15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    “Mini Lisa”. Ιδού ο μικρότερος “πίνακας ζωγραφικής” στον κόσμο

    Είναι η “mini Lisa”, μία μικροσκοπική έκδοση του δημοφιλούς πίνακα “Mona Lisa”, που αναδημιουργήθηκε πρόσφατα από μία ομάδα ερευνητών στο Georgia tech. Έχει πάχος 30 microns (0,03 mm) – το ήμισυ δηλαδή του πάχους της μέσης… ανθρώπινης τρίχας!).

    mini-lisa

    Αυτό το “λιλιπούτειο αριστούργημα” κατασκευάστηκε μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται θερμοχημική νανολιθογραφία, με τη βοήθεια μίας μικροσκοπικής συσκευής που μπορεί να εφαρμόσει με ακρίβεια θερμότητα σε μία επιφάνεια. Την ειδική συσκευή χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για να προκαλέσουν χημικές αντιδράσεις στην επιφάνεια, έτσι ώστε, όση περισσότερη θερμότητα εφάρμοζαν, τόσο πιο ανοικτή γινόταν η απόχρωση του γκρι σε εκείνη την περιοχή.

    Στην ουσία, κάθε περιοχή συμπεριφερόταν σαν ένα pixel σε μία εικόνα, με τους ερευνητές να κατορθώνουν τελικά να δημιουργήσουν μία gray-scale έκδοση του διάσημου πίνακα του Leonardo Da Vinci, πιο μικροσκοπική από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

    Στόχος του εν λόγω concept ήταν να αποδείξουν οι επιστήμονες ότι μπορούν να εφαρμόσουν τέτοιου τύπου πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις σε μικροσκοπική κλίμακα, κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μέλλον στην κατασκευή συσκευών που βασίζονται στη νανοτεχνολογία.

    mini-lisa2

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles