταν αρνητικές. Το PCjr είχε περιορισμένες δυνατότητες, υψηλή τιμή και προβλήματα συμβατότητας με τα υπάρχοντα λογισμικά. Η αποτυχία του να κερδίσει την αγορά οδήγησε την IBM σε ζημίες που εκτιμώνται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και την υποχρέωσε να επανεξετάσει τη στρατηγική της στην αγορά των υπολογιστών.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles