BREAKING

Microsoft Windows 8: Μία πρώτη ματιά στα νέα Windows...

Η "κουρτίνα" άνοιξε και η Microsoft αποκάλυψε κάποια πρώτα στοιχεία για το επερχόμενο λειτουργικό της, τα Windows 8, στο συνέδριο προγραμματιστών BUILD στην Καλιφόρνια.

O Steven Sinofsky, πρόεδρος του τμήματος Windows και Windows Live της Microsoft, παρουσιάζει το νέο λειτουργικό στους developers στο Anaheim της California.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή που πραγματοποιείται στα Windows από την εποχή των '95, καθώς η αμερικανική εταιρεία δημιουργεί πλέον ένα ανανεωμένο λειτουργικό, με στόχο τη "διπλή" χρήση του, τόσο σε κλασικούς υπολογιστές τόσο και σε συσκευές με οθόνη αφής (ταμπλέτες). Με κάποια στοιχεία από τα Windows Phone 7 (το λειτουργικό που διαθέτει η εταιρεία για smartphones), όπως το Metro User Interface, τα νέα Windows 8 παρέχουν ένα "φρέσκο" περιβάλλον εργασίας, που ανταποκρίνεται στις συσκευές του σήμερα. Η Microsoft υποσχέθηκε υποστήριξη σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών, χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις συστήματος - χαρακτηριστικό ότι τα νέα Windows θα μπορούν να λειτουργούν άνετα και σε tablets, τα οποία βέβαια δεν έχουν τόσο δυνατό hardware όσο ένα desktop σύστημα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, έγινε επίδειξη του λειτουργικού σε ένα "παλιό" laptop της Lenovo, αποδεικνύοντας πως μπορεί να τα "σηκώσει" ακόμη και μία συσκευή χωρίς hardware αιχμής. Η εταιρεία δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας για το νέο της λειτουργικό, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι διαθέσιμο μέσα στο 2012. Προς το παρόν, είναι πάντως άμεσα διαθέσιμη η έκδοση για developers, την οποία μπορούν να κατεβάσουν από το dev.windows.com.

Σε όσους τυχερούς ήταν παρόντες στο BUILD Conference, δόθηκε μάλιστα και μία "ειδική έκδοση" μίας ταμπλέτας με Windows 8 της Samsung που δε θα κυκλοφορήσει στην αγορά, μόνο για τις ανάγκες των δοκιμών τους. Πρόκειται για το "Samsung Windows Developer Preview PC" με οθόνη 11.6'', επεξεργαστή Intel Core i5, 64GB αποθηκευτικό χώρο, 4GB DDR3, 12.9 χιλιοστά πάχος, βάρος 909 γραμμάρια, υποστήριξη για Pen και docking station.

Ας δούμε όμως κάποια από τα ανανεωμένα χαρακτηριστικά του λειτουργικού:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΗ

- Τα Windows 8 εισάγουν ένα νέο interface με την ονομασία "Metro Style", σχεδιασμένο ειδικά για οθόνες αφής, που δίνει έμφαση στην απλότητα και τον απόλυτο έλεγχο από το χρήστη.
- Παρέχουν δυνατότητα ταχύτατου browsing μέσω αφής, όχι μόνο μέσα στο ίδιο το λειτουργικό, αλλά και στο Internet. O Internet Explorer 10 μπορεί να φέρει τις αγαπημένες σας σελίδες στην "καρδιά" των νέων Windows 8, για εύκολη και άμεση πρόσβαση σ' αυτές μέσω αφής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ "ΣΥΝΔΕΣΗΣ" ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

- Οι Metro Style εφαρμογές είναι σχεδιασμένες για τα Windows 8 και γεμίζουν όλη την οθόνη σας, για πλοήγηση χωρίς περιορισμούς.
- Οι εφαρμογές μπορούν να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μπορείτε εύκολα να επιλέξετε και να στείλετε photo μέσω e-mail από διάφορα σημεία, όπως από το Facebook, το Flickr κ.ο.κ.
- Το περιεχόμενο που δημιουργείται συγχρονίζεται μεταξύ των συσκευών. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση "ζωντανά" σε όλο το περιεχόμενο από τις cloud υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε περισσότερο -φωτογραφίες, e-mails, ημερολόγιο και επαφές- κρατώντας τις συσκευές σας πάντα updated. Με το Windows Skydrive έχετε πρόσβαση στο περιεχόμενό σας παντού, κάνοντας log in με τη βοήθεια του Windows Live ID σας.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

- Όλα όσα σας άρεσαν στα Windows 7 έρχονται εδώ ακόμη καλύτερα...
- Βελτίωση των δυνατοτήτων διαχείρισης του λειτουργικού από τους χρήστες. Βελτιωμένος Task Manager και Windows Explorer, καθώς και μεγάλη ευελιξία στη διαχείριση πολλαπλών monitors.
- Δημιουργείται το Windows Store, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να πουλήσουν τις εφαρμογές τους σε όλο τον κόσμο.
- Ένας developer μπορεί να δημιουργήσει εφαρμογές σε περισσότερες γλώσσες, ώστε να είναι απελευθερωμένος να δουλέψει στη γλώσσα της επιλογής του.
- Προσφέρουν μία πραγματικά "πλούσια" εμπειρία gaming, χάρη στην υποστήριξη Direct 11, που επιτρέπει τη δημιουργία "full screen" παιχνιδιών με άψογη απόδοση στην οθόνη των συσκευών σας.

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ HARDWARE

- Τα Windows 8 αποτελούν "ένα ενιαίο λειτουργικό", που όμως μπορεί να πάρει πολλές μορφές ανάλογα με τη συσκευή που θα το τοποθετήσετε. Υποστηρίζει ARM-based chipsets, x86 devices, συσκευές με οθόνες αφής και αισθητήρες - κάτι που σημαίνει ότι το λειτουργικό μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα μεγάλο φάσμα συσκευών, από ένα 10ιντσο tablet μέχρι ένα 27άρι HD monitor.
- Σας δίνουν τη δυνατότητα να βρίσκεστε "πάντα σε σύνδεση". Τα νέα ultra-thin PCs και τα tablets σας θα ανοίγουν σε χρόνο dt (έγινε επίδειξη που δείχνει ότι μπορούν να κάνουν boot μέσα σε 8 δευτερόλεπτα), ενώ θα μπορούν να λειτουργούν όλη την ημέρα με μία απλή φόρτιση και να μένουν συνέχεια συνδεδεμένα στο Internet.
- Αξιοποιούν πλήρως την ισχύ του υπολογιστή σας. Είναι συμβατά με υπολογιστές που "τρέχουν" τα Windows 7, χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση.

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment