18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Κύπριοι μαθητές ανακατασκευάσαν ένα ρετρό αυτοκίνητο του 1971 σε Ηλεκτροκίνητο Όχημα

    Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακατασκευή ενός ρετρό αυτοκινήτου (είναι μάρκας VW Beetle του 1971) και η μετατροπή του σε ηλεκτροκίνητο όχημα, από μαθητές της Α’ Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λευκωσίας.

    Σύγχρονες τεχνολογίες, όπως ηλεκτρονικά ελεγχόμενες εργαλειοθήκες (Computerized Numerical Control – CNC), συστήματα ασφάλειας, φωτισμού, κλιματισμού, κτλ, με τη χρήση Προγραμματισμένων Λογικών Ελεγκτών PLC (Programmable Logic Controller), καθώς και σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και προστασίας SRS (Supplementary Restraint System), όπως ABS, κάμερες και αισθητήρες στάθμευσης ήταν μερικά από τα προηγμένα «εργαλεία» που αξιοποίησαν οι μαθητές, για την υλοποίηση του έργου τους.

    Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του οχήματος, ανάφερε πως η πρωτοβουλία της Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας, αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αφού υλοποιήθηκε από έφηβους που πολύ σύντομα θα είναι οι νέοι χρήστες του οδικού δικτύου. Με την πρωτοβουλία τους αυτή, είπε, αποδεικνύουν πως κατανοούν και συμμερίζονται την τάση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια για στροφή σε πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους διακίνησης.

    Όπως επεσήμανε ο Υπουργός «Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια έχει να διαδραματίσει η εκπαίδευση και χαίρομαι όταν βλέπω σχολές, διευθυντές, εκπαιδευτικούς και μαθητές, οι οποίοι μπαίνουν σε αυτή την προσπάθεια μαζί μας και στέλνουμε ένα μήνυμα ότι μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

    Από πλευράς του, ο Διευθυντής της Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας κ. Πόλυς Γιάννακας μίλησε για την πρωτότυπη δράση των παιδιών της Σχολής, επισημαίνοντας τη σκληρή δουλειά που έκαναν οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους, η οποία απέδωσε καρπούς. Η Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας αναβαθμίζεται, είπε, και υπόσχεται ότι θα είναι παρούσα με σημαντικά έργα, που θα ανταποκρίνονται στις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης ευρύτερα.

    Εκ μέρους της ομάδας των μαθητών που εργάστηκαν για την εκπόνηση του έργου, ο Δημήτρης Χριστοφή και η Άννα Μαρία Κούλα, μιλώντας για την εμπειρία τους, τη χαρακτήρισαν μοναδική και αξέχαστη. Επεσήμαναν τη συνεργασία τους με τους εκπαιδευτικούς τους και τα οφέλη που αποκόμισαν από τη μελέτη και τη διαδικασία ανακατασκευής και μετατροπής του οχήματος σε ηλεκτρικό. Υπήρχαν, όπως ανέφεραν ο Δημήτρης και η Άννα Μαρία, δύσκολα στάδια στην όλη διαδικασία, όπως τα καλώδια και η ένωση και απαιτήθηκαν πολλές ώρες δουλειάς. Ωστόσο, δήλωσαν πολύ χαρούμενοι που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

    Τις μηχανολογικές λεπτομέρειες και τον τρόπο χειρισμού των διάφορων φάσεων του έργου  που   υλοποιήθηκε με χορηγία ύψους €25.000 του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανέλυσε ο κ. Μάριος Χατζηκυπρή, Βοηθός Διευθυντής Μηχανικής Αυτοκινήτων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles