15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Microsoft Surface Pro 7 Hands-On Review «Δημιουργία και high-performance, σε compact διαστάσεις»!

    Παραγωγικότητα παντού και πάντοτε… Αυτό είναι το «σύνθημα» της σύγχρονης εποχής στα laptop. Ειδικότερα από η στιγμή που το «γραφείο» πλέον αποτελεί μια έννοια που ύστερα και από τις πρόσφατες εξελίξεις με την πανδημία, μοιάζει παρωχημένη (καθώς ενισχύεται όλο και περισσότερο η φιλοσοφία της τηλεργασίας), όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε να κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην αγορά τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες συνδυάζουν τεράστια ευελιξία και υψηλή απόδοση σε… λιλιπούτειες «compact» διαστάσεις. To νόημα άλλωστε είναι να γινόμαστε όσο το δυνατόν πιο «mobile» και αυτό είναι κάτι που το έχει κατανοήσει πλήρως η Microsoft με την εξαιρετικά δημοφιλή σειρά: Surface. Τα 2-in-1 laptops της Microsoft που ανήκουν στην οικογένεια των Surface, έχουν καταφέρει ήδη να αποκτήσουν το δικό τους φανατικό κοινό και όχι άδικα αφού είναι σχεδιασμένα για να κάνουν όλους τους χρήστες να αισθάνονται πιο παραγωγικοί και… safe. Πριν από μερικές μέρες είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το Surface Pro 7, ένα laptop που πατάει γερά πάνω στις βάσεις που έβαλε ο προκάτοχος του Surface 6, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει τη δική του θέση στον ήλιο των premium 2-in-1 υβριδικών laptops, τα οποία συνδυάζουν τη φορητότητα και την ευελιξία ενός tablet με την υψηλή απόδοση ενός φορητού υπολογιστή. Για πάμε όμως να το γνωρίσουμε και καλύτερα στο review που ακολουθεί…

    Γοητεία & ευελιξία στο… maximum!

    Τα Surface ανέκαθεν είχαν τη φήμη των άκρως γοητευτικών συσκευών και το Surface Pro 7 επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά κάτι που το γνωρίζουμε όλοι: Τα Surface μπορούν αμέσως να κερδίσουν την προσοχή του χρήστη από τη πρώτη κιόλας στιγμή που θα το βγάλει από τη συσκευασία του. Αν και τα bezels του ενδεχομένως να φανούν λιγάκι χοντροκομμένα σε κάποιους, ωστόσο μάλλον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια premium πρόταση που ξεχωρίζει για την ποιοτική και στιβαρή της κατασκευή.

    To χαρακτηριστικό ενσωματωμένο Kickstand, το οποίο φέρει το Windows logo μπορεί να κάνει tilt από τις 0 έως τις 165 μοίρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα προσαρμογής ανάλογα με τη χρήση του Surface σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετείται το Kickstand, σε άλλη θέση για να κρατάτε σημειώσεις ή για να ζωγραφίσετε και σε διαφορετική θέση ένα θέλετε να πληκτρολογήσετε ή να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας ταινία. Με βάρος στα 775 γραμμάρια και κατασκευασμένο από ανθεκτικό μαγνήσιο, προσφέρει εξαιρετική άνεση ακόμη και ύστερα από πολύωρη χρήση, εξυπηρετώντας όλους εκείνους τους χρήστες που μπορούν να θεωρήσουν το laptop τους, προέκταση του εαυτού τους.

    Παρατηρώντας λίγο παραπάνω το Surface Pro 7 μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε τα χαρακτηριστικά μεταλλικά pins που βρίσκονται τοποθετημένα στην κάτω πλευρά του. Τα εν λόγω pins χρησιμεύουν για να συνδέεται μαγνητικά με το Surface το χαρακτηριστικό Type Cover, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα περιφερειακά που συνοδεύουν την ξεχωριστή πρόταση της Microsoft, προσφέροντας τη δυνατότητα πληκτρολογίου και προστατευτικής θήκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το μεταλλικό πενάκι (stylus) εφάπτεται με μαγνητικό τρόπο, στην μεταλλική επιφάνεια του Surface Pro 7. Παράλληλα, το πάχος που δεν ξεπερνά τα 8.5mm, ενώ φιλοξενεί κάμερες 5.0MP/8.0MP, διπλά μικρόφωνα και ηχεία με τεχνολογία Dolby Audio για crystal-clear ποιοτικό ήχο.

    Σε ότι έχει να κάνει με τα διαθέσιμα ports που προσφέρει (και τα οποία ως είθισται στις συσκευές αυτού του τύπου όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι αρκετά), το Microsoft Surface Pro 7 διαφέρει σημαντικά σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, καθώς η ύπαρξη μιας εξαιρετικά χρήσιμης USB-C Port είναι βέβαιο ότι θα σας λύσει τα χέρια. Παράλληλα, στη δεξιά πλευρά του «φιλοξενείται» και μια κλασική USB Type-A, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να συνδέσει legacy συσκευές. Παράλληλα, το Surface Pro 7 διαθέτει ένα κλασικό headphone jack (στα 3.5mm), μια υποδοχή για microSDΧC cards και φυσικά το Surface Connect Port, το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να συνδέσετε τον φορτιστή της συσκευής. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορείτε να φορτίσετε το Surface σας μέσω της Type-C, σε περίπτωση που ξεχάσετε τον φορτιστή της συσκευής.

    Σε περίπτωση βέβαια που οι διαθέσιμες θύρες του Surface Pro 7 δεν σας καλύπτουν, μπορείτε να προτιμήσετε το Surface Dock 2, μια έξπυνη “docking” λύση, η οποία ουσιαστικά αφενός σας λύνει τα χέρια (με τις έξτρα θύρες που προσφέρει), αφετέρου σας επιτρέπει ουσιαστικά να μετατρέψετε το Surface σας σε έναν πλήρως λειτουργικό desktop υπολογιστή, συνδέοντας ακόμη και σε monitor με 4Κ ανάλυση! Tο σχετικά ογκώδες Surface Dock 2 διαθέτει 2xUSB-C 3.2 στα 15W (σας δίνουν τη δυνατότητα να φορτίζετε άλλες συσκευές), 2xUSB Type A, 1 παραδοσιακή Ethernet port, 2 έξτρα USB-C Ports που σας δίνουν τη δυνατότητα να συνδέσετε ακόμη και 2 monitors με ανάλυση 4Κ στα 60Hz και 1xKensington Lock για μεγαλύτερη ασφάλεια. Η διαχείριση του Dock 2 πραγματοποιείται μέσω του ειδικού app και αναμφίβολα πρόκειται για μια ιδανική λύση για όλους τους χρήστες που αισθάνονται «περιορισμένοι» από τα διαθέσιμα ports του Surface τους.

    Αψεγάδιαστο display και performance που… «φυσάει»!        

    Είναι γνωστό ότι πολλοί χρήστες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο display και όχι άδικα, αφού εκτός από το να τρέχουμε εφαρμογές γραφείου, ένα ισχυρό 2-in-1 laptop (όπως το Surface) μπορεί άνετα να μετατραπεί σε μια παντοδύναμη “entertainment machine”. Η οθόνη των 12.3 ιντσών (3:2) προσφέρει ανάλυση στα 2736×1824 pixels (με πυκνότητα στα 267ppi), ενώ η ύπαρξη της τεχνολογίας PixelSense αν μη τι άλλο αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο την visual απόδοση του συστήματος στο σύνολο της. Οι χρωματισμοί είναι φυσικοί, ενώ η υψηλή ευκρίνεια και η λεπτομέρεια αναμφίβολα συγκαταλέγονται στα ατού της συσκευής (η προβολή 4Κ content σίγουρα θα σας πείσει).

    Εξυπακούεται βέβαια ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Surface οφείλεται στο γεγονός ότι φιλοξενεί στο εσωτερικό του, τους τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστές της Intel. Εκμεταλλευόμενο το high-end performance των CPUs 10ης γενιάς της Intel είναι εμφανές ότι η πρόταση της Microsoft σχεδιάστηκε για να χειρίζεται με άνεση ακόμη και τις πιο «βαριές» και απαιτητικές εφαρμογές που κυκλοφορούν. Το σύστημα της δοκιμής μας διέθετε Intel Core i5 10ης γενιάς με ταχύτητα στα 1.10GHz (4 core), 16GB γρήγορης μνήμης DDR4, Iris Plus Graphics από την Intel ενώ ο SSD των 256GB όπως αντιλαμβάνεστε έκανε τα Windows 10 κυριολεκτικά να «πετάνε».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Microsoft εκτός από το παραπάνω configuration έχει κυκλοφορήσει και διαφορετικές εκδόσεις με Intel Core i3 ή Intel Core i7, 4/8/16 GB RAM και αποθηκευτικό χώρο στα: 128GB/256GB/512GB και 1TB SSD (με τιμή που ξεκινάει από τα 750 ευρώ για τα χαμηλότερα μοντέλα και προσεγγίζει τα 1700 ευρώ για τα πιο δυνατά συστήματα).

    Σχολιάζοντας την απόδοση του Surface Pro 7 είναι βέβαιο ότι με το νέο 2-in-1 laptop της Microsoft δεν πρόκειται να γνωρίσετε τι ακριβώς σημαίνει η έννοια του «slow-down», καθώς τόσο το multitasking, όσο και το Internet browsing γίνονται εν ριπή οφθαλμού, ενώ ακόμη και στο gaming (που σίγουρα δεν είναι το φόρτε του), η πρόταση της Microsoft δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα (κυρίως σε πιο casual games που δεν είναι τόσο απαιτητικά σε επίπεδο γραφικών). Σε ότι έχει να κάνει με την αυτονομία του, το Surface Pro 7 μπορεί με άνεση να βγάλει ακόμη και ένα 8ωρό κανονικής χρήσης με μια πλήρη φόρτιση, εάν βρίσκεστε στο γραφείο, ωστόσο για πιο μακρινά ταξίδια καλό θα ήταν να έχετε εύκαιρο τον φορτιστή σας γιατί θα τον χρειαστείτε.

    Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε το Surface Pro 7 έρχεται με εγκατεστημένο το λειτουργικό: Windows 10 Home και από πλευράς συνδεσιμότητας προσφέρει WiFi a/b/g/n/ac και Bluetooth 4.1.

    Πραγματική επένδυση για το μέλλον!

    To Surface Pro 7 συνεχίζει την εξαιρετική παράδοση που έχει δημιουργήσει η Microsoft με τα προηγούμενα Surface. Με δυναμικό χαρακτήρα, εντυπωσιακή απόδοση, φοβερό mobility και φυσικά ταχύτητα που καλύπτει όλους τους απαιτητικούς λάτρεις του high-end performance, είναι εμφανές ότι αποτελεί μια λύση που έχει τον χαρακτήρα της «επένδυσης» και μια αγορά που έχει χρονικό ορίζοντα στο… μέλλον. Εμείς το λατρέψαμε και κάτι μας λέει ότι το ίδιο θα κάνετε και εσείς!

    Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Office Line (https://officeline.gr/microsoft-surface-for-business/), authorized reseller της Microsoft στη χώρα μας, για την ευγενική παραχώρηση του Surface Pro 7 της δοκιμής μας, όπως επίσης και των συνοδευτικών περιφερειακών του (Type Cover, Stylus και Microsoft Dock 2).   

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles