12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Mastodon: οδηγός αρχαρίων για το νέο κοινωνικό δίκτυο που θεωρείται… Twitter “killer”!

    Δωρεάν verification, διπλάσιο μήκος toots (τα αντίστοιχα tweets) αλλά μπορεί να δυσκολευτείτε να αντικαταστήσετε τους followers σας. Παρακάτω είναι βασικές οδηγίες σχετικά με το πώς θα «πλοηγηθείτε» στην νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και το περιβάλλον της (που οι ίδιοι έχουν βαφτίσει «the fediverse» – κατά το «metaverse» που καπηλεύθηκε ο Mark). Μάθετε τα βασικά για τη νέα πλατφόρμα και αποφασίστε μόνοι σας αν θα κάνετε τη μετάβαση!

    Καλωσήρθατε στο Fediverse

    Το πρώτο (και βασικό) σημείο το οποίο πρέπει να κατανοήσει ο κάθε νέος χρήστης είναι η φύση του Mastodon: το Mastodon είναι αυτό που αποκαλούμε “federated” network (σε πιο hard core ελληνικά, «ομόσπονδο δίκτυο»), μία συλλογή δηλαδή από χιλιάδες κοινωνικά δίκτυα που «τρέχουν» σε servers από όλο τον κόσμο και οι οποίοι συνδέονται μέσω της κοινής τεχνολογίας Mastodon που μοιράζονται, σε μια πλατφόρμα που ονομάζουν “Fediverse”.

    Στην εγγραφή ο χρήστης επιλέγει server, ο οποίος με τη σειρά του έχει ως διαχειριστή το άτομο που τον έστησε (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτοί είναι εθελοντές, που είτε το κάνουν με δικά τους έξοδα, είτε δέχονται δωρεές μέσω Patreon). Αυτοί οι servers έχουν τους δικούς τους κανόνες σχετικά με τα μέλη τους, το αντικείμενο συζήτησης, όρους ορθής διαγωγής κ.ο.κ. Αν κάποιος ενδιαφέρεται μπορεί να στήσει και δικό του server, δημιουργώντας το δικό του περιβάλλον με τους δικούς του κανόνες. Εναλλακτικά, υπάρχουν λίστες με servers που έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο του “Mastodon covenant”, την συμφωνία της εταιρείας η οποία υπόσχεται στους servers «ενεργό moderation κατά του ρατσισμού, σεξισμού, ομοφοβίας και τρανσφοβίας». Ανεξαρτήτως σε ποιόν server του Mastodon επιλέξετε να εγγραφείτε, μπορείτε να ακολουθείτε χρήστες από άλλους servers χωρίς κανένα πρόβλημα. Α, και με δεδομένο ότι το όλο σύστημα «τρέχει» από εθελοντές, αντίστοιχα δεν υπάρχουν πληρωμένες  διαφημίσεις στο timeline/ feed σας.

    Τα usernames είναι διαφορετικά

    Μόλις επιλέξετε ένα όνομα χρήστη και ρυθμίσετε τον λογαριασμό σας με μια image header (το αντίστοιχο του cover pic) και μια εικόνα προφίλ, μπορείτε να ξεκινήσετε. Σε αντίθεση με το Twitter, το όνομα χρήστη σας θα είναι @[username]@[ο server του Mastodon στον οποίο εγγραφήκατε]. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορούσατε να είστε @[email protected]. Σκεφτείτε το λίγο σαν μια διεύθυνση email – το πρώτο μέρος είναι το αναγνωριστικό που έχετε επιλέξει, το δεύτερο μέρος είναι ο οργανισμός που «φροντίζει» τα εισερχόμενά σας. Εννοείται ότι υπάρχουν εφαρμογές τόσο σε iOS, όσο και Android που σας επιτρέπουν να συνδεθείτε στο Mastodon λογαριασμό σας.

    Θα δυσκολευτείτε να βρείτε τους χρήστες που είχατε ως followers στο twitter

    Αν θέλετε να εντοπίσετε στο Mastodon όλα τα άτομα που ακολουθείτε στο Twitter, δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το κάνετε αυτό. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε την αναζήτηση για όσους γνωρίζετε ή να επιστρέψετε στο Twitter και να δείτε αν έχουν ανακοινώσει την μετακίνησή τους στην νέα πλατφόρμα. Υπηρεσίες, όπως το Twitodon, σάς επιτρέπουν να συνδεθείτε ταυτόχρονα με τους λογαριασμούς Twitter και Mastodon και να να αναζητήσετε χρήστες που ακολουθείτε. Αλλά θα μπορεί να βρει μόνο εκείνους τους χρήστες που έχουν χρησιμοποιήσει επίσης το Twitodon. Μόλις ακολουθήσετε μερικά άτομα που έχετε βρει από το Twitter, μπορείτε να περάσετε από τις λίστες τους για να βρείτε άλλα άτομα που ίσως γνωρίζετε.

    Ποσταρίσματα: παρόμοια αλλά όχι ίδια…

    Για αρχή, ίσως χρειαστεί να συνηθίσετε τις αναρτήσεις σας να ονομάζονται “toots” (νόου κόμμεντς πληζ) και όχι “tweets”. Το θετικό είναι ότι θα έχετε σχεδόν διπλάσιο αριθμό χαρακτήρων (500) για να γράψετε μια ανάρτηση και πρόσθετες λειτουργίες, όπως προειδοποιήσεις σπόιλερ (σημαντική προσθήκη, για όλους τους φανζ των σειρών), κλικ για κείμενο, και εικόνες. Θα έχετε μεγαλύτερο έλεγχο ως προς το ποιος μπορεί να δει την ανάρτησή σας, από το να είναι ανιχνεύσιμο στον server ή μόνο εκείνους που αναφέρετε στη δημοσίευση – παρόμοια με ένα DM.

    Τα hashtags λειτουργούν όπως και στο Twitter για trending θέματα και μπορείτε να μοιραστείτε τη δημοσίευση κάποιου άλλου με τους ακόλουθούς σας, κάνοντας την boost – που λειτουργεί το ίδιο με το retweet. Αλλά δεν μπορείτε να κάνετε “quote tooting”, να αναπαράγετε δηλαδή αυτολεξεί μια ανάρτηση άλλου χρήστη.

    Verification: πλέον είναι εύκολο και δωρεάν

    Η κίνηση (υποπτευόμενη κίνηση για να είμαστε ειλικρινείς) του κ Musk να ζητήσει από τους χρήστες του Twitter να πληρώσουν συνδρομή για το verification, ενώ ταυτόχρονα δεν θα επιβεβαιώνει την ταυτότητά τους, ήταν ανάμεσα στους λόγους που πολλοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την πλατφόρμα. Το  Mastodon έχει δικό του σύστημα επιβεβαίωσης, που είναι ανοιχτό σε κάθε χρήστη που διαθέτει δικό του website.  Αν δηλώσετε το link ενός site που ελέγχετε στο προφίλ σας, τότε το Mastodon σας αναγνωρίζει ως ιδιοκτήτη του ιστότοπου, γεγονός που θα δώσει «δικαιολογία» στους χρήστες για να σας εμπιστευτούν, ως αυθεντικό χρήστη.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles