18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Η Mary Ellen Mark τιμήθηκε στα Βραβεία Sony World Photography Awards

    "Rat" and Mike with a gun, Seattle, Washington, 1983

    Η Αμερικανίδα φωτογράφος Mary Ellen Mark είναι η αποδέκτης του βραβείου Outstanding Contribution to Photography Award των βραβείων Sony World Photography Awards, για την ιδιαίτερα σημαντική προσφορά της στην φωτογραφία.

    Γνωστή παγκοσμίως για τα φωτογραφικά ντοκιμαντέρ και τα εντυπωσιακά πορτρέτα της, η Mary Ellen θα παραλάβει το βραβείο στην τελετή με γκαλά των βραβείων Sony World Photography Awards, στο Λονδίνο, την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014.

    Μια αναδρομική έκθεση των έργων της Mark θα φιλοξενηθεί στο Somerset House από την 1η έως τις 18 Μαΐου, στα πλαίσια της Έκθεσης Sony World Photography Awards 2014,  ενώ θα συμπεριληφθούν ακόμα περισσότερες φωτογραφίες της στον ετήσιο τόμο των βραβείων Sony World Photography Awards 2014.

    Η Mary Ellen Mark αναγνωρίζεται ως μία από τις προσωπικότητες με τη μεγάλη βαρύτητα στο χώρο της φωτογραφίας και το έργο της έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς στο φωτογραφικό ντοκιμαντέρ. Ξεκίνησε σαν freelancer, ενώ δούλευε συχνά και σε κινηματογραφικά πλατό. Η καριέρα της Mark ξεδιπλώνεται σε τέσσερις δεκαετίες και . Το έργο της χαρακτηρίζεται από το όραμά της να αντικατοπτρίζει στις φωτογραφίες της ανθρωπισμό και να απαθανατίζει αλλά και να αναγνωρίζει ανθρώπους, που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας.

    Η Mark, που κατά βάση δουλεύει σε ασπρόμαυρο, συχνά εμπλέκεται προσωπικά στις ιστορίες της και κρατάει επαφή με τα πρόσωπα που φωτογραφίζει, επιστρέφοντας ξανά και ξανά, αφότου ολοκληρώσει το έργο της.

    Μιλώντας για το βραβείο, η Mary Ellen δήλωσε: «Νιώθω πολύ ευγνώμων για το βραβείο Outstanding Contribution to Photography των βραβείων Sony World Photography Awards. Έπομαι μιας σειράς πολύ σημαντικών ανθρώπων, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους αγαπημένους μου φωτογράφους.»

    Η Mark δημοσίευσε 18 βιβλία, ενώ το καινούριο και το δέκατο ένατο βιβλίο της, με τίτλο Man and Beast: Photographs from Mexico and India (εκδόσεις University of Texas Press), θα κυκλοφορήσει φέτος την Άνοιξη.

    Η Astrid Merget, Creative Director του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας, δήλωσε: «Η Mary Ellen αγγίζει την τελειότητα και είναι μεγάλη τιμή για εμάς να της προσφέρουμε αυτό το βραβείο. Έχοντας μιλήσει με δεκάδες ομοίους της αλλά και επικριτές της, είναι ολοφάνερο ότι η Mary Ellen έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στο χώρο μας. Επιδεικνύει ενθουσιώδη δέσμευση και συνέπεια στη δουλειά της και έχει πολλά ακόμα να μας δείξει τα επόμενα χρόνια.»

    Η Mary Ellen Mark θα παραλάβει το βραβείο της την Τετάρτη 30 Απριλίου στην τελετή γκαλά των βραβείων Sony World Photography Awards 2014. Την ίδια βραδιά, θα ανακοινωθούν οι νικητές των βραβείων των Κατηγοριών Επαγγελματιών και του σημαντικού βραβείου L’Iris d’Or, ενώ θα απονεμηθεί ο τίτλος του Φωτογράφου της χρονιάς.

    Μαζί με την έκθεση του έργου της Mark, θα προβληθούν, επίσης, οι νικητές φωτογράφοι καθώς και όσοι προκρίθηκαν στα Βραβεία Sony World Photography Awards 2014, αλλά και δυο αποκλειστικά νέα σύνολα έργων, που επέλεξε η Sony για το νέο της πρόγραμμα Παγκόσμιοι Πρεσβευτές Φωτογραφίας. Σε αυτό το σύνολο περιλαμβάνεται και το βρετανικό ντεμπούτο του διάσημου Γαλλο-αμερικάνου φωτογράφου William Klein, το ολοκαίνουργιο έργο του, με τίτλο Brooklyn – ένα ορόσημο για τον Klein, ο οποίος, για πρώτη φορά, δημιούργησε το έργο του, αποκλειστικά, με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Παρουσιάζεται, επίσης, μια ομαδική έκθεση από το διεθνές φωτογραφικό πρακτορείο, Panos Pictures, στην οποία προβάλλονται εν εξελίξει δουλειές πέντε φωτογράφων του, από διάφορα μέρη του κόσμου.

    Μπορείτε να κλείσετε τα εισιτήρια σας από την ηλεκτρονική τοποθεσία www.worldphoto.org/2014exhibition

    Στον τόμο Sony World Photography Awards, έκδοση 2014, μπορείτε να δείτε κι άλλες φωτογραφίες της Mary Ellen Mark. Ο τόμος κοστίζει £29.95 και μπορείτε να τον προμηθευτείτε από το www.worldphoto.org ή από την έκθεση.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles