18.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Κύπρος: Θα πρέπει να επιταχύνει για να πλησιάσει τους νέους στόχους που έθεσε η Ε.Ε στις ψηφιακές δεξιότητες

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε προχθές το ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων, το οποίο θέτει φιλόδοξους ποσοτικούς στόχους για την αναβάθμιση των υφιστάμενων δεξιοτήτων και την επανειδίκευση (απόκτηση νέων δεξιοτήτων). Και οι δυο πιο πάνω στόχοι θα πρέπει να επιτευχθούν εντός των προσεχών πέντε ετών. Σε ότι αφορά τα digital skills, ο στόχος που τίθεται για το 2025, είναι το ποσοστό των ενηλίκων, ηλικίας 16-74 ετών, που διαθέτουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες να ανέλθει στο 70% από  56% που ήταν το 2019, καταγράφοντας άνοδο 25%.

    Με βάση τους νέους ποσοτικούς στόχους που θέτει η ΕΕ , η  Κύπρος έχει πολύ δρόμο να διανύσει, καθώς σύμφωνα με τον Digital Economy and Society Index (DESI) 2020 στην παράμετρο “Ανθρώπινο Κεφάλαιο”, κατατάσσεται στην 23η θέση στην ΕΕ, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Συγκεκριμένα, μόλις 45 % των ατόμων μεταξύ 16 και 74 ετών, κατέχει βασικές ψηφιακές δεξιότητες (έναντι του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 58 %). Επίσης, το ποσοστό των ειδικών ΤΠΕ στο σύνολο του εργατικού δυναμικού της Κύπρου, είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (2,7 % έναντι 3,9 %). Ταυτόχρονα, οι πτυχιούχοι ΤΠΕ αντιστοιχούν στο 2,7 % του συνόλου των πτυχιούχων.

    Οι 12 δράσεις του θεματολογίου επικεντρώνονται σε δεξιότητες για θέσεις εργασίας μέσω συμπράξεων με τα κράτη – μέλη, τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να εργαστούν από κοινού για την αλλαγή, παρέχοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να ξεκινούν δια βίου μάθηση και χρησιμοποιώντας τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Μία από τις βασικές δράσεις του θεματολογίου είναι η αύξηση των αποφοίτων στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) και ενίσχυση των επιχειρηματικών και εγκάρσιων δεξιοτήτων. “Οι επιχειρήσεις χρειάζονται εργαζόμενους εφοδιασμένους με τις δεξιότητες που απαιτούνται, για να πραγματοποιήσουν τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις και τα άτομα χρειάζονται να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν την κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση για να προοδεύσουν στη ζωή τους”, αναφέρει η Επιτροπή.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles