21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Κύπρος και άλλα 17 κράτη – μέλη εγκαλούνται από την Ε.Ε επειδή δεν έχουν εφαρμόσει τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

    Εκπρόθεσμη για άλλη μια φορά είναι η Κύπρος με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ανάμεσα στα 18 κράτη που εγκαλούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν εφάρμοσαν σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία και δεν έχουν μεταφέρει ακόμη τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στο εθνικό τους δίκαιο.

    Η Κύπρος έπρεπε να είχε εναρμονιστεί με τη συγκεκριμένη οδηγία μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2020. Τα υπόλοιπα 17 εγκαλούμενα κράτη που δεν εφάρμοσαν την Οδηγία είναι: η Εσθονία, η Ισπανία, η Κροατία, η Ιρλανδία, η Ιταλία,  η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Σουηδία.

    Η συγκεκριμένη Οδηγία, έχει συμφωνηθεί από κοινού από τα κράτη – μέλη και θα έπρεπε να έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως την  21η Δεκεμβρίου του  2020. Τα εγκαλούμενα κράτη έχουν  πλέον προθεσμία δύο μηνών για να Εφαρμόσουν την συγκεκριμένη Οδηγία, διαφορετικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τις υποθέσεις τους στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών εκσυγχρονίζει τους κανόνες της Ε.Ε. στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, καθιστώντας τους κατάλληλους για την ψηφιακή εποχή. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να επωφελούνται από ενισχυμένη προστασία, χάρη σε κανόνες που διασφαλίζουν σαφείς συμβατικές πληροφορίες, ποιότητα των υπηρεσιών και διευκόλυνση της αλλαγής παρόχου μεταξύ δικτύων με αποτέλεσμα δικαιότερες τιμές λιανικής.

    Παράλληλα, οι φορείς εκμετάλλευσης και οι πάροχοι μπορούν να επωφελούνται από κανόνες υπέρ των επενδύσεων, όπως εκείνοι που παρέχουν κίνητρα για συνεπενδύσεις σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας και σε δίκτυα αποκλειστικά χονδρικής ή κανονιστική και επενδυτική προβλεψιμότητα, όπως στις διαδικασίες εκχώρησης ραδιοφάσματος.

    Αναλυτικότερα ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών προβλέπει :

    • Σαφείς και χωρίς αποκλεισμούς κανόνες όσον αφορά τα δικαιώματα των τελικών χρηστών: οι ίδιοι κανόνες να ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη ενόψει μιας ενιαίας αγοράς χωρίς αποκλεισμούς.
    • Υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών: οι καταναλωτές μπορούν να έχουν υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης και μεγαλύτερη κάλυψη. Ο Κώδικας προάγει τον ανταγωνισμό για επενδύσεις, ιδίως σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, όπως τα δίκτυα 5G.
    • Εναρμόνιση των κανόνων: ο Κώδικας ενισχύει την κανονιστική προβλεψιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της εκχώρησης ραδιοφάσματος.
    • Προστασία των καταναλωτών: ο Κώδικας ωφελεί και προστατεύει τους καταναλωτές, ανεξάρτητα από το αν οι τελικοί χρήστες επικοινωνούν μέσω παραδοσιακών υπηρεσιών (κλήσεις, γραπτά μηνύματα) ή μέσω υπηρεσιών που βασίζονται σε εφαρμογές.
    • Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού: ο Κώδικας διασφαλίζει την ίση μεταχείριση όλων των παραγόντων στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, είτε είναι παραδοσιακοί, είτε βασίζονται σε εφαρμογές.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles