17.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Μειωμένες κατά 6% σε ετήσια βάση οι πωλήσεις smartphones

    Ποιοι κατασκευαστές κέρδισαν έδαφος το 3ο τρίμηνο του 2023

    Το δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης ήταν το 3ο τρίμηνο του 2023 για την ευρωπαϊκή αγορά smartphones, γεγονός που προδικάζει ότι ο συνολικός αριθμός πωλήσεων smartphones του έτους θα είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας δεκαετίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ερευνών Canalys, οι ευρωπαϊκές αποστολές smartphone (εξαιρουμένης της Ρωσίας) μειώθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση και περιορίστηκαν στα 32 εκατ. τεμάχια το 3ο τρίμηνο του 2023.

    Στην κατάταξη των κορυφαίων κατασκευαστών, η Samsung διατήρησε την πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 35%, παρά το γεγονός ότι οι αποστολές της μειώθηκαν κατά 6% από έτος σε έτος το 3ο τρίμηνο του 2023.

    Η Apple κατέλαβε τη δεύτερη θέση με μερίδιο 22% και πτώση 13%, αντισταθμισμένη όμως εν μέρει από την ισχυρή απόδοση του iPhone 15.

    Η Xiaomi τερμάτισε τρίτη στον πίνακα κατάταξης με σταθερή ετήσια ανάπτυξη μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης. Αυτό έγινε χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με τα μοντέλα Redmi και Redmi Note 12.

    Η Motorola συνέχισε την πρόοδο της στην Ευρώπη και αύξησε τις αποστολές της κατά 30% από έτος σε έτος για να φτάσει στην καλύτερη τριμηνιαία απόδοσή της ως μέρος της Lenovo.

    Τέλος, η TCL είναι ο κατασκευαστής που συμπληρώνει την κορυφαία πεντάδα, πετυχαίνοντας αύξηση 5% σε ετήσια βάση στα 0,8 εκατ. μονάδες.

    Πάρα το ότι η ζήτηση στο χαμηλό έως το μεσαίο εύρος τιμών εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, Xiaomi, Motorola και TCL είχαν ένα πολύ καλό τρίμηνο. Αυτό  οφείλεται εν μέρη και στη μετατόπιση της Samsung από το χαμηλό επίπεδο που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για κάποιους κατασκευαστές.

    Καταληκτικά, οι επιδόσεις της Samsung και της Apple δείχνουν ανθεκτική ζήτηση για τις πιο πρόσφατες premium συσκευές, παρ’ όλο που η κατηγορία high-end έχει αρχίσει να συρρικνώνεται.

    Η Canalys πάντως προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή αγορά smartphones θα αυξηθεί κατά 4% το 2024: “Ένας κύκλος ανανέωσης των συσκευών της μεσαίας κατηγορίας, που αγοράστηκαν το 2020 και το 2021, θα προσφέρει μια ευκαιρία στους πωλητές το 1ο εξάμηνο του επόμενου έτους. Στο εναπομείναν χρονικό διάστημα του 2023 είναι σημαντικό οι κατασκευαστές να ξεκαθαρίσουν τα αποθέματά τους πριν από την κυκλοφορία νέων προϊόντων το 1ο εξάμηνο του 2024”.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles