BREAKING

5

Οι χρήστες Mac και PC αντιμετωπίζουν εξίσου κίνδυνο από ψηφιακές απειλές

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, οι χρήστες υπολογιστών Apple αντιμετωπίζουν ψηφιακές απειλές εξίσου συχνά με τους χρήστες άλλων πλατφορμών. Μάλιστα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερους κινδύνους όσον αφορά συγκεκριμένα είδη απειλών. Είναι αλήθεια ότι οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δεν έχουν, μέχρι στιγμής, εντοπίσει τόσα επιβλαβή λογισμικά για το λειτουργικό OS X όσα για άλλες πλατφόρμες (συμπεριλαμβανομένων των Windows). Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι οι συσκευές Mac και τα αποθηκευμένα σε αυτές δεδομένα έχουν κάποιου είδους «ανοσία» απέναντι στους κινδύνους.

kaspersky-winity

Η έρευνα έδειξε ότι από το 26% των Ευρωπαίων χρηστών που δήλωσε ότι οι επιτραπέζιοι υπολογιστές Apple ήταν η βασική συσκευή τους για πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 15% των χρηστών που προτιμά φορητούς υπολογιστές Apple αναφέρθηκε ότι ήρθε αντιμέτωπο με κακόβουλο λογισμικό κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών PC στην Ευρώπη είναι ελαφρώς υψηλότερος (31%). Ωστόσο, αντιμέτωπο με κακόβουλο λογισμικό, όπως ransomware, ήρθε το 19% των Ευρωπαίων ιδιοκτητών Mac σε σύγκριση με το 11% των χρηστών συσκευών Windows. Τόσο οι χρήστες λειτουργικών συστημάτων OS X, όσο και οι χρήστες Windows, ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν περιστατικά με στόχο τα οικονομικά τους στοιχεία (52% και 54% αντίστοιχα).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι χρήστες Mac έχουν γενικά χαμηλότερη επίγνωση για τις απειλές του Διαδικτύου σε σχέση με τους χρήστες συσκευών Windows. Για παράδειγμα, το 41% των ιδιοκτητών MacBook στην Ευρώπη δεν έχει ποτέ ή σχεδόν ποτέ ακούσει για προγράμματα ransomware και το 34% δεν γνωρίζει για τα επικίνδυνα κακόβουλα προγράμματα που μπορούν να εκμεταλλευτούν τρωτά σημεία του λογισμικού. Συγκριτικά, μεταξύ των ερωτηθέντων συνολικά, το 30% δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τo ransomware και το 27% δεν γνωρίζει για τα exploits.

windows-10-cortana-v2

Η έρευνα δείχνει ότι οι μισοί από τους χρήστες Mac εξακολουθούν να παραμελούν την ανάγκη για την εγκατάσταση λύσεων ασφάλειας στις συσκευές τους. Στην Ευρώπη, μόνο το 30% των MacBook και το 50% των επιτραπέζιων υπολογιστών Apple είναι προστατευμένο. Επιπλέον, όταν οι χρήστες της Apple επιλέγουν μια λύση ασφάλειας για τις συσκευές τους, οι περισσότεροι δίνουν έμφαση στην τιμή (40%), ενώ η αποδοτικότητα στον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το 37%. Συγκριτικά, οι χρήστες Windows βάζουν ως κορυφαία προτεραιότητα την αποδοτικότητα στον εντοπισμό malware (48%), με το κόστος και τη δυνατότητα καταπολέμησης online απειλών να ακολουθούν (45% και 32% αντίστοιχα).

iMac_2

«Οι χρήστες του λειτουργικού OS X ζούσαν εδώ και καιρό «απομονωμένοι» από τους κινδύνους του Διαδικτύου και για το λόγο αυτό μπορεί να αισθάνονται σχεδόν άτρωτοι. Ωστόσο, καθώς σήμερα οι ψηφιακές απειλές επεκτείνουν τις περιοχές δράσης τους όλο και περισσότερο, είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Kaspersky Lab συνιστά έντονα στους χρήστες Mac, όχι μόνο να εγκαταστήσουν λύσεις ασφάλειας, αλλά και να θυμούνται τους κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο», δήλωσε ο Peter Aleshkin, Consumer Marketing Group Manager της Kaspersky Lab για την περιοχή των Αναδυόμενων Αγορών.

5 Comments

 • edd
  13 Φεβρουαρίου 2015 at 11:34

  Έχω λάπτοπ του 2006 (ΗΡ nc6400, περίπου 1500€ τότε) το οποίο ακόμα είναι σβέλτο με αρχικό λειτουργικό ΧΡ (τα οποία είχαν υποστήριξη μέχρι πέρσυ) και τώρα 8.1. Παιχνίδια δε μπορεί να παίξει, αλλά σε όλα τα καθημερινά προγράμματα τα πηγαίνει μια χαρά. Ότι και να πάρεις, αν δεν είναι φθηνό, εννοείται ότι θα κρατήσει. Δε συγκρίνεις αχλάδι με μήλο.
  Ειλικρινά, εξακολουθήτε να πιστευέτε ότι έχουν χαμηλότερο crash rate τα mac από τα windows? Και πάλι μη συγκρίνετε μήλο με αχλάδι. Βάλτε ένα pc με ίδια χαρακτηριστικά και ίσες συνδεμένες συσκευές να κάνεις τις ίδιες εργασίες με ένα mac. Από τα windows NT και μετά έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό. 5 στις 10 φορές που έχω κρασάρει έφταιγα ο ίδιος και στις άλλες 4 ήταν πρόβλημα υλικού (π.χ. gpu overhead).
  «Τους ιούς τους φτιάχνουν οι εταιρίες antivirus οι οποίες φθονούν εμάς τους apple fans γιατί μας ζηλεύουν». Πίστεψέ με, κανένας δε σας ζηλεύει. Τα mac, πάνω απ’όλα προορίζονται για χρήστες που βλέπουν τον υπολογιστή σαν πιστολάκι: το βγάζω από το κουτί, πατάω το κουμπί, δουλεύει. Αυτό αποδεικνύει η έρευνα. Δεν είναι κακό. Και γω δεν ξέρω τίποτα από μόδα ή φωτογραφία ή ήχο και πολλά άλλα. Απλά δε το παίζω έξυπνος για κάτι που δε ξέρω. Νομίζεις ότι η αύξηση των mac έκανε τις εταιρίες antivirus να βγάλουν ιούς για mac… Ο λόγος που τα windows δέχονται πιο συχνά επιθέσεις είναι τ” ότι αποτελούν το 90% της πίτας. Όλοι επί πολλά χρόνια στοχεύουν εκεί. Κατά τ’αλλα είναι πολύ πιο ασφαλή από οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό. Όταν δημιουργήθηκε νέο mac κοινό, έφτιαξαν και για αυτό, δε θα έμενε στο απυρόβλητο. Και αυτό θα γίνει και για το linux αν αυξηθεί το ποσοστό τους. Συνολικά έχω κολλήσει συνολικά 1 crapware και 1 ιό τα τελευταία 10 χρόνια, και στις 2 περιπτώσεις δε μπορούσα να κάνω κάτι γτ ήμουν από τους πρώτους. Ειδικά την τελευταία φορά με το surfvox, τον κόλλησα 3-4 μέρες από την εμφάνισή του και δε μπορούσαν να βρω λύση. Δεν ήρθαν οι El ή τα Nefelim, ούτε είναι κάποιου είδους συνωμοσία. Όπως υπάρχουν επιτήδειοι στον πραγματικό κόσμο, υπάρχουν και στον ψηφιακό.

 • dante
  13 Φεβρουαρίου 2015 at 10:40

  απολυτως*

 • dante
  13 Φεβρουαρίου 2015 at 10:35

  εχω σαν δευτερο λαπτοπ ενα macbook του 2008 με 2 gb ram core2duo στα 2 ghz και ακομα ειναι σβελτο…χωρις antivirus τπτ απολυτος..αλλα λαπτοπ της χρονολογιας του εχουν παραδωσει πνευμα και να τονισω οτι η apple πλεον δεν το υποστηριζει σε updates..και μετα ακουω απο ασχετους οτι ειναι ακριβη η apple…αν δεν υπηρχε λογος δεν θα ηταν.

 • dante
  13 Φεβρουαρίου 2015 at 10:17

  ισχυει εν μερη το αρθρο…τι εννοω…ναι μεν υπαρχουν κακοβουλα λογισμικα αλλα δεν μπορει να γινει συγκριση με τα προβληματα που εχουν οσοι δουλευουν windows με τους χρηστες mac..μην τα βαζουμε ολα στο ιδιο καζανι.

 • Hellboy
  13 Φεβρουαρίου 2015 at 00:43

  μα τους ιους οι εταιριες τους βγαζουν για να εχουν πελατεια……. και κυριος η καπερσκι……….
  οταν λεμε για ιους δεν μπορει να βγενουν για χαβαλε η επιδη καποιος ειναι κακοηθης(οκ αν και σπανια πλεων) να θελει να καταστρεψει ολου του κοσμου τα αρχεια…
  η λογικη λεει αν δεν υπαρχουν ιοι και αναγκη για καλυτερα antivirus δεν θα υπαρχουν εταιριες κατασκευης αντι βαιρους……δηλαδη τερμα καπερσκι…. και αυτο εξηγητε απλα…
  απο το 2007 εως το 2009-10 η ραγδαια ανοδος πωλησεων των συσκευων Μακ με το λειτουργικο που δεν τρωει ιους…. εκτοπισε τα κερδη των εν λογο εταιριων ….. αμεσα στα επομενα 2-3 χρονια σκασανε 3 τεραστιοι ιοι μονο για μακ…… με αποτελεσμα να αναγκαστεις να παρεις αντιβαιρους….