16.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Κόβει τη… φόρα της υπερ-ευφυούς τεχνητής νοημοσύνης η OpenAI

    Η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το Chat GPT, έχει επισημάνει αρκετές φορές τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες, η εταιρεία σχηματίζει μια ειδική ομάδα για τη διαχείριση των κινδύνων της υπερ-ευφυούς ΑΙ, δηλαδή ενός υποθετικού μοντέλου που είναι πιο έξυπνο ακόμη και από τον πιο ταλαντούχο άνθρωπο και υπερέχει σε πολλούς τομείς.

    Η OpenAI πιστεύει ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να φτάσει πριν από το τέλος της δεκαετίας, γι’ αυτό αποφάσισε να λάβει μέτρα. «Η υπερ-νοημοσύνη θα είναι η πιο επιδραστική τεχνολογία που έχει εφεύρει ποτέ η ανθρωπότητα και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να λύσουμε πολλά από τα πιο σημαντικά προβλήματα του κόσμου», αναφέρεται σε σχετική δήλωση. «Αλλά η τεράστια δύναμή της θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ επικίνδυνη. Θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποδυνάμωση της ανθρωπότητας ή ακόμα και στην εξαφάνιση του ανθρώπου».

    Η νέα ομάδα θα καθοδηγείται από τους επιστήμονες της OpenAI Ilya Sutskever και Jan Leike, τη στιγμή που η εταιρεία δήλωσε ότι θα αφιερώσει το 20% της τρέχουσας ασφαλούς υπολογιστικής ισχύος της στην πρωτοβουλία, με στόχο την ανάπτυξη ενός ερευνητή αυτοματοποιημένης ευθυγράμμισης. Ένα τέτοιο σύστημα θα βοηθούσε θεωρητικά την OpenAI να διασφαλίσει ότι μια υπερ-νοημοσύνη είναι ασφαλής για χρήση και ευθυγραμμισμένη με τις ανθρώπινες αξίες.

    Διαβάστε επίσης:

    “Κλείδωσε” το Unpacked της Samsung! Στις 26 Ιουλίου η αποκαλυψη των νέων foldables

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles