16.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Μία …ψύχραιμη κριτική για την ταινία TENET του Christopher Nolan (spoiler-free)

    Εδώ και λίγες μέρες προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους το «πολύπαθο» TENET του Christopher Nolan. Μία ταινία που για να βγει στις μεγάλες οθόνες πέρασε από 40 κύματα, καθώς η πρεμιέρα του συνεχώς αναβάλλοταν λόγω Covid-19. Η προβολή του νέου blockbuster σε ορισμένες μόνο χώρες – συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μας – έκανε για λίγο τον κόσμο να νιώσει ότι επιστρέφει στην πραγματικότητα. 

    Εμείς, είδαμε το TENET και έχουμε να σας πούμε τις εντυπώσεις μας, φυσικά spoiler-free.

    Το ελληνικό κοινό δηλώνει fan των ταινιών του σκηνοθέτη Christopher Nolan. Οι περισσότερες από τις ταινίες του έχουν κάνει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στο ελληνικό box-office. Έτσι, ήταν επόμενο να κατακλύσουν τα θερινά και κλειστά σινεμά ώστε να δουν το νέο έπος του Νόλαν. Και οι εντυπώσεις τους; …ανάμεικτες. Είναι ίσως από τις πρώτες φορές που βλέπουμε το κοινό τόσο διχασμένο για μία ταινία τέτοιου βεληνεκούς. Δεν υπήρχε κάποιος που να βγήκε από το σινεμά και να είπε «ήταν μία “οκ” ταινία». Οι εντυπώσεις που άφησε στο κοινό ήταν είτε πολύ θετικές είτε πολύ αρνητικές. Ο λόγος; Θα τον αναλύσουμε παρακάτω.

    Μερικά από τα σχόλια χρηστών που είδαν το TENET σε online συζητήσεις:

     «Η μοναδική ταινία που εγκατέλειψα στην μέση για να αποφύγω τον πονοκέφαλο. Καλός ο Νόλαν αλλά δεν ξέρει να πατάει φρένο».

    «Ταινία Nolan σημαίνει μαγεία σε όλα τα επίπεδα !!!! ΤΕΛΟΣ !».

    «Βλακεία… Ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε σεναριακά. Αισθάνθηκα λες και έγραφα έκτακτο διαγώνισμα στα μαθηματικά και δεν καταλάβαινω γρι από την άσκηση».

    «ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΉ, ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΉ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ. Ο,ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΣΙΝΕΜΑ. ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ». 

    Κυριολεκτικά δυσκολευτήκαμε πολύ να μην βρούμε μία άποψη που να μην ήταν είτε πολύ θετική είτε πολύ αρνητική.

    tenet
    Το κάστινγκ του TENET είναι πολύ προσεγμένο. Ο John David Washington δεν απογοητεύει στον ρόλο του πρωταγωνιστή.

    Ο λόγος που το TENET δεν είναι για όλους τους θεατές

    Ο Christopher Nolan μας έχει συνηθίσει σε παιχνίδια με τον χώρο και τον χρόνο και τις προηγούμενες ταινίες του. Το Inception, το The Prestige, το Memento, to Interstellar είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που έρχονται να μπερδέψουν τον θεατή και να τον κάνουν να προσπαθεί να ανακαλύψει τα μικρά μυστικά της ταινίας που θα λύσουν τον γρίφο. Στο TENET, o Νόλαν ξεπερνά τον εαυτό του και δημιουργεί μία από τις πιο mindf*ck ταινίες που έχουμε δει ποτέ. Τώρα, που βρίσκεται σε μία πιο ώριμη φάση του σκηνοθετικά, με πάνω από 20 χρόνια film-making και αφού έχει «προπονήσει» καταλλήλως το κοινό του, ήρθε η ώρα να δώσει στον κόσμο κάτι σαν το TENET.

    Μία ταινία κατά την οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας μόνον στην οθόνη, καθώς είναι πολύ εύκολο να χάσουμε την λογική της πλοκής. Ρυθμός γρήγορος και κοφτός που δημιουργεί την αίσθηση ότι κάτι συνταρακτικό θα συμβεί το επόμενο λεπτό, κυριαρχεί και δεν αφήνει τον θεατή να «χαλαρώσει» την προσοχή του. Αυτό για πολλούς μπορεί να καθιστά την ταινία αριστούργημα, ενώ για άλλους που απλά ήθελαν να απολαύσουν ένα καλοκαιρινό βράδυ στον κινηματογράφο μετά την δουλειά, μπορεί να είναι πολύ κουραστικο.

    Σίγουρα, το TENET δεν είναι απλά μία ταινία σαν όλες τις άλλες. Το θετικό, για εμάς, είναι ότι ο Nolan δεν επιχείρισε να φτιάξει το “Inception 2”, όπως το χαρακτήρισαν πολλοί. Πρόκειται για μία πολύ ξεχωριστή ταινία δράσης – η αδρεναλίνη περισσεύει – η οποία έχει και μία πολύ ιδιαίτερη ιδέα που κινεί την πλοκή, μία ιδέα που σπάει το φράγμα της λογικής. Εάν προσπαθήσει κανείς πολύ σκληρά να «ενώσει τις τελειές», μπορεί να πονοκεφαλιάσει και να καταλήξει να μην του αρέσει. Ο Nolan συνηθίζει να αφήνει κενά στις ταινίες του, ώστε ο θεατής να γεμίζει εκείνος την «τρύπα» με την δική του ερμηνεία. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί πολύ όμορφο από τεχνικής όψεως, καθώς ο θεατής συμμετέχει και εκείνος με τον δικό του τρόπο στην κινηματογραφική εμπειρία. Εάν σκοπεύετε να δείτε το TENET, να το έχετε υπόψιν σας. Εάν το αντιμετωπίσετε ως μία άσκηση μαθηματικών, πολύ πιθανόν να …«κοπείτε».

    Ίσως χρειαστεί να την δούμε και μία 2η φορά για να καταλάβουμε ακριβώς τι συνέβη.

    Κατά τα άλλα, πρόκειται για μία απολαυστική ταινία με προσεγμένη διεύθυνση φωτογραφίας και εντυπωσιακές σκηνές δράσης και όχι μόνο. Δεν χάνει καθόλου σε σασπένς και ένταση. Ακόμη, γινόμαστε μάρτυρες μιας από τις πιο ρεαλιστικές απεικονίσεις μπερδέματος στο φάσμα του χωροχρόνου. Οι ερμηνείες είναι πολύ καλές με εκείνη του Robert Pattinson να ξεχωρίζει στον Β’ Ανδρικό Ρόλο. Ακόμη, μεγάλη έκπληξη της ταινίας ο Aaron Taylor – Johnson σε κομβικό για την πλοκή ρόλο.

    Δείτε το τελικό τρέιλερ του ΤΕΝΕΤ παρακάτω

     

     

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles