16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Μικροσκοπικό ρομπότ-καβούρι κατασκεύασαν μηχανικοί στο πανεπιστήμιο του Northwestern

    Αρκετές προσπάθειες γίνονται το τελευταίο διάστημα, ώστε να κατασκευαστούν μικροσκοπικά ρομπότ, τα οποία θα μπορούν να κινούνται, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν περίπλοκα συστήματα. Το μικρό τους μέγεθος άλλωστε δε θα επέτρεπε κατασκευές μεγάλης κλίμακας.

    Έτσι είδαμε πρόσφατα από την ομάδα μηχανικών του πανεπιστημίου Northwestern ένα ρομπότ με 8 πόδια και δύο “χέρια” που έχει διάμετρο μόλις μισό χιλιοστό και μπορεί να κινείται. Όταν τα πόδια ζεσταθούν με laser αλλάζουν σχήμα, με αποτέλεσμα να μπορεί το ρομπότ-καβούρι να περπατήσει. Το laser είναι αυτό που ελέγχει την κίνηση και αποτελεί έναν τρόπο να περιοριστούν οι πηγές ενέργειας που απαιτούνται για τη λειτουργία του.

    Η γωνία με την οποία το laser «βρίσκει» την επιφάνεια, καθορίζει την κατεύθυνση προς την οποία το ρομπότ θα περπατήσει, ενώ λόγο του μικρού μεγέθους του, η πτώση της θερμοκρασίας είναι γρήγορη επιτρέποντάς του να κινηθεί ταχύτατα. Αυτό είναι το είδος της τεχνολογίας που επιτρέπει στα μικροσκοπικά ρομπότ να κινούνται και είναι αρκετά δημοφιλής στον κόσμο των nano-robots.

    Διαβάστε επίσης:

    Έλλειψη βιταμίνης D; Δημιουργήθηκαν ντομάτες που βάζουν “τέλος” στο πρόβλημα

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles