16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Η επιστροφή μίας παιδικής ασθένειας. Της Ιλαράς

    Στη Νοτιοδυτική Ουαλία, τα περιστατικά μίας γνωστής μας παιδικής ασθένειας, της Ιλαράς, παρουσίασαν τέτοια αύξηση φέτος που οι τοπικοί επιστήμονες μίλησαν ξεκάθαρα για επιδημία. Από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο, 1219 άνθρωποι νόσησαν από Ιλαρά, όταν τα αντίστοιχα περιστατικά της ασθένειας το Νοέμβριο του 2011 σε όλη την Ουαλία, ήταν μόλις 105. Γιατί όμως; Φταίνε τα δημοσιεύματα του 1998 λέει η Wall Street Journal, όταν και ο Βρετανός γιατρός Andrew Wakefield συνέδεσε άμεσα τα εμβόλια της Ιλαράς με αυξημένα περιστατικά εκδήλωσης αυτισμού στα παιδιά που λάμβαναν τον εμβολιασμό.

    589052-vaccination

    Ήδη το 1998, την ίδια χρονιά που δημοσίευσε ο Βρετανός γιατρός την μελέτη του, ο αριθμός των 2χρονων που εμβολιάστηκαν έπεσε κατά 14% στην περιοχή, ενώ σε όλη τη χώρα, η πτώση ήταν μόλις 2%. Ο λόγος; Μία τοπική εφημερίδα κάλυψε εκτενώς το 1998 την εργασία του Βρετανού με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και άλλα. Η τοπική κοινωνία φαίνεται να επηρεάστηκε πολύ περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο, με αποτέλεσμα τώρα, 15 χρόνια μετά, να φαίνονται τα αποτελέσματα του ελλιπούς εμβολιασμού των παιδιών της εποχής.

    Η επανεμφάνιση της Ιλαράς δεν είναι μόνο υπόθεση της Νοτιοδυτικής Ουαλίας. Όσο περνούν τα χρόνια, τα περιστατικά ιλαράς διπλασιάζονται σε όλο τον δυτικό κόσμο. Και αυτό γιατί έγινε η διασύνδεση μεταξύ του εμβολίου και κάποιων περιστατικών εκδήλωσης αυτισμού σε παιδιά που εμβολιάστηκαν μέσα στα χρόνια. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε αρκετούς γονείς να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους και να επανεξετάζουν την αντιμετώπιση της ασθένειας. Τα περιστατικά ιλαράς σε ενήλικες, χρόνο με τον χρόνο φαίνεται να διπλασιάζονται.

    Είναι όμως καλύτερα να μην εμβολιάζονται τα παιδιά; Σύμφωνα πάλι με δηλώσεις ειδικών στο ίδιο δημοσίευμα της Wall Street Journal, ναι μεν παρουσιάζονται επιπλοκές σε μερικά μικρά ποσοστά παιδιών που λαμβάνουν το εμβόλιο, όπως όλα τα εμβόλια, αλλά ο εμβολιασμός παραμένει η μεγαλύτερη επανάσταση στην ιατρική από καταβολής κόσμου. Και η θνησιμότητα πριν εφαρμοστεί ο εμβολιασμός, φαίνεται στα νεκροταφεία του προηγούμενου αιώνα. Ένας Ουαλός γιατρός, μιλάει για σφαγές παιδιών, πριν τον εμβολιασμό καθώς, η Ιλαρά είναι μία ασθένεια που όταν εκδηλωθεί σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρουσιάζει τρομερά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Κι όμως εξακολουθεί και υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που δεν πιστεύει σε αυτόν με αποτέλεσμα να υπάρχουν εξάρσεις σε μία ασθένεια που πια, ως παιδική, την περνάμε έχοντας στη μνήμη μας μόνο το ξύσιμο, τα σπυράκια και το πόσο μας απομόνωναν οι γονείς μας από τους φίλους μας μέχρι να μας περάσει.

    Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τα κρούσματα Ιλαράς που παρατηρούνται, μπορείτε να διαβάσετε την αναφορά του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις μεταδοτικές ασθένειες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, εδώ, αλλά και τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που ανατράπηκαν μετά την εφαρμογή του εμβολιασμού.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles