20.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Η Κύπρος μεταξύ των χωρών της Μεσογείου που ενώνουν δυνάμεις για προώθηση της έξυπνης και βιώσιμης ανάπτυξης!

    med

    Τη συνεργασία μεταξύ περιφερειών από 10 Κράτη Μέλη της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Κύπρος  (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Μάλτα, ΗΒ – Γιβραλτάρ) και 3 υποψηφίων προς ένταξη χωρών (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία) θα προωθήσει το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας MED για το 2014-2020, που ενέκρινε σήμερα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα αξίας άνω των 275 εκατομμυρίων EUR, εκ των οποίων τα 224 εκατομμύρια EUR προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) θα επικεντρωθεί σε τέσσερις κύριες προτεραιότητες:

    • Τόνωση της καινοτομίας μέσω της συνεργασίας μεταξύ ΜΜΕ, κρατικών αρχών και ερευνητικών φορέων, ώστε να προωθηθεί η έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη.
    • Επένδυση στην οικονομία με μειωμένη χρήση άνθρακα, μέσω της ενεργειακής απόδοσης, της παραγωγής και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και της κινητικότητας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
    • Προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, καθώς και της βιοποικιλότητας μέσω κοινής ανάλυσης και σχεδιασμού, αλλά και της μεταφοράς καλών πρακτικών.
    • Ενίσχυση της διακυβέρνησης στη Μεσόγειο μέσω συνεργατικών έργων με τη συμμετοχή περιφερειακών, εθνικών και διεθνών εταίρων, με σκοπό τη βελτίωση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών.

     

    Στα αποτελέσματα του προγράμματος αναμένεται ότι θα συγκαταλέγονται:

    • Προώθηση της καινοτομίας των δημόσιων και ιδιωτικών παραγόντων που συμμετέχουν στους τομείς πράσινης και γαλάζιας ανάπτυξης, των δημιουργικών κλάδων και της κοινωνικής οικονομίας, αυξάνοντας κατά 16% το μερίδιο των καινοτόμων συνεργατικών σχηματισμών που εμπλέκονται σε διακρατικές δραστηριότητες.
    • Ενίσχυση της επάρκειας για τη βελτίωση της διαχείρισης της ενέργειας στα δημόσια κτίρια μέσω του διπλασιασμού του αριθμού των σχεδίων που περιλαμβάνουν μέτρα για τη διαχείριση της ενέργειας στα διαθέσιμα δημόσια κτίρια.
    • Αύξηση της πρόσβασης και χρήσης των βιώσιμων συστημάτων μεταφορών με το διπλασιασμό του μεριδίου των αστικών σχεδίων που περιλαμβάνουν ήπιες δράσεις μεταφορών με μειωμένες εκπομπές άνθρακα.
    • Βελτίωση κατά 10 % του επιπέδου βιωσιμότητας του τουρισμού στις παράκτιες περιφέρειες MED, μέσω της βελτιωμένης συνεργασίας και του κοινού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

     

    Η έναρξη του προγράμματος MED 2014-2020 θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου 2015 στη Μασσαλία.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles