20.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Ξεχάστε το γραφένιο: Ιδού το νέο υλικό που θα αλλάξει τις συσκευές του μέλλοντος

    Πολλοί θεωρούν το γραφένιο ως το “υλικό του μέλλοντος”. Ένα δισδιάστατο υλικό ανθεκτικότερο από το ατσάλι -που όμως έχει πάχος όσο ένα άτομο και, ταυτόχρονα, είναι υπεραγωγός της θερμότητας- το οποίο οδήγησε τους Andre Geim και Konstantin Novoselov που το ανακάλυψαν να κερδίσουν το Νόμπελ Φυσικής για το 2010.

    Το γραφένιο θεωρείται από πολλούς σημαντικότερη εφεύρεση ακόμη και από τo silicon (πυρίτιο), ενώ αναμένεται να αξιοποιηθεί σε σημαντικότατες τεχνολογικές καινοτομίες, από συσκευές που… διπλώνουν έως πανάλαφρα αεροσκάφη και ιατρικά βοηθήματα.

    Τώρα, ένα νέο υλικό φιλοδοξεί να φέρει τη δική του επανάσταση. Ονομάζεται silicene και είναι ένα δισδιάστατο υλικό, το οποίο μετατρέπει το πυρίτιο σε ένα φύλλο πάχους ενός ατόμου. Ο Patric Vogt από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Aix στη Μασσαλία το δημιούργησαν, συμπυκνώνοντας ατμούς από πυρίτιο πάνω σε μία πλάκα ασήμι, ώστε να σχηματιστεί ένα ενιαίο στρώμα ατόμων.

    Το νέο υλικό μπορεί να αποτελέσει καλύτερο “στοίχημα” απ’ ό,τι το γραφένιο, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μικρότερων και φτηνότερων ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και να ενσωματωθεί πιο εύκολα σε γραμμές παραγωγής, που, έτσι κι αλλιώς, χρησιμοποιούν chip από κάποια μορφή πυρίτιου. Όπως και να έχει, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται πως οι εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας -και όχι μόνο- στο μέλλον αναμένεται να είναι συναρπαστικές…

    Πηγές: GizmodoNew Scientist

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles