21.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Με δεδομένη τη μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2 οι διαπραγματεύσεις συντονισμού με τις όμορες χώρες

    Της Τέτης Ηγουμενίδη

    Σίγουρη θεωρεί τη μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2 για τη μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος η διοίκηση της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας). Όπως είπε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Πάνος Κυριακόπουλος οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το συντονισμό των συχνοτήτων με γειτονικές χώρες και οι οποίες θα κρίνουν τον αριθμό των διαύλων που θα έχει η Ελλάδα και κατ’ επέκταση και τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών, γίνονται με δεδομένη τη μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2.

    TV Remote

    Η διοίκηση της ΕΙΤΗΣΕΕ επανέλαβε επίσης τη διαφωνία της για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που αφορά στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεοπτικής διαφήμισης και έχει κατατεθεί στη Βουλή, καθώς και τις ενστάσεις της για τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) για την αδειοδότηση 7 τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

    Αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες η διοίκηση της ΕΙΤΗΣΕΕ, η οποία έχει ενημερώσει για τις θέσεις της το ΕΣΡ, αρχικά επεσήμανε ότι προφανώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να λειτουργούν με νόμιμες άδειες, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν αναγνωρίζει την αποτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία που έγινε πέρσι το καλοκαίρι. Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις προσφυγής στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις συνθήκες που επικράτησαν στο διαγωνισμό.

    Κατά την άποψη των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, η αδειοδότηση θα πρέπει να αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που έχει τη συντακτική ευθύνη γραμμικού περιεχομένου, ανεξάρτητα εάν αυτές είναι ελεύθερες ή συνδρομητικές ή μικτού τύπου και ανεξάρτητα του μέσου διανομής του που μπορεί να είναι ακόμα και υβριδικός. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αδειών πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι τεχνολογικές εξελίξεις που επέρχονται, οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε. (αναβάθμιση της τεχνολογίας επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής σε DVD-T2HEVC) και οι σημερινές δυνατότητες του φάσματος. Όπως ειπώθηκε επίσης ο επενδυτής που θα συμμετέχει στην όποια διαδικασία χρειάζεται να γνωρίζει πόσες άδειες θα δοθούν συνολικά και όχι μόνον τον αριθμό των αδειών γενικού περιεχομένου (υποτίθεται ότι στη συνέχεια θα δοθούν περιφερειακές και θεματικές).

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles