13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    LG G4 Stylus Hands-On Review: «H οικονομική “business” πλευρά του LG G4…»

    Πριν από χρόνια οι συσκευές με γραφίδα (stylus) ήταν must-have ειδικότερα για τους απαιτητικούς high-end users. Μάλιστα, οι πιο “παλιοί” θα θυμούνται ενδεχομένως τα Windows Phones που κυκλοφόρησαν από το 2000 μέχρι περίπου το 2010 και τα οποία λειτουργούσαν αποκλειστικά με τη χρήση stylus. Τα χρόνια βέβαια πέρασαν και σιγά σιγά τα “πενάκια” πέρασαν στο περιθώριο, καθώς η Multitouch φιλοσοφία στα smartphones άλλαξε τα δεδομένα. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα εξακολουθούν και κυκλοφορούν ορισμένα μοντέλα, τα οποία διαθέτουν οθόνη αφής και παράλληλα λειτουργούν και με stylus. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι τα Note της Samsung, τα οποία είναι γνωστό ότι στοχεύουν σε ένα πιο business-oriented κοινό και για αυτό και παραδοσιακά κοστίζουν μία μικρή περιουσία. H LG με το G4 Stylus (διάδοχο του G3 Stylus) που θα αναλύσουμε παρακάτω όμως, είναι εμφανές ότι δεν έχει σαν στόχο της να κοντραριστεί με τα Note, καθώς πρόκειται για μία low-to-mid-range λύση, η οποία έρχεται μαζί με stylus και ενσωματώνει ορισμένα στοιχεία του LG G4 (οι ομοιότητες δεν αφορούν στο hardware αλλά περισσότερο στο interface και στο design). To ερώτημα λοιπόν που τίθεται με την περίπτωση του είναι: μπορεί εν έτει 2015 να τραβήξει το ενδιαφέρον των users μία stylus-based συσκευή, η οποία δεν ανήκει στην high-end κατηγορία;

    LG G4 Stylus (5)

    Design εμπνευσμένο από G4…

    Πιάνοντας στα χέρια μας το LG G4 Stylus από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να διακρίνουμε τις σχεδιαστικές του ομοιότητες με το μακρινό ξαδελφάκι του, G4. To σώμα της συσκευής είναι αρκετά μεγάλο και ογκώδες (κάτι απολύτως λογικό από τη στιγμή που διαθέτει οθόνη στις 5.7 ίντσες), ενώ σε επίπεδο σχεδιασμού η έμπνευση είναι ξανά τα G3 και G4, με την συσκευή να διαθέτει το γνωστό κυρτό design που έχουμε συνηθίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα από την LG. Τα υλικά κατασκευής του G4 Stylus είναι εξαιρετικά, καθώς έχουμε να κάνουμε με πλαστικό υψηλής ποιότητας (δεν υπάρχει βέβαια εδώ το leather back-cover του G4) που αδιαμφισβήτητα βελτιώνει το κράτημα, χαρίζει αντοχή και στιβαρότητα και επιπλέον προσφέρει ένα πιο “premium” feeling στον user.

    LG G4 Stylus (12)

    Κατά τ’ άλλα δεν έχουμε κάποια αξιόλογη σχεδιαστική διαφορά σε σύγκριση με το G4, καθώς τα πλήκτρα ελέγχου (volume rockers και power/lock) βρίσκονται “κλασικά” στην πίσω πλευρά της συσκευής, ακριβώς κάτω από την κύρια κάμερα. Επιπλέον, η υποδοχή για την εισαγωγή του Stylus βρίσκεται στο επάνω τμήμα μαζί με το audio input jack, ενώ παράλληλα στο κάτω τμήμα υπάρχει η microUSB θύρα για την φόρτιση και την μεταφορά δεδομένων (γενικώς δεν συναντήσαμε ιδιαίτερες εκπλήξεις εδώ).

    LG G4 Stylus (2)

    Τέλος, η συσκευή διαθέτει αφαιρούμενη μπαταρία και αποσπώμενο καπάκι, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει η κλασική θύρα για την microSIM και την microSD card, όπως επίσης και το ηχείο της συσκευής που παράγει αξιόλογο ήχο και διακρίνεται για την ένταση του.

    LG G4 Stylus (6)

    Σε γενικές γραμμές, εύκολα διαπιστώσαμε ότι το design του LG G4 Stylus δεν προωθεί την ιδέα του χειρισμού του κινητού με τη χρήση των χεριών του user, καθώς με τις μάλλον τεράστιες διαστάσεις του (154.3×79.2×9.6 mm), το μόνο που μπορούν να κάνουν οι χρήστες είναι να το κρατήσουν με το χέρι τους. Έτσι λοιπόν, το G4 Stylus προωθεί καλύτερα την ιδέα της ύπαρξης του Stylus, καθώς ο κάτοχος του είναι μάλλον αναγκασμένος στο να το χρησιμοποιήσει για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη άνεση και ευκολία στο χειρισμό. Μάλιστα, διαπιστώσαμε ότι λόγω της καλής απόκρισης ανάμεσα στο stylus και στη συσκευή. το αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δεν μας απογοήτευσε…

    LG G4 Stylus (10)

    Στον “εσωτερικό κόσμο” του G4 Stylus…

    Αφήνοντας το design, το οποίο σίγουρα δεν μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, μπορούμε στη συνέχεια να επικεντρωθούμε στο display της συσκευής, με την LG να επιλέγει για το G4 Stylus μία IPS LCD οθόνη 5.7 ιντσών με ανάλυση στα 720×1280 pixels και 258 pixels per inch. Αν και δεν αποτελεί την “τελευταία λέξη” της τεχνολογίας και σίγουρα έχουμε δει και καλύτερα displays (ακόμη και στη συγκεκριμένη κατηγορία), ωστόσο η τεχνογνωσία της LG στον τομέα των οθονών βοηθάει έτσι ώστε η ευκρίνεια του display να βρίσκεται σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα και να συμπληρώνεται με καλά επίπεδα φωτισμού. Παράλληλα, τo display του LG G4 Stylus καταλαμβάνει το 73.3% του σώματος της συσκευής, ενώ διαθέτει αντιχαρακτική προστασία Gorilla Glass 3 της Corning.

    LG G4 Stylus (7)

    Προχωρώντας στα ενδότερα της συσκευής, εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το G4 Stylus έρχεται με ένα τελείως διαφορετικό hardware configuration σε σχέση με το G4 και το οποίο στην ουσία δεν θυμίζει σε τίποτα τη μεγάλη ναυαρχίδα της LG (απλώς προειδοποιούμε προς αποφυγή λαθών και σύγχυσης λόγω της παρόμοιας ονομασίας). Για την καρδιά του G4 Stylus επιλέχθηκε ένα low-to-mid range SoC, που φέρει την υπογραφή της Qualcomm. Το Snapdragon 410 (MSM8916) που βρίσκεται στα ενδότερα είναι μία «παλιά καραβάνα», καθώς κοσμεί το εσωτερικό πολλών συσκευών, για αυτό και είναι ένα SοC που έχει συνδεθεί με την σταθερότητα. Αν και η τετραπύρηνη CPU (Cortex A-53) που είναι χρονισμένη στα 1,2GHz σε συνδυασμό με το 1GB μνήμης RAM μπορεί να μην είναι ένα tech configuration που θα σας αφήσει με το στόμα ανοικτό (με 2GB RAM θεωρούμε ότι θα ήταν σαφώς καλύτερα τα πράγματα), ωστόσο με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι τόσο η ροή των menus όσο και το σερφάρισμα στο net γινόταν χωρίς ενοχλητικό lag και καθυστερήσεις που σίγουρα μπορούν να αμαυρώσουν την mobile εμπειρία που το G4 Stylus προσφέρει στον χρήστη.

    LG G4 Stylus (8)

    Τρέχοντας το AnTuTu Benchmarking utility, η συσκευή της LG σημείωσε ένα μάλλον χαμηλό score (~21000), με τις γενικές επιδόσεις του όμως να βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο. Αχίλλειος πτέρνα φάνηκε η απόδοση στα γραφικά, καθώς στο graphics test του AnTuTu το G4 Stylus δεν έβγαζε παραπάνω από 5 fps. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η συσκευή της LG δεν είναι σε θέση να τρέξει την πλειονότητα των games που έχουν κάνει την εμφάνιση τους πρόσφατα στο Play Store.

    LG G4 Stylus Antutu Benchmarking

    Σε αυτό το σημείο αξίζει να κάνουμε μία σύντομη αναφορά και στο UI του G4 Stylus, το οποίο δεν είναι άλλο από το εξαιρετικό LG UX 4.0, που αν μη τι άλλο χαρίζει μία πινελιά διαφορετικότητας στον κόσμο του Android Lollipop 5.0 και παράλληλα προσφέρει μία σειρά από widgets και πρόσθετες ευκολίες χειρισμού στους users που αδιαμφισβήτητα θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.

    LG G4 Stylus UI 1

    LG G4 Stylus UI 2

    Σε ότι έχει να κάνει με τον αποθηκευτικό του χώρο, το G4 Stylus παρέχει 8GB storage, που περίπου 5GB μένουν ελεύθερα για τον user, για αυτό και οι χρήστες που θα θελήσουν να το χρησιμοποιήσουν για αναπαραγωγή multimedia files μάλλον θα πρέπει να καταφύγουν στη λύση της microSD card (το smartphone της LG δέχεται κάρτες μέχρι τα 128GB). Όσον αφορά τα communication features του, το G4 Stylus υποστηρίζει: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA και Hotspot, αλλά και Bluetooth 4.1, Α2DP. Παράλληλα, από τη συσκευή δεν θα μπορούσε να λείπει η λειτουργία GPS (A-GPS, GLONASS), όπως επίσης και NFC.

    Κάμερα, αυτονομία και… τελικές σκέψεις!

    Περνώντας στα της «κάμερας», το G4 Stylus με την main camera στα 8MP (ανάλυση 3264×2488 pixels), η οποία διαθέτει τεχνολογία laser autofocus και LED flash, σίγουρα είναι σε θέση να καλύψει τις βασικές ανάγκες του εκάστοτε user. Μπορεί η ποιότητα να μην φτάνει τα επίπεδα της hign-end κάμερας του G4, παρόλα αυτά οι χρήστες που αναζητούν μία κάμερα για καθημερινή χρήση δεν θα απογοητευτούν. Ως είθισται υποστηρίζονται μία σειρά από κλασικές λειτουργίες όπως είναι Geo-tagging, touch focus, face detection, HDR και panorama, ενώ δύναται να τραβήξει video στα 1080p. Επίσης, από το G4 Stylus δεν θα μπορούσε να λείπει και μία μπροστινή selfie cam με ανάλυση στα 5ΜP.

    LG G4 Stylus (1)

    Ολοκληρώνοντας την εμπειρία μας με το stylus-based smartphone της LG, ένα σημείο που αξίζει να σταθούμε είναι η εξαιρετική αυτονομία του, καθώς το μακρινό ξαδερφάκι του G4 διαθέτει μπαταρία με χωρητικότητα στα 3.000mAh, γεγονός που σημαίνει ότι θα χαρίσει μπόλικες ώρες αυτονομίας και ξέγνοιαστης χρήσης (432 ώρες stand-by time και 18 ώρες χρόνο ομιλίας), κάτι που σημαίνει ότι ο κάτοχος του δεν θα είναι διαρκώς με ένα powerbank (ή τον φορτιστή) στο χέρι.

    LG G4 Stylus (3)

    Σε γενικές γραμμές, το LG G4 Stylus είναι μία συσκευή που απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερο κοινό, καθώς η ύπαρξη stylus pen σε συνδυασμό με την μεγάλη οθόνη του, το κατατάσσουν σε μία διαφορετική κατηγορία σε σχέση με το μέσο όρο. Εάν λοιπόν σας αρέσουν οι συσκευές που σας δίνουν τη δυνατότητα να τις χειριστείτε με stylus, τότε το G4 Stylus μπορεί να αποδειχθεί «λίρα εκατό» (κοστίζει 299 ευρώ) από τη στιγμή μάλιστα που για παράδειγμα τα Galaxy Note στοιχίζουν τουλάχιστον τα διπλάσια. Αναμφίβολα, δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης τόσο με το G4 όσο και με το Note 4, παρόλα αυτά στη συγκεκριμένη «ξεχωριστή» κατηγορία το G4 Stylus αποτελεί μία καλή ποιοτικά και (πιο οικονομική) εναλλακτική λύση.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles