20.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
More

    MIT: “Επανάσταση” στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στο πάγκρεας φέρνει η ΑΙ

    Θεωρείται δεδομένο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει τη βάση για πολλές αλλαγές που θα δούμε στο μέλλον. Ωστόσο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για ιατρικούς λόγους, προειδοποιώντας για την εμφάνιση ασθενειών.

    Οι ερευνητές του τμήματος CSAIL του MIT, το οποίο επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, δημιούργησαν δύο αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του παγκρέατος νωρίτερα από τα τρέχοντα διαγνωστικά standars. Τα δύο μοντέλα μαζί σχηματίστηκαν για να δημιουργήσουν το neural network “PRISM”, που έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει ειδικά το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος (PDAC), την πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου του παγκρέατος.

    Το AI λειτουργεί αναλύοντας τα δημογραφικά στοιχεία των ασθενών, τις προηγούμενες διαγνώσεις, τα τρέχοντα και προηγούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούν και τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Συλλογικά, το μοντέλο λειτουργεί για να προβλέψει την πιθανότητα καρκίνου αναλύοντας δεδομένα ηλεκτρονικών αρχείων υγείας σε συνδυασμό με παράγοντες όπως η ηλικία ενός ασθενούς και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που είναι εμφανείς στον τρόπο ζωής τους.

    Ωστόσο, το PRISM μέχρι στιγμής, δε μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Η τεχνολογία περιορίζεται στα εργαστήρια του MIT και έχει χρησιμοποιηθεί σε επιλεγμένους ασθενείς στις ΗΠΑ. Το project PRISM του MIT ξεκίνησε πριν από περίπου έξι χρόνια. Το κίνητρο πίσω από την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου που μπορεί να ανιχνεύσει το PDAC νωρίς σχετίζεται με το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται στα μεταγενέστερα στάδια της ανάπτυξης του καρκίνου, όταν δηλαδή είναι πολύ αργά.

    Διαβάστε επίσης:

    2024 και… κύμα μαζικών απολύσεων στη τεχνολογία! (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles