16.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Κύπρος: Παραμένει καθηλωμένη ανάμεσα στους ουραγούς του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2019

    Στην 22η θέση κατατάσσεται η Κύπρος στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

    Αναλυτικότερα, με βάση τον δείκτη DESI που παρακολουθεί τις συνολικές ψηφιακές επιδόσεις της Ευρώπης και καταγράφει την πρόοδο των χωρών της ΕΕ, όσον αφορά την ψηφιακή ανταγωνιστικότητά τους, η επίδοση της Κύπρου – παρά την επί μέρους βελτίωση που σημείωσε στους τομείς της συνδεσιμότητας, της χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών, της ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών- εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.  Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, η Ψηφιακή επίδοση της Κύπρου που την καθηλώνει στην 22η θέση της κατάταξης, είναι καλύτερη μόνο από την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Πολωνία, Ιταλία και Ουγγαρία.

    desi cyprus

    Συνδεσιμότητα : Η Κύπρος υστερεί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (59,3), μειώνει όμως σταδιακά τη διαφορά

    Σε ότι αφορά τη συνδεσιμότητα η Κύπρος με βαθμολογία 55,7, κατατάσσεται στην 21η θέση. Ωστόσο, παρά το ότι υστερεί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (59,3), μειώνει σταδιακά τη διαφορά. Η Κύπρος σημειώνει καλές επιδόσεις όσον αφορά την κάλυψη σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών (100 %) και την κάλυψη ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας (90 %, 11η). Το ίδιο ισχύει και για τη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών (85 %, 6η) και τη διείσδυση κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών (112, 8η). Σε αυτές τις κατηγορίες, η Κύπρος υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ και εμφανίζει βελτιούμενες τιμές.

    Από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να υστερεί όσον αφορά την κάλυψη ευρυζωνικών επικοινωνιών υπερυψηλής ταχύτητας, τη διείσδυση ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλής και υπερυψηλής ταχύτητας και τον δείκτη τιμών ευρυζωνικών συνδέσεων. Σε όλες αυτές τις κατηγορίες, η Κύπρος βρίσκεται στις χαμηλότερες σειρές κατάταξης στην ΕΕ (23η για την κάλυψη ευρυζωνικών επικοινωνιών υπερυψηλής ταχύτητας και 27η για τους άλλους τρεις δείκτες).

    Σε ότι αφορά την κάλυψη 4G, και παρά το ότι η Κύπρος μείωσε τη διαφορά από τον μέσο όρο της ΕΕ, συνεχίζει να χάνει έδαφος όσον αφορά τη διείσδυση ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας και υπερυψηλής ταχύτητας. Δεδομένης της ευρείας κάλυψης ευρυζωνικών δικτύων υψηλής ταχύτητας και της εύλογης κάλυψης δικτύων υπερυψηλής ταχύτητας, ο αργός ρυθμός διείσδυσης θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί εν μέρει στις προσφορές τιμών λιανικής, οι οποίες εξακολουθούν να μην είναι ελκυστικές.

    Ανθρώπινο κεφάλαιο: Σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων

    Στη διάσταση του ανθρώπινου κεφαλαίου, οι επιδόσεις της Κύπρου παραμένουν κατά πολύ χαμηλότερες από το μέσο όρο της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στην 24η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 50 % των ατόμων ηλικίας από 16 έως 74 ετών διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ενώ επίσης ποσοστό σχεδόν 40 % εξ αυτών διαθέτουν επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων ανώτερο του βασικού.

    Παρά τη μικρή αύξηση από το 2017, η Κύπρος εξακολουθεί να έχει το μικρότερο μερίδιο ειδικών ΤΠΕ (2,3 %), επί του συνόλου των εργαζομένων,  σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 3,7 %.  Σύμφωνα με την έκθεση του DESI για την Κύπρο – παρατηρείται επίσης σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των γυναικών ειδικών ΤΠΕ, εκφρασμένος ως ποσοστό του συνόλου των εργαζόμενων γυναικών, δεν βελτιώθηκε σε σύγκριση με τον δείκτη DESI 2018, και μάλιστα το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε 0,7 %, δηλαδή μακράν χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 1,4 %.

    Κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. η Χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών στην Κύπρο

    Συνολικά, η χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών στην Κύπρο είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Στους Κύπριους αρέσει να επιδίδονται σε διάφορες διαδικτυακές δραστηριότητες, όπως συμβαίνει και αλλού στην ΕΕ. Οι δημοφιλέστερες δραστηριότητες είναι η ακρόαση μουσικής, η παρακολούθηση βίντεο και η συμμετοχή σε παιχνίδια (87 %). Το 80 % των Κύπριων χρηστών του διαδικτύου διαβάζουν ειδήσεις στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με 72 % στην ΕΕ. Οι Κύπριοι είναι μεν ενεργοί χρήστες του διαδικτύου, αλλά η συμμετοχή σε διαδικτυακές διαβουλεύσεις και ψηφοφορίες (3 %) και σε διαδικτυακές αγορές (38 %) υπολείπεται μακράν του μέσου όρου της ΕΕ. Επιπλέον, ο αριθμός των χρηστών που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω διαδικτύου είναι μικρότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, οι Κύπριοι είναι ενεργοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης· το ποσοστό των χρηστών κοινωνικών δικτύων ανέρχεται σε 82 %, με αποτέλεσμα η Κύπρος να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

    Η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στη Κύπρο : χαμηλές επιδόσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο

    Όσον αφορά την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις, η Κύπρος κατατάσσεται 20η μεταξύ των χωρών της ΕΕ, διατηρώντας την ίδια θέση που είχε και το 2017. Το 37 % των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχεδόν μία στις δέκα ΜΜΕ χρησιμοποιεί ηλεκτρονική τιμολόγηση και το 9 % των ΜΜΕ πραγματοποιούν μέσω διαδικτύου διασυνοριακές πωλήσεις υπηρεσιών ή προϊόντων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ο συνολικός αριθμός των ΜΜΕ που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω διαδικτύου αυξήθηκε ελαφρώς από 11 % το 2017 σε 12 %, αλλά παραμένει χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το 5 % των επιχειρήσεων προβαίνουν σε ανάλυση μαζικών δεδομένων για τους σκοπούς των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

    Η Κύπρος σημειώνει χαμηλές επιδόσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο και κατατάσσεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, η στάση απέναντι στο ηλεκτρονικό εμπόριο αλλάζει σταδιακά και οι πελάτες εξοικειώνονται ολοένα και περισσότερο με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το κυριότερο εμπόδιο που εντοπίστηκε σε σχέση με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κύπρο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας λαμβάνει επί του παρόντος ειδικά μέτρα, όπως είναι η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο, προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ένα σύστημα που αναμένεται να δρομολογηθεί από το Υπουργείο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων και ηλεκτρονικών πλατφορμών στην Κύπρο. Στη διάρκεια του 2019 αναμένεται να διεξαχθεί διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προσφορών, με προϋπολογισμό ύψους 4,5 εκατ. EUR.

    Παράλληλα, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του ΥΜΕΕ ανέλαβε τον ρόλο του συντονιστή πολιτικής για τις τεχνολογίες που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και την υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (high performance computing). Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε τον ρόλο του συντονιστή πολιτικής για τις τεχνολογίες που συνδέονται με την αλυσίδα συστοιχιών (blockchain). Οι εν λόγω τεχνολογίες θα ενταχθούν στην επικαιροποιημένη ψηφιακή στρατηγική της Κύπρου, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται σε φάση κατάρτισης. Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών πραγματοποίησε αρκετές συναντήσεις με ενδιαφερόμενους φορείς του ερευνητικού οικοσυστήματος της Κύπρου για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τις τεχνολογίες αυτές. Με τη βοήθειά τους, θα είναι σε θέση να προωθήσει πρωτοβουλίες και μέτρα που θα ωφελήσουν τόσο την ερευνητική κοινότητα όσο και την κυπριακή κοινωνία.

    Μείναμε απροβίβαστοι στις Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες

    Στον τομέα των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, η Κύπρος κατατάσσεται 19η μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η θέση αυτή είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και παρουσιάζει πτώση από το 2017. Η Κύπρος σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις στα ανοιχτά δεδομένα, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 64 %, κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση μέσω διαδικτύου μεταξύ των δημόσιων αρχών και των πολιτών παραμένει περιορισμένη, καθώς μόνο το 50 % των Κυπρίων αλληλεπιδρούν μέσω διαδικτύου. Μόνο το 53 % των ατόμων αποστέλλουν προσυμπληρωμένα έντυπα στις αρχές της δημόσιας διοίκησης, ποσοστό που εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου της ΕΕ (64 %). Ως προς την αλληλεπίδραση των επιχειρήσεων με τις δημόσιες αρχές, η Κύπρος σημειώνει καλές επιδόσεις, παρά τη μικρή πτώση που καταγράφηκε από το 2017.

    Όσον αφορά τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας η Κύπρος κατατάσσεται 25η, καθώς μόνο το 9 % των Κυπρίων χρησιμοποίησαν υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας και φροντίδας κατά την υπό εξέταση περίοδο. Οι γενικοί ιατροί δεν έκαναν εκτεταμένη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (μόνον 28 % των γενικών ιατρών), ενώ μόλις το 14 % των γενικών ιατρών προέβησαν σε ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων μέσω διαδικτύου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles