23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Khan Academy: Επιστροφή στα θρανία για όλους, για οτιδήποτε

    Θέλετε να μάθετε τα πάντα; Θέλετε να επεκτείνετε τη γνώση σας σε ένα γνωσιακό αντικείμενο που εγκαταλείψατε πριν χρόνια; Η πρόσβαση στη γνώση, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται κάποιος ή σε όποια ηλικία κι αν είναι, είναι δικαίωμα και υπάρχει ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που το υπερασπίζεται αυτό και το κάνει πράξη.

    Η Khan Academy είναι η ιδέα ενός αποφοίτου του MIT, του Shalman Khan. Η ιδέα γεννήθηκε όταν ο Khan, πτυχιούχος  Μαθηματικών, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός της Επιστήμης των Υπολογιστών και κάτοχος Master στην Ηλεκτρολογία και την Επιστήμη των Υπολογιστών από το MIT και το Harvard, αποφάσισε να φτιάξει μερικά βίντεο για την ξαδέλφη  του στη Ν. Ορλεάνη που χρειαζόταν βοήθεια στην Άλγεβρα. Τα βίντεο αυτά τα ανέβασε στο YouTube.

    Τα βίντεο  είχαν τόση απήχηση στην ευρύτερη οικογένεια του Khan και τους φίλους τους, που αποφάσισε να παραιτηθεί από την δουλειά του ως αναλυτής hedge funds στην Connective Capital Management το 2009 και να επικεντρωθεί στην διδασκαλία μέσω video εξ ολοκλήρου. Αποτέλεσμα; Μία «βιβλιοθήκη» με περισσότερα από 2600 βίντεο που καλύπτουν σχεδόν κάθε γνωστικό πεδίο: από αριθμητική, μέχρι φυσική, οικονομικά και ιστορία, ενώ 303 (μέχρι στιγμής) πρακτικές ασκήσεις (στα μαθηματικά) σας βοηθούν να εμπεδώσετε ότι έχετε επιλέξει να μάθετε.Στόχος της Khan Academy είναι να προσφέρει υψηλού επιπέδου γνώση σε όποιον θελήσει να έχει πρόσβαση σε αυτή. Αν και όλα τα video φιλοξενούνται στο κανάλι της Khan Academy στο YouTube, πια, υπάρχουν και στο site της. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε το γνωσιακό πεδίο που επιθυμείτε και μπορείτε να δείτε τις προβολές.

    Η χρηματοδότηση της Khan Academy προέρχεται από ιδιώτες, όπως και στην περίπτωση της Wikipedia. Σε αυτή έχει συνεισφέρει αρκετά το ίδρυμα του Bill και της Melinda Gates, αλλά και η Google. Μάλιστα, το 2010 η Google ανακοίνωσε πως προσφέρει 2 εκατομμύρια δολλάρια προκειμένου η Khan Academy να «φτιάξει» μαθήματα, εκτός από τα Αγγλικά και στις πιο δημοφιλείς γλώσσες του κόσμου, μέσα στα πλαίσια του Project 10*100, στα πλαίσια του οποίου επιλέχθηκαν 5 ιδέες που θα χρηματοδοτούσε η Google με 2 εκατομμύρια δολλάρια.

    Η πλατφόρμα της Khan Academy σας επιτρέπει, εφόσον δημιουργήσετε λογαριασμό να έχετε αναλυτικά στατιστικά για το τι παρακολουθήσατε ή κάνατε ασκήσεις, κάτι σαν ένα χάρτη γνώσης. Καθηγητές που παραπέμπουν τους μαθητές τους να δουν τα 10λεπτα βίντεο στο Khan Academy μπορούν να δουν τα στατιστικά της «τάξης» τους, ενώ όποιος εθελοντής επιθυμεί, μπορεί να συμβάλλει στο έργο της Ακαδημίας, προκειμένου να δημιουργήσει υποτίτλους στη γλώσσα του για τα βιντεομαθήματα της Ακαδημίας.

    Το διαδίκτυο ανήκει σε όλους. Το ίδιο και η γνώση. Κάποιοι, το έχουν καταλάβει περισσότερο από τους άλλους. Εμάς, μας αρέσει να το υπενθυμίζουμε.

    Πηγές: Khan Academy, Wikipedia, Ηλεκτρονικός Αναγνώστης

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles