20 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Μηχανικοί «μαϊμούδες» της Microsoft τηλεφωνούν σε Κύπριους πολίτες για να τους εξαπατήσουν

    Scam Computer Key

    Νέες καταγγελίες τηλεφωνικής απάτης, δέχεται τις τελευταίες μέρες το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Κύπρο. Πρόκειται για επιτήδειους , εγκληματίες του διαδικτύου που διενεργούν κλήσεις σε συνδρομητές της Κύπρου (κυρίως σε σταθερά τηλέφωνα) και παρουσιάζονται ως μηχανικοί του Κέντρου Υποστήριξης της Microsoft. Προσφέρονται δε, να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων του υπολογιστή τους – για αφαίρεση δήθεν κακόβουλου λογισμικού (virus) – ή ακόμα για να τους εγκαταστήσουν ειδικό λογισμικό για την προστασία δήθεν των δεδομένων τους.

    Κατόπιν, ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες απομακρυσμένη πρόσβαση (Remote Access) στον υπολογιστή τους. Ο απατεώνας, αφού καταφέρει να γίνει πειστικός για τις προθέσεις του επιχειρώντας ακόμα και να “προβλέψει” το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται στον υπολογιστή και να αποκτήσει έτσι την εμπιστοσύνη του θύματος του μέσα από την τεχνική του Social Engineering, οδηγεί τα ανυποψίαστα θύματα του σε συγκεκριμένους διαδικτυακούς  ιστοχώρους όπου αποκτά δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης.

    Οι απατεώνες αφ’ ότου αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή, μπορούν να προβούν στα ακόλουθα: Παραπλανώντας το θύμα τους, ζητούν να ενεργοποίηση συγκεκριμένο συνδέσμο (link), για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό που θα μπορούσε να αποσπάσει ευαίσθητα δεδομένα όπως, όνομα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης, κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών κλπ. – Αποκτούν έλεγχο στον υπολογιστή από μακριά και προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις ώστε ο υπολογιστής καθώς και τα προσωπικά στοιχεία να καθίστανται ευάλωτα – Προσβάλλουν τον υπολογιστή με κακόβουλο λογισμικό, που μπλοκάρει όλες τις λειτουργίες του – Με ψεύτικες παραστάσεις και τη γνωστή τεχνική εξαπάτησης μέσω του ψαρέματος ζητούν πληροφορίες πιστωτικών καρτών, ώστε να μπορέσουν να χρεώσουν για τη δήθεν εκτέλεση εργασίας υποστήριξης ή πληρωμή κάποιου ποσού για ξεκλείδωμα του υπολογιστή και τελος οδηγούν τα θύματα τους σε παραπλανητικές ιστοσελίδες και ζητούν να εισαχθούν στοιχεία των πιστωτικών καρτών και άλλα προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles