13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Κι εγένετο… Windows 11 – Μάθετε τα πάντα για το νέο OS της Microsoft!

    Η Microsoft πιστή στο ραντεβού της ανακοίνωσε και επισήμως τη νέα γενιά του λειτουργικού της, η οποία πρόκειται να αντικαταστήσει τα Windows 10 λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ύστερα από αμέτρητα leaks και ανεπίσημες παρουσιάσεις από τους δημοσιογράφους που είχαν την ευκαιρία να τεστάρουν τμήματα του νέου OS, η Microsoft ανακοίνωσε και επίσημα τα Windows 11, το νέο λειτουργικό της, το οποίο έρχεται με μπόλικες εκπλήξεις.

    Στα Windows 11 το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς είναι το πιο απλουστευμένο User Interface, όπως επίσης το νέο Windows Store, αλλά και μια σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις στους τομείς του performance και του Multitasking. Μάλιστα, η μεγαλύτερη έκπληξη του νέου αναβαθμισμένου OS είναι ότι θα υποστηρίζει Android apps για πρώτη φορά. Αμέσως βέβαια το μάτι των έμπειρων χρηστών των Windows θα πέσει στη νέα «θέση» του Start Menu και του αναβαθμισμένου Start button που πλέον βρίσκονται στο κέντρο (κληρονομιά μάλλον των Windows 10X, του ακυρωθέντος λειτουργικού που αποτελούν τον πυρήνα των νέων Windows). Σε γενικές γραμμές, το UI εμφανίζει μεγάλες ομοιότητες με τα Windows 10X, τα οποία ως γνωστόν εστίαζαν σε dual-screen συσκευές, με τη Microsoft ουσιαστικά να ενσωματώνει αρκετές από τις core ιδέες των Windows 10X στο νέο λειτουργικό της.

    Επιπλέον, το «φρέσκο» start menu αφήνει πίσω του τα Live Tiles που αρχικά έκαναν το ντεμπούτο τους στα Windows 8 και ουσιαστικά επιλέγεται ένας πιο «παραδοσιακός» launcher στο πρότυπο του Chrome OS ή Android. H δε «κεντρική» τοποθέτηση του Start button παραπέμπει έντονα στο MacOS και Chrome OS, ενώ υπάρχουν και οι πιο στρογγυλοποιημένες γωνίες στα παράθυρα που ως γνωστόν αποτελούν εδώ και χρόνια χαρακτηριστικό γνώρισμα των λειτουργικών της Apple. Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι υπεύθυνοι της Microsoft, το νέο λειτουργικό θα περιλαμβάνει dark και light modes, δίνοντας έμφαση ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της επίσημης ανακοίνωσης των Windows 11 είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και τα Snap Layouts. Ουσιαστικά πρόκειται για μια δυνατότητα βελτιστοποίησης της παρουσίασης των παραθύρων, όπου πατώντας πάνω στο maximize button ο user θα μπορεί να ρυθμίσει καλύτερα το προβαλλόμενο αποτέλεσμα. Επιπλέον, τα νέα Windows θα μπορούν να θυμηθούν το που ακριβώς έχουν αποθηκευθεί τα apps σας, με τη λειτουργία Snap Groups, η οποία θα χαρίζει ακόμη περισσότερες δυνατότητες παραμετροποίησης. Είναι εμφανές ότι με τη συγκεκριμένη λειτουργία ουσιαστικά θα μπορούν να υποστηριχθούν καλύτερα τα multiple displays, με τον χρήστη να μπορεί να ανοίγει όποτε θέλει την εφαρμογή που τον ενδιαφέρει στο σωστό monitor. Αναμφίβολα, αυτή η προσθήκη στις δυνατότητες προβολής του περιεχομένου είναι πολύ σημαντική, ειδικότερα εάν εργάζεστε με ένα laptop που έχει συνδεθεί με κάποιο monitor ή εάν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε ένα desktop PC σε πολλά διαφορετικά monitors.

    Όπως βέβαια μπορείτε να φανταστείτε, ο τομέας του performance ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη Microsoft, για αυτό και τα Windows updates πλέον θα είναι 40% μικρότερα σε μέγεθος, χαρίζοντας μεγαλύτερη ευελιξία. Τρέχοντας στο background, η Microsoft υπόσχεται ότι δεν θα ζορίζουν το σύστημα σας, την ώρα που εσείς εργάζεστε. Επίσης, από τη στιγμή που τα video conferencing apps αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητας μας, η Microsoft αποφάσισε να ενσωματώσει το Microsoft Teams στα Windows 11. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα Teams θα βρίσκονται στο taskbar, δίνοντας τη δυνατότητα στον χρήστη των νέων Windows να πραγματοποιεί on-the-fly τις κλήσεις του. Αξίζει να σημειωθεί πως η «προτίμηση» που δείχνει η Microsoft στο Teams δείχνει να αφήνει πίσω το Skype, που ήταν η εφαρμογή που αποτελούσε τμήμα των Windows 10.

    Εκτός από τα παραπάνω, στα Windows 11 πρόκειται να υπάρξει μεγαλύτερο focus στα Widgets και στα touch gestures, πράγμα απολύτως φυσιολογικό εάν σκεφτούμε ότι ο πυρήνας των νέων Windows είναι τα πιο «portable» Windows 10X. Τα ενσωματωμένα widgets του νέου OS θα περιλαμβάνουν τα κλασικά news feed, weather και maps. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Windows 11 θα διαθέτουν μια μορφή χαμαιλέοντα, καθώς θα μπορούν πιο εύκολα να μεταμορφώνονται από το desktop στο πιο portable περιβάλλον (ιδανικό feature για hybrid συστήματα). Η λογική του team της Microsoft είναι να καταστήσει το νέο λειτουργικό όσο το δυνατόν πιο φιλικά στο χρήστη γίνεται και πράγματι θα υπάρχουν πολλές βελτιώσεις στο inking και voice typing, ενώ μάλιστα τα νέα Windows θα συνεργάζονται πολύ καλύτερα με κάποια stylus, επιτρέποντας ακόμη και δυνατότητα για haptic feedback!

    Φυσικά, η Microsoft δεν θα μπορούσε να «ξεχάσει» και το Xbox και PC gaming. Για αυτό και στα 11άρια πρόκειται να δούμε τη δυνατότητα του Auto HDR (ενός feature του Xbox Series X/S). Με το Auto HDR ενεργοποιημένο ουσιαστικά πρόκειται να προστεθεί η λειτουργία του HDR σε ένα μεγάλο αριθμό τίτλων που υποστηρίζουν το DirectX 11 και DirectX 12 και το μόνο που απαιτείται είναι ένα πιστοποιημένο monitor με HDR (ανυπομονούμε να το δούμε αυτό σε κάποια μελλοντική έκδοση του MS Flight Simulator). Επίσης, η ταχύτητα στο gaming είναι ένας παράγοντας που ο κολοσσός του computing δίνει ξεχωριστή βαρύτητα, για αυτό και με την τεχνολογία DirectStorage, τα τελευταία NVMe drives θα εκμηδενίζουν τα loading times στα Windows 11 (με τους game developers να μπορούν να εκμεταλλευτούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία προς όφελος των τίτλων τους). Από το μενού βέβαια, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η περαιτέρω ενσωμάτωση του Xbox Game Pass με τα Windows και σε αυτό αναμένεται να βοηθήσει τα μέγιστα η ανάπτυξη ενός αναβαθμισμένου Xbox app, το οποίο θα προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες διαχείρισης στους gamers, όπως επίσης και την ενσωμάτωση του xCloud, το οποίο θα επιτρέπει το streaming τίτλων direct από το cloud της Microsoft.

    Βέβαια, μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της παρουσίασης των νέων Windows, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η υποστήριξη για Android apps μέσω του Microsoft Store, το οποίο πρόκειται να επανασχεδιαστεί πλήρως έτσι να μπορεί να «δεχθεί» τις εφαρμογές εκείνες που δεν είναι τυπικά διαθέσιμες στο Windows app store (μπορούμε να σκεφτούμε ορισμένες εξ’ αυτών όπως το Adobe Creative Suite, το TikTok κ.ά). Επίσης, κάνοντας αυτό το άνοιγμα προς την ομολογουμένως τεράστια κοινότητα των Android εφαρμογών ουσιαστικά η Microsoft προσφέρει νέες καλύτερες συνθήκες και στους developers, δίνοντας τους μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία και περισσότερο έλεγχο στο κομμάτι της εμπορικής εκμετάλλευσης, όπως επίσης και τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις δικές τους μεθόδους πληρωμής.

    Η Microsoft δεν ανακοίνωσε επίσημα το πότε ακριβώς τα Windows 11 θα είναι διαθέσιμα, ωστόσο υποσχέθηκε ότι οι χρήστες θα μπορούν να δοκιμάσουν το νέο λειτουργικό λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2021, με την πιθανότερη ημερομηνία του launch να είναι κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο. Α και επειδή σίγουρα αυτό που θα σας καίει περισσότερο έχει να κάνει με τη δωρεάν διάθεση του, τα νέα είναι σίγουρα πολύ ευχάριστα, καθώς αναμένεται να αποτελέσουν ένα ΔΩΡΕΑΝ upgrade των Windows 10! Καλοτάξιδα λοιπόν και πραγματικά, δεν σας κρύβουμε ότι ανυπομονούμε!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles