13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    «Mission complete» για το διαστημικό σκάφος Rosetta

    Μετά από 12 περίπου χρόνια ταξιδιών στο διάστημα και περίπου 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα σε απόσταση, το διαστημικό σκάφος Rosetta προσέκρουσε -όπως ήταν προγραμματισμένο- το μεσημέρι της Πέμπτης στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι, βάζοντας τέλος σε μία ιστορική διαστημική οδύσσεια!

    Η εκτόξευσή του έγινε τον Μάρτιο του 2004 από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα, ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου του 2016 δόθηκε η εντολή από το κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, ώστε το Ροζέτα να κάνει την κατάλληλη «μανούβρα», που θα του επέτρεπε να αρχίσει από ύψος 20 χιλιομέτρων την αργή κάθοδό του προς τον κομήτη.

    Σημειώστε οτι η κάθοδος είναι σκοπίμως πολύ αργή (σχεδόν ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο), έτσι ώστε οι επιστήμονες να αξιοποιήσουν τα διάφορα όργανα και κάμερες της «Ροζέτα», όσο αυτή ήταν ακόμη εν ζωή, προκειμένου να μελετήσουν τον κομήτη από όσο γίνεται πιο κοντινή απόσταση. Το σημείο πρόσκρουσης που επελέγει ήταν στην κεφαλή του κομήτη, η οποία είναι γεμάτη μεγάλες τρύπες διαμέτρου άνω των 100 μέτρων, και ονομάζεται περιοχή «Μάατ», από όπου εκτοξεύονται τοξικά αέρια.

    Το Ροζέτα ήταν το πρώτο σκάφος που κινήθηκε πέρα από τη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία μόνο με την ηλιακή ενέργεια που έπαιρνε από τους συλλέκτες της, ελλείψει άλλης πηγής ενέργειας. Δυστυχώς όμως, η τροχιά του κομήτη 67Ρ απομάκρυνε το Ροζέτα από τον Ήλιο έτσι μετά από λίγες ημέρες το διαστημικό σκάφος δεν θα είχε άλλες δυνάμεις για να προσφέρει τις χρήσιμες πληροφορίες της στη NASA. Για αυτό το σκοπό προτιμήθηκε η λύση της «χρήσιμης αυτοκτονίας», ώστε ακόμη και με τον θάνατό της να συνεισφέρει στην επιστημονική γνώση.

    Αντίο Ροζέτα, σε ευχαριστούμε :)

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles