22.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Μέτρα για τον περιορισμό της online πειρατείας ζωντανών μεταδόσεων αθλητικών εκδηλώσεων

    Με στόχο τον περιορισμό της online πειρατείας ζωντανών μεταδόσεων αθλητικών εκδηλώσεων, η  Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να λάβει σειρά νέων μέτρων για την καταπολέμησή της. Αναλυτικότερα, έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά την προσαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση επιβολή των υφιστάμενων δικαιωμάτων για ζωντανές αθλητικές διοργανώσεις. Με την έκθεση τους, οι Ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, ειδικά προσαρμοσμένα στις ζωντανές μεταδόσεις αθλητικών εκδηλώσεων.

    Στόχος των μέτρων είναι να επιτρέπεται η άμεση αφαίρεση ή το κλείδωμα της πρόσβασης στο παράνομο περιεχόμενο χωρίς να απαιτείται το κλείδωμα ολόκληρης της πλατφόρμας, που περιέχει νόμιμα παρεχόμενες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η αφαίρεση παράνομου περιεχομένου θα πρέπει να πραγματοποιείται αμέσως μετά την παραλαβή της προειδοποίησης και το αργότερο 30 λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα.

    Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία θα έρθει ενώπιον της Ολομέλειας τον ερχόμενο Μαΐο, οι ζωντανές μεταδόσεις εκπέμπονται συχνά παράνομα από επαγγελματικούς ιστοτόπους, των οποίων το επιχειρηματικό μοντέλο βασίζεται σε διαφημίσεις ή τέλη συνδρομής. Η παράνομη αυτή δραστηριότητα παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και θέτει σε κίνδυνο τους διαδικτυακούς χρήστες, εκθέτοντας τους σε κακόβουλα λογισμικά και στον κίνδυνο κλοπής των προσωπικών τους στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων των πιστωτικών τους καρτών. 

    Πλήττεται η κυριότερη πηγή εσόδων των αθλητικών συλλόγων 

    “Στόχος είναι η “καταπολέμηση των χιλιάδων παράνομων ιστοτόπων, που λαμβάνουν το σήμα διάφορων αθλητικών εκδηλώσεων ανά την Ευρώπη με σκοπό την παράνομη αναμετάδοσή τους. Καθώς οι αθλητικοί σύλλογοι δεν μπορούν προς το παρόν να πουλήσουν εισιτήρια, “πρέπει να προστατεύσουμε το μόνο έσοδο που τους έχει απομείνει, τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα”, τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων, Αντριάν Βάσκεζ Λάζαρα (Renew, Ισπανία).

    Όπως αναφέρουν  οι Ευρωβουλευτές, οι νέοι κανόνες πρέπει να στοχεύουν τις επαγγελματικές παράνομες μεταδόσεις και όχι τους χρήστες, που συχνά δεν συνειδητοποιούν καν ότι παρακολουθούν παράνομο περιεχόμενο. Δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται σε βιντεοσκοπήσεις εντός του σταδίου και στη ζωντανή αναμετάδοση στιγμιοτύπων από θεατές, καθώς δεν παραβιάζουν κανένα δικαίωμα.

    Άμεσος τερματισμός της παράβασης

    Η οικονομική αξία των ζωντανών αναμεταδόσεων αθλητικών εκδηλώσεων έγκειται ακριβώς στο “ζωντανό” της αναμετάδοσης – η διάρκεια των εκδηλώσεων είναι μικρή και το περιθώριο δράσης κατά της πειρατείας που υπάρχει είναι σύντομο. Το πρόβλημα με τα σημερινά μέτρα επιβολής είναι ότι είναι σχετικά χρονοβόρα και η αφαίρεση περιεχομένου ή η απενεργοποίηση της πρόσβασης σε αυτό φτάνει στην πράξη πολύ αργά. Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής νομικών υποθέσεων, η καλύτερη λύση είναι ο άμεσος τερματισμός της παράβασης.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles